Terrassa

Com es va formar la virulenta tempesta?

El meteoròleg Marc Silvestre explica com una confluencia de vents i la Mola com a pantalla van provocar un xàfec estàtic que va descarregar de manera virulenta durant gairebé dues hores

Ens ho explica el geògraf i meteoròleg Marc Silvestre: “A la ciutat es va viure una línia de convergència de vents que van impactar i, amb els corrents d’aire ascendent, es va regenerar la tempesta”. La Mola va fer de barrera, provocant la precipitació sobre la ciutat.

L’aiguat va tenir caràcter estàtic. Va romandre estancat sobre Terrassa durant més de seixanta minuts, entre les 15 hores i les 17 hores.

Una clínica oftalmològica situada al tram sud de la Rambla, inundada per l’aiguat /Nebridi Aróztegui

Els vents van jugar també el seu paper en aquesta concentració de la precipitació sobre la ciutat. En realitat, “sobre el triangle format per Terrassa, Manresa i Igualada”, comenta Silvestre. L’aiguat “va descarregar al Vallès i al sud del Bages i l’Anoia”, però, de manera especialment extrema sobre la ciutat, on va precipitar una mitjana superior als 100 litres en dues hores.

Marc Silvestre: “Una línia de convergència de vents va impactar amb corrents d’aire ascendent, regenerant les restes de la borrasca Oscar, que ja s’havia desintegrat. La mola va a tornar a fer de pantalla”

El meteoròleg terrassenc explica que la borrasca Òscar que aquests dies ha creuat la península Ibèrica va arribar ahir a Catalunya desintegrada, però en xocar amb aire fred en alçada a la Mediterrània es va reactivar. A Terrassa, amb el vent i el massis de Sant Llorenç fent efecte pantalla, el resultat va ser un xàfec històric.

Durant seixanta minuts, la ciutat va viure un extraordinari episodi de precipitació. Una tempesta acompanyada de pedra i calamarsa amb format estàtic i que “va fer caure la temperatura 10 graus”, comenta Marc Silvestre. A les 14 hores el termòmetre marcava 25 °C a Terrassa i a les 16 hores no superava els 15 °C.

A la riuada de 1962 van caure 300 litres en sis hores. Ahir cent lítres en dues hores

Una dada permet comprovar com d’extraordinària va ser la precipitació d’ahir. A la riuada de 1962 va ploure a Terrassa 300 litres en 6 hores, provocant una tragèdia humana. Sis dècades després, ahir van caure 100 litres en dues hores. La proporció i la intensitat d’aigua és la mateixa, però ahir la tempesta es va aturar al cap de seixanta minuts. I la dada més rellevant, dues rieres, la del Palau i la de les Arenes, van conduir l’aigua pels afores de la ciutat.

Així i tot, l’impacte de la tempesta va ser important i es van veure carrers inundats, locals inundats per l’aigua, vehicles enfonsats en l’aigua i les rieres plenes de gom a gom i amb una virulència de cabal esfereïdora.

Els diferents pluviòmetres de la ciutat i dels entorns van marcar registres al voltant dels 60 litres a la UPC o a la Rambla, de 82 litres als Caus, de 130 litres al Poble Nou i de 128 a Les Pedritxes. La d’ahir va ser una tempesta per barris.

Des de 2018

Terrassa no havia viscut un episodi de tanta intensitat de pluja des de 2018, quan es van arribar als 100 litres de precipitació, però en més temps de descàrrega. La situació torrencial és doblement extraordinària en un context de sequera com el que vivim des de 2020.

Imatge de la riera de Les Arenes, plena de gom a gom en el moment de més intensitat del xàfec / Alberto Tallón

Marc Silvestre explica que Terrassa “ha viscut un maig amb deu dies de pluja, un de cada tres. Han estat tempestes que es formen a la Mola per la coincidència de fred en alçada i vent humit de marinada. Les muntanyes del prelitoral fan de barrera, l’aire es condensa i es forma el núvol vertical, el cumulonimbus”, que precipita sobre la ciutat.

Marc Silvestre: “El titular pel que queda de juny seria tendència a temps estable, però sense fer net”

La primera quinzena de juny ha repetit el patró de maig de tempestes de tarda, amb cinc dies de pluja en tretze dies, i amb una mitjana de 30-60 litres. La tempesta d’ahir – amb 100 litres en dues hores-, va ser del tot extraordinària.

I què passarà a partir d’ara? Silvestre explica que “avui encara registrarem tempestes, però seran passatgeres, no estàtiques com la d’ahir”. I el que resta de mes, apunta, “la previsió és d’un temps més estable, amb ruixats espaiats. El titular seria tendència a temps més estable, però sense fer net”.

Com es va formar la virulenta tempesta?
To Top