Catalunya afronta a un pic de calor que pot fer superar els 40 ºC en diverses zones del país. De fet, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís per temperatures extremes en sis comarques. Uns registres que es podrien acostar al rècord oficial: els 43,8 ºC registrats a Alcarràs el juny de 2019.
Els rècords de Catalunya
L’onada de calor del juny de 2019 va suposar batre el rècord oficial en dues ocasions. Primer a Artés (43,6 ºC) i després a Alcàrras (43,8 ºC). L’estiu passat, considerat globalment el més càlid, es va arribar de nou als 43,6 a Vinebre. De fet, les 15 temperatures més altes a Catalunya se situen entre els 43 i el 44 ºC.
El Servei Meteorològic de Catalunya té aquests valors com els oficials, bàsicament assolits el juny del 2019 i, en menor mesura, el 2021, 2022 i 2015. Es tracta d’estacions automàtiques o manuals –en molts casos amb 25 anys de funcionament- de la seva àmplia xarxa. “En podem controlar les condicions de l’entorn, el manteniment dels sensors i la qualitat de les dades”, explica Aleix Serra, cap de l’equip de control de qualitat de dades del Meteocat.
Això no vol dir que anteriorment s’haguessin registrat temperatures encara més elevades, especialment en les calorades del 1982 i el 1987. Són valors que el Meteocat ni dona per bons ni per dolents, per la impossibilitat de validar-los. Per exemple, els 45,0 registrats el 10 de juliol de 1982 a l’aeroport de Sabadell. Aquell mateix dia, a Sallent es va arribar a 44,0.
Com es valida una temperatura extrema?
El Servei Meteorològic de Catalunya compta amb un equip que revisa totes les dades de la xarxa d’estacions. “És una validació més o menys manual”, explica Aleix Serra a Nació. “En principi hem de comptar que són bones, però quan detectem un valor anòmal o una temperatura extrema, salten les alarmes”, afegeix.
De fet, una de les claus per tenir dades de qualitat és el manteniment dels observatoris. En el cas del Meteocat, cada estació es visita dues vegades per anys, es revisen i es calibren els sensors i, si convé, es canvien. Aquestes visites també han de tenir en compte si han variat les condicions ambientals, per exemple amb un canvi en la tipologia de conreu de l’entorn. De fet, en alguns casos, aquest fet ha estat per motiu per traslladar o desmantellar un observatori.
Si aquests dies s’assolissin temperatures molt extremes, l’equip de qualitat de dades del Meteocat revisaria si les estacions del voltant han tingut un comportament similar. També si concorda amb l’evolució de la resta del dia –hi ha valors cada mitja hora- i, si convé, es desplaçarien a l’observatori per testejar-ne la fiabilitat.
És probable arribar als 42-43 ºC
Catalunya viurà un pic de calor entre aquest dilluns i dimarts –només podria ser onada de calor a la plana de Lleida, amb tres dies de temperatures extremes-. S’arribaran a valors de 42 i 43 ºC? “És probable”, assenyala Aleix Serra, que treu importància l’assoliment o no de rècords per dècimes de graus.