Terrassa

Quin capdidat serà el Capgròs de l’Any 2023?

Els set aspirants a Capgròs de l’any han defensat la seva candidatura a la Casa Alegre i sabrem el guanyador a l’inici de la Festa Major

Acte de presentació dels capdidats a Capgròs de l'any a la Casa Alegre / Arnau Alcalà

La data assenyalada per a presentar els set aspirants al Capgròs de l’any marcava aquest dissabte 3 de juny. La pluja, però, no ha permès celebrar l’acte a la plaça Vella de Terrassa com és tradició, i s’ha acabat traslladant a la Casa Alegre de Sagrera. La popular cercavila de les colles infantils dels grups de cultura popular i el ball de lluïment no s’han pogut celebrar. Així doncs, s’ha fet una petita desfilada de capgrossos a l’inici de l’acte, que s’ha hagut d’adaptar completament a l’espai i condicions.

El Casinet de l’Espardenya ja va fer públics els possibles aspirants a convertir-se en el Capgròs de l’Any 2023. Aquest premi s’atorga a un terrassenc o terrassenca que destaca per la seva aportació a la ciutat i és guardonat amb l’honor de portar-lo sobre les seves espatlles. Aquest dissabte, els set aspirants seleccionats en aquesta ocasió han defensat la seva candidatura davant els presents a la Casa Alegre, que aplegava familiars, amics i personatges coneguts de la ciutat.

Acte de presentació dels capdidats a Capgròs de l’any a la Casa Alegre / Arnau Alcalà

Els capdidats es defensen

Els diferents perfils representen diferents sectors de la ciutat i per torns, han anat explicant els motius pels quals han de ser escollits Capgròs aquest any. El comunicador, membre de Prou Barreres i activista per a la igualtat de drets i oportunitats, Jordi Dueso, ha indicat que el premi a Capgròs de l’any hauria de ser un Capgròs inclusiu, i així ser “ser la primera ciutat que tingui un Capgròs amb rodes, rodant per terrassa i lluitant per l’accessibilitat”.

Per la seva banda, Esther Lázaro, autora de l’obra de teatre” Les traces del silenci” i directora i guionista del documental “Els nens de la riuada”, ha ressaltat la importància que hi hagi un Capgròs que recordi aquests fets que van marcar la ciutat. “S’ha de donar valor a la reivindicació de la memòria històrica”, ha explicat. El capdidat Ildefons Argemí ha preparat un escrit sobre els records del ferrocarril de la ciutat. Argemí considera que ha de guanyar el premi “perquè tinguem la sorpresa que a Terrassa tenim un Capgròs que ens recorda el passat ferroviari de la mostra ciutat”.

La capdidata més jove, Berta Abellan, actual subcampiona del món de TrialGP Femení, ha explicat la seva història i ha assegurat que moltes vegades, en el món de l’esport sembla que si no guanyes no vals res. “Aquesta nominació demostra que no només els guanyadors i guanyadores són campions, que el que compta és el treball, la lluita i les ganes que li poses als teus reptes”. Per la seva banda, Laura Bellostas, cuinera de l’antic Cafè Teatre i de l’actual Teca Vins, ha assegurat que aquesta capdidatura és un homenatge a l’esforç de molts homes i dones darrere els fogons, “als petits comerços que lluiten per fer una ciutat activa i dinàmica”. Creu que ha de guanyar el Capgròs de l’any per fer un homenatge a la cultura popular.

El xef vegà i actual president de l’Associació Vegana de Catalunya, Juanjo Leòn, desitja que amb el premi es doni veu a la gent que no la té, els animals. “Nosaltres volem una ciutat lliure de maltractament animal, una ciutat verda i que tothom gaudeixi d’un món millor”, ha assenyalat. Creu que el Capgròs pot donar suport al moviment vegà. Ha finalitzat els parlaments, Núria Salán, presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia (SCT) i química i professora de l’ESEIAAT-UPC. Amb l’objectiu de captar la vocació femenina i defensar el paper de la dona, Salán vol guanyar el Capgròs de l’any per “donar veu a totes les dones que no surten els llibres i ser la primera dona guanyadora del premi en l’àmbit tecnològic”.

Acte de presentació dels capdidats a Capgròs de l’any a la Casa Alegre / Arnau Alcalà

Votacions i elecció del Capgròs

Ara és el torn dels terrassencs i terrassenques. Ja es pot votar al teu capdidat preferit, aquell que creguis que destaca per la seva aportació a la ciutat. Aquest any l’urna no ha sortit a plaça, però es deixaran quatre dies de marge per votar telemàticament i presencialment, concretament fins dijous a les 19 hores de la tarda. Pel resultat haurem d’esperar, el sabrem a l’inici de la Festa Major de Terrassa 2023.

To Top