“Les proves d’enguany han estat més fàcils que les d’altres anys, menys en el cas de l’examen de matemàtiques. No ho penso jo sola. És també l’opinió de tots els meus companys quan vam sortir dels exàmens”. Són paraules de la Halima Fadil Lakbaidi, l’alumna de l’Institut Can Jofresa, que ha registrat la nota més alta de Terrassa a la fase general de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) juntament amb una estudiant de l’Institut Montserrat Roig.
L’estudiant terrassenca de l’Institut Can Jofresa no amaga que s’esperava obtenir una nota elevada a les PAU, però segurament no tant. “La veritat és que ho portava molt bé, però no esperava un 9,60”, explica.
La Halima (Terrassa, 30 de març del 2005) presenta un expedient acadèmic impecable. La seva mitjana ha estat de 10 en els dos cursos del Batxillerat. Literalment immillorable. L’estudiant de l’Institut Can Jofresa no valora com a res excepcional aquestes qualificacions. “No ho trobo estrany. Només es tracta d’esforçar-se”, comenta.
Halima Fadil té molt clar quins estudis començarà a la tardor. “Vull estudiar un doble grau d’economia i dret. Són 5 anys”, assenyala. Està valorant si ho fa a l’Universitat Pompeu Fabra o bé a ESADE a través d’una beca. Té clar en què vol treballar. “M’agradaria ser advocada empresarial. Són dos aspectes que sempre m’han interessat, el món del dret i el de l’empresa. Des de petita he somiat a dedicar-me a defensar les causes que considero justes i m’agrada argumentar-les i acabar-les entenent”, comenta Fadil.
La terrassenca es troba molt còmoda a Catalunya, per bé que li agradaria marxar a l’estranger. “M’atrau poder treballar a ciutats com Londres o bé a països com el Canadà o els Països Baixos”.
Halima és considerada pels seus professors com una molt bona estudiant. No és, doncs, casual, que hagi promitjat un 10 els dos darrers anys. Se li donen bé totes les matèries. Reconeix que els exàmens de la selectivitat li van generar una mica d’ansietat, però el seu secret va ser preparar-se per al pitjor. “Em vaig estudiar força bé totes les assignatures. Considero que portava totes les matèries ben apreses. M’ho vaig preparar, però aquesta mena de proves tenen sempre un component sorpresa que no pots controlar. Com tothom, vaig repassar l’últim dia, però en la majoria de matèries, no podies posar-te a estudiar-ho tot en una sola nit. O estaves preparada o no ho estaves”, explica l’estudiant de l’Institut Can Jofresa.
Un 98% d’aprovats
El percentatge d’aprovats d’aquesta fase general de les Proves d’Accés a la Universitat a la comarca del Vallès Occidental ha estat del 97,89%. Dels 4.028 alumnes presentats a la comarca n’han aprovat 3.943. La nota mitjana de les PAU ha estat del 6,776, mentre que la mitjana de les notes de l’expedient dels alumnes era de 7,61.
A nivell de tot Catalunya, han estat 32.538 els estudiants que han superat les PAU. D’entre ells, un total de 1.153 estudiants rebran la distinció de les PAU en obtenir una nota igual o superior a 9. Els distingits rebran del Govern de la Generalitat un diploma acreditatiu.
En aquesta convocatòria, la millor nota ha estat un 10. L’ha obtingut una estudiant d’Olot que ha cursat segon de Batxillerat a l’INS La Garrotxa. La qualificació més alta que s’ha registrat a la demarcació de Tarragona ha estat un 9,90. L’han obtingut tres alumnes: una noia de l’INS Gabriel Ferrater i Soler i dos nois de Tarragona, un de l’INS Antoni Martí i Franquès i l’altre de Lestonnac.
9,90 per a una santcugatenca
La millor estudiant a les PAU de la comarca del Vallès Occidental és una estudiant de Sant Cugat del Vallès, concretament del Col·legi La Vall, que ha obtingut una nota de 9,90. Es tracta de la millor qualificació. També amb un 9,90 trobem dos sabadellencs, un que ha cursat el batxillerat a l’Escola Mare de Déu de la Salut i l’altre a l’Escola Ramar 2. Idèntica qualificació ha obtingut un estudiant de Sant Joan Despí, de l’INS Jaume Salvador i Pedrol.
Pel que fa a l’alumnat procedent de segon de batxillerat, un total de 31.886 (97,70%) podrà accedir el pròxim curs 2023-2024 a la universitat. La nota mitjana de la fase general de les PAU d’aquests estudiants ha estat de 6,798 (6,872 el 2022) mentre que la nota mitjana de l’expedient de batxillerat ha estat de 7,61 (7,60 el 2022). Pel que fa a la nota mitjana d’accés a la universitat, que es calcula en base al 60% corresponent a l’expedient de batxillerat i el 40% restant a la nota de la fase general de les PAU, ha estat de 7,286 (7,311 el 2022). A Lleida la millor nota correspon a una alumna de Jesuïtes Lleida Claver, que ha obtingut un 9,80.
D’altra banda, cal destacar que el percentatge d’alumnes que han triat els enunciats en català a la prova d’accés a la universitat (PAU) ha estat del 95%. En les proves l’alumnat podia decidir en quina llengua volien rebre els enunciats dels exàmens mitjançant un full autocopiatiu que garantia l’anonimat.
Tot i el neguit que genera entre l’alumnat, el balanç de la selectivitat ha estat, molt positiu. Un 97,7 dels estudiants que s’hi han presentat podrà accedir a la universitat.