Estudiar, formar-se com a via d’accés al coneixement i com a palanca de projecció professional i social. La formació és ja l’aposta majoritària de la ciutadania de Terrassa, on són elles les que lideren les estadístiques dels estudis superiors. Per primera vegada, les dones superen els homes en nivell de formació.
Segons les últimes dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), hi ha a Terrassa 30.080 dones amb titulació superior i 26.455 homes.
Una de cada tres dones en edat d’estudiar (quinze anys o més) és graduada. De fet, el col·lectiu de les terrassenques amb estudis superiors és el més nombrós entre les estudiants. La xifra de dones amb estudis de secundària –27.272 en la primera etapa i 20.640 en la segona– és molt inferior a les graduades, com també ho és el col·lectiu de dones amb estudis primaris o inferiors (17.415).
Aquest predomini de les persones amb estudis superiors no és dona entre els homes. Un 29,1% dels estudiants són llicenciats o graduats (26.455), una xifra inferior a la dels que han superat la primera fase de la secundària (31.190), el col·lectiu més nombrós entre els terrassencs en edat d’estudiar.
El lideratge de les dones amb els màxims nivells de formació es registra entre les terrassenques amb nacionalitat espanyola i també en el col·lectiu de les estrangeres. 2. 675 tenen estudis superiors, una xifra superior als 2.200 homes estrangers titulats. Elles són més que ells també a la primera etapa de l’educació secundària i en els estudis primaris.
L’accés de les dones als estudis superiors és un fenomen que passa a Terrassa, a Catalunya i arreu de l’Estat. Espanya és el país de l’OCDE amb més persones titulades i les dones superen amb escreix als homes. L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic interpreta que elles veuen en la formació superior una manera de projectar-se professionalment i de reduir la bretxa salarial.
Més que a Alemanya i Finlàndia
Els joves trepitgen fort i avui la xifra de titulats superiors supera la de països com Alemanya o Finlàndia i se situa dos punts per sobre de la mitjana de l’OCDE. A Terrassa, l’estadística deixa clar que en matèria d’estudis superiors, ja hi ha dues generacions de titulats, pares i fills. La generació del “baby boom” ( entre els 50 i els 59 anys) té majoria de titulats superiors. A partir dels 60 anys, el nivell d’estudis decau. Entre els fills i filles dels “boomers” (25-34 anys), els graduats també són el col·lectiu més nombrós.
Segons l’estudi “Education at a glance”, a Espanya un 63,7% de la població menor de 30 anys accedeix a aquestes les etapes educatives (universitat o formació professional de grau superior), quan a Europa la mitjana està en el 50%.
Per franges d’edat, entre els 25 i els 34 anys a Espanya el 54% de les dones tenen estudis superiors i els homes un 41%, enfront de la mitjana de l’OCDE, que és del 52% de mitjana per elles i del 39% per a ells.
Darrere de les xifres d’increment de terrassencs titulats, especialment de les dones, hi ha el fenomen expansiu dels estudis les darreres dècades. També, apunten diferents estudis, l’eclosió de la Formació Professional Superior i l’accés dels joves a un molt més ampli ventall d’alternatives professionals.
Objectiu: més feina i millor salari
Les dades d’ocupació deixen clar com continua sent de determinant el nivell d’estudis en la palanca de projecció professional. Les xifres de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) revelen que els joves menors de 25 anys tenen una taxa d’atur del 33,6%, que puja fins al 36,8% en les dones. Si se segreguen les dades entre joves amb titulació superior, ells tenen un 26,52% d’atur i elles un 24,49%, inferior. I si mirem la franja entre els 25-29 anys, elles tenen més accés al mercat laboral: un 15,92% d’atur elles i un 16,9% ells. Està clar que les dones li donen la volta a l’estadística quan tenen estudis superiors. També econòmicament. La bretxa salarial s’estreny a les professions que requereixen més nivell d’estudis.