Terrassa

Quines excuses t’alliberen d’una mesa electoral?

A Terrassa, el sorteig serà dilluns al matí

Dilluns al matí es coneixeran a Terrassa els noms de les persones que formaran part de les meses electorals als comicis generals del 23 de juliol. El sorteig es farà a l’Ajuntament a les 9.30 hores i, al llarg del matí, el llistat dels integrants de les meses es podran consultar. El Diari de Terrassa publicarà les llistes al seu web i a xarxes socials.

El fet que la convocatòria electoral hagi estat per sorpresa i coincidint amb període de vacances ha disparat les sol·licituds de vot per correu i genera dubtes entre la ciutadania sobre què passa si és fora o si té unes vacances contractades. També sobre les excuses que poden ser acceptades.

Davant el problema que podria generar aquesta situació, la Junta Electoral Central ha incorporat una nova causa eximent: les vacances contractades, “i pagades”, puntualitzen des de la Junta Electoral de Zona, abans del dia 29 de maig, data en què es van convocar les eleccions. De fet, especifica que anar a la mesa ha de suposar “un perjudici econòmic” o bé “un trastorn greu”.

A Terrassa esperen que les excuses es disparin a partir de dimarts, quan comencin a arribar les notificacions. A finals de maig, coincidint amb la convocatòria electoral, les trucades de terrassencs que volien saber si una reserva d’hotel, un bitllet d’avió, una festa familiar, un casament o una escapada en autocaravana podien servir com a excusa eren contínues a les oficines de la junta electoral.

A Terrassa, a les eleccions municipals del 28 de maig es van presentar prop de 1.000 excuses, la meitat que en el context de pandèmia, quan es van enfilar fins a les 2.000. Ara, a la JEZ estan convençuts que la xifra a les generals “serà encara més alta” donar que la votació coincideix amb període de vacances.

L’Ajuntament farà el sorteig de les meses dilluns al matí i posteriorment tramitarà la remesa de notificacions a la ciutadania. A la Junta Electoral de Zona recorden que per presentar l’excusa “cal fer-ho amb la notificació municipal, el DNI i la documentació que l’acrediti”.

A la JEZ, amb la notificació

A la JEZ demanen la ciutadania que no es desplaci al Palau de Justícia abans de rebre la carta, com habitualment fan alguns ciutadans. Sense la notificació amb el detall de l’assignació -titular o suplent- no s’acceptarà l’excusa.

Un cop presentades, la JEZ estudiarà cas per cas i emetrà dictamen d’acceptació o denegació. De manera regular, farà arribar a l’Ajuntament la informació de les persones a les quals s’ha acceptat o denegat l’excusa. L’administració municipal és la que comunicarà el veredicte a la ciutadania.

La llei electoral eximeix automàticament de ser en una mesa electoral les persones més grans de 65 anys, les que tenen alguna discapacitat, les que estan en situació d’incapacitat laboral amb baixa mèdica i els pensionistes per incapacitat permanent absoluta i gran invalidesa. També les dones embarassades amb més de 6 mesos de gestació o amb permís de maternitat. I les que persones estiguin a presó o ingressades en un hospital psiquiàtric.

Les dues setmanes vinents seran clau per a les persones assignades a les meses electorals i que aspirin a quedar exemptes. La Junta Electoral de Zona té fama de ser flexible en els seus veredictes i d’estudiar amb detall cada cas i avaluar les circumstàncies personals de cada excusa abans d’emetre el seu dictamen.

To Top