Terrassa

Cau la venda de pirotècnia sorollosa a Terrassa

La ciutat es prepara per a una revetlla amb més coques venudes

La venda de material com les fonts supera de sobres la de petards / LLUÍS CLOTET

La consciència sobre els perjudicis que explosió rere explosió de petards s’obre camí en la societat, i Terrassa no n’és una excepció. Fins i tot l’Ajuntament demana més color i menys estrèpit de trons i posa a disposició dels responsables de gossos comprimits per disminuir l’ansietat dels animals aquesta nit de Sant Joan. El sector comercial de la pirotècnia avala el canvi de tendència: ja es ven més llum que soroll.

Els canvis

A banda dels tòpics de la màgia mediterrània i de la curta nit puntejada d’estels, la revetlla de Sant Joan, aquesta nit de divendres, arriba enguany amb crides a la prudència per la sequera i l’afermanent de la pujada del color i la retirada, lenta, del soroll. Aquestes són algunes de les dades d’aquesta nit.

Una mitjana de 40 euros

Uns gasten centenars d’euros en material per a aquesta nit. D’altres, poc o res, ni tan sols les bombetes. Petards Sant Jordi, a la carretera de Montcada, en ven 500 per 21 euros. Aquest popular establiment, que disposa també de tres parades, ha tornat a confirmar aquest any la tendència dels darrers temps: “La gent busca cada cop més la llum i el color en detriment del soroll. Si fa anys la proporció era, respectivament, del 20 i el 80%, ara és a la inversa: 80% llum i color i 20% soroll”, diu Gaspar Prat, gerent del Sant Jordi. El mostrari supera els 120 articles. El volum de vendes es manté.

Activitat aquest dijous a Petards Sant Jordi / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Parc de Sant Jordi tancat

L’Ajuntament tancarà el parc de Sant Jordi, com ja ha fet altres anys, a partir de les 21 hores d’aquest divendres, amb excepció d’una zona acotada prop de la plaça del Doctor Zamenhof. D’aquesta manera, el consistori “vol preservar el caràcter històric del jardí i l’edifici de la Masia Freixa amb una mesura preventiva per evitar qualsevol conat d’incendi, ja que és un jardí històric on la vegetació és delicada”. En el recinte de Ca n’Aurell ja hi ha cartells on s’informa els ciutadans “que està prohibit entrar dins els parterres, pujar els arbres i tirar petards i qualsevol altra pirotècnia dins el recinte”. L’administració municipal també demana prudència als terrassencs a les places i parcs on hi hagi vegetació, especialment el parc de Vallparadís.

Punts de venda

Enguany s’han autorizat a Terrassa 22 punts de venda de pirotècnia. Vuit són establiments i comerços i la resta, casetes provisionals disseminades per diversos punts.

Una celebració “inclusiva”

El patiment de moltes persones i animals ha donat lloc a campanyes com les que impulsa el consistori egarenc “per un Sant Joan Inclusiu”, que anima els usuaris “a substituir els petards sorollosos pels de llum” i no ferir, per exemple, “la hipersensibilitat de les persones amb autisme”; les persones sordes “que no poden comunicar-se amb el soroll”; els invidents o els ciutadans amb mobilitat reduïda “que no poden esquivar els petards un cop encesos”, així com els malalts de cor que poden veure empitjorat el seu estat. El servei municipal de Benestar Animal ofereix els responsables de gossos obtenir comprimits naturals masticables per calmar-los l’angoixa. Els interessats s’han d’adreçar a l’entitat animalista 4 Petjades Animals, al número 238 del carrer d’Arquimedes. Hi haurà també una parada a l’atri de l’Ajuntament fins aquest divendres, de 17.30 a 20 hores. Només cal portar el número de xip i informar del pes de l’animal.

Repartiment de pastilles per als gossos aquest dijous a l’Ajuntament / ALBERTO TALLÓN

Lluny del bosc

La mesura no és d’ara, motivada per la sequera d’enguany i la gran quantitat de combustible en forma de fusta acumulada als boscos. Fa molts anys que les disposicions generals i les locals, com és el cas de Terrassa, deixen clar que que no es pot llançar material pirotècnic a menys de 500 metres del bosc. I al nostre terme municipal precisament tenim la massa forestal molt a prop.

No encendre a les mans

Gairebé tots coneixem algú que ha patit un accident pirotècnic, greu o lleu. Tot i que la prevenció és molt més present que fa uns anys, no està de més recordar recomanacions de seguretat elementals. Una : s’han de comprar els petards en llocs autoritzats. Més: no els hem d’agafar ambs les mans per encendre’ls (ni apropar-los a la cara o el cos) i, per descomptat, no els hem de llançar contra ningú.

Fogueres

Milers de terrassencs encara recorden als seus descendents aquelles piles de fustes que formaven en una ciutat plena de descampats. I recorden les vigilàncies nocturnes de la fusta pròpia, i les sostraccions del material d’altres carrers o barris. Tot és diferent ara. Per començar, cal demanar permís i obtenir-ne no és fàcil. I cal saber que en cap cas es permet amuntegar la fusta per a la foguera abans de les 20 hores d’aquest divendres, 23 de juny.

Enguany només s’ha autoritzat una foguera de Sant Joan / LLUÍS CLOTET

Nit d’emergències

Els serveis d’emergències es preparen per a una de les nits més dures de l’any. A la revetlla del 2022, el sistema 112 va rebre 107 trucades des de Terrassa, xifra que situava la ciutat en el número vuit en el llistat de municipis catalans amb més alertes. A Terrassa, però, no es va registrar cap incident greu. Els bombers van fer una vintena de sortides entre les 20 i les 8 hores, sobretot per incendis de matolls i contenidors.

Set revetlles

Sense comptar la tradicional a la plaça de la Immaculada, inclosa en la festa major d’Ègara, a Terrassa se celebraran aquesta nit set revetllles al carrer, segons les darreres dades de sol·licituds rebudes per l’Ajuntament. Els llocs: carrer del Comte Borrell, carrer de Sant Honorat, parc de les Nacions, carrer de Millars, carrer de la Mare de Déu del Mar i carrers de l’Aurora i de la Tramuntana.

Les de brioix

Hi ha qui s’aventura a avantguardes, i és així com s’evoluciona en forns i fogons. Es canvia a foc lent i segurament les coques de Sant Joan d’ara són, poc o molt, diferents a les d’antany. Però on es posi una de brioix farcida de nata, trufa, crema… “Segueixen sent les reines d’aquests dies”, verifica la Mónica darrere del taulell. Mónica Nadales és una de les encarregades de la pastisseria Carné del raval de Montserrat, que aquesta setmana bulleix. “La sensació és que estem venent més que l’any passat”, agrega la Mónica mentre una companya porta a una taula de la cafeteria un plat amb coca trossejada, perquè aquests dies també consumeixen coca de Sant Joan amb el cafè els clients de l’establiment. Les hores intenses, però, seran les d’aquest divendres, quan el gruix de la clientela s’hi aboqui a les botigues, sobretot a la tarda.

Les coques de brioix són les preferides dels terrassencs / ALBERTO TALLÓN

Reivindicació de l’artesania

”Ni la mona ni el tortell de Reis. Els dies forts són els de la coca de Sant Joan”, comentava aquest dijous una dependenta amb una clienta de confiança. A uns metres, Josep Abella feia cua a les portes del Turull de la plaça Vella. El Josep, com molts altres, soparà aquesta nit amb amics i ell és l’encarregat d’aportar-hi la coca. “La de llardons aguanta més si la compres abans, però compraré la de brioix el mateix dia”, diu el Josep. El Gremi de Pastissers de Barcelona preveu una campanya “molt bona” en la venda d’un producte que també es comercialitza a mansalva en supermercats i grans superfícies. Però no és el mateix. Els pastissers, per descomptat, reivindiquen les coques artesanes, amb productes naturals, sense additius. El preu, entre 18 i 24 euros les petites, per a quatre persones. El gremi no pot competir en preu, però si en qualitat, diu.

Cau la venda de pirotècnia sorollosa a Terrassa
To Top