El Sistema Territorial del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) i el col·lectiu artístic Patrimoni Acústic han presentat el projecte “Els sons de la indústria”, amb l’objectiu de preservar el patrimoni sonor i acústic dels espais de la industrialització a Catalunya.
Es tracta d’un arxiu en format web en què es rescaten els paisatges sonors dels processos d’industrialització al país a través de l’enregistrament dels sons actuals de diferents màquines i espais d’un total de 24 museus i centres del sistema territorial del MNACTEC.
La web permet navegar de manera virtual per tots els museus i descobrir el patrimoni acústic i sonor de cadascun d’ells. Es poden escoltar els sons associats a eines, maquinària o objectes industrials, que s’han enregistrat amb diversos tipus de micròfons. Pel que fa al patrimoni acústic, es pot escoltar fins i tot com sona la pròpia veu en diversos espais de cadascun dels centres.
A banda del MNACTEC, entre els museus que formen part d’aquest projecte del MNACTEC hi ha l’Ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries, el Museu de Mataró, el Museu del Ciment de Castellar de n’Hug, el Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera, el Museu de Gerri de la Sal, el Museu de l’Aigua i el Tèxtil de Manresa, el Museu de les Mines de Cercs, el Museu Molí Paperer de Capellades i el Museu de la Torneria de Torelló.
A Terrassa, es pot sentir el so del teler de garrot, la màquina de vapor, el gil, la contínua de filar i la pentinadora. També la pròpia veu a la sala de la màquina de vapor, així com a diverses naus.
El Sistema Territorial del MNACTEC és una xarxa de 26 centres museístics i patrimonials que expliquen la industrialització a Catalunya “in situ”.
Patrimoni Acústic és un grup de professionals de la cultura i les arts interessats a potenciar el patrimoni acústic i sonor. Està format per Emilio Marx, enginyer acústic; Ginebra Raventós de Volart, artista sonora, poeta i cineasta; Mathias Klenner, arquitecte i artista sonor, i Paolo Carretero, artista sonor i programador web.