Terrassa

Plouen les consultes a la JEZ per no anar a les meses el 23-J

Les eleccions cauen en període de vacances i els terrassencs preparen excuses per no ser presidents i vocals

L’anunci de Pedro Sánchez, dilluns, de la convocatòria d’eleccions generals el diumenge 23 de juliol ha disparat ja les consultes a la Junta Electoral de Zona. La ciutadania vol saber quins són els supòsits que els eximirien de formar part de les meses electorals, donat que la votació cau en període estival i de vacances.

“Estan arribant moltes consultes per correu electrònic”, expliquen des de la junta, on encara no han tancat el procediment de les municipals i ja han de fer front a una pluja de preguntes relacionades amb les generals. Els terrassencs volen saber si una reserva d’hotel, un bitllet d’avió, una festa familiar o un casament són eximents i, en alguns casos, “preparar” l’excusa per si sona la campana i són seleccionats com a presidents, vocals o suplents.

A la Junta electoral de zona de Terrassa s’han presentat prop de 1.000 excuses a les eleccions municipals del 28 de maig i l’any 2020, en un context de pandèmia, les excuses es van enfilar per sobre de les 2.000. “Pel ritme de les consultes per correu que ja rebem, estem convençuts que a les generals la xifra serà més alta”, apunten des de la junta.

La coincidència de la jornada electoral amb el període de vacances dispararà les excuses a les meses electorals i també el vot per correu. Els electors que sospiten que poden ser fora del municipi el diumenge 23 de juliol o que no podran votar presencialment, ja poden sol·licitar votar per correu.

El termini per demanar-ho va començar dimarts 30 de maig i hi ha de temps fins al dia 13 de juliol, deu dies abans de la votació, per demanar-ho. Cal tenir en compte, però, que el vot per correu no eximeix de formar part d’una mesa electoral. Si et toca i ets fora o de vacances, cal presentar una excusa davant la Junta electoral.
Ja es pot demanar el vot per correu a les oficines de Correus o per via telemàtica. Un cop es presenta la sol·licitud, si és acceptada per l’Oficina del Cens, ja no es pot optar pel vot presencial el dia 23 de juliol.

Dos processos superposats

A la Junta Electoral de Zona, el procés per liquidar les eleccions municipals continua aquests dies en paral·lel a la nova convocatòria electoral. Demà divendres es procedirà a l’escrutini dels vots, un procediment en el qual es comprova si el resultat electoral publicat pel Ministeri de l’Interior coincideixi amb les actes dels col·legis electorals. En el procés, els vots en blanc i els nuls arriben en un sobre independent per la seva verificació.

Aquest tràmit, que es fa en presència dels apoderats de les formacions polítiques, és especialment rellevant en els municipis on la configuració del consistori depèn d’un o de pocs vots.

És el cas de Gallifa, on quatre dels cinc regidors del consistori són de la formació Ara pacte Local, que ha obtingut 74 vots, i el cinquè se’l disputen el PSC i Junts per Catalunya. Ambdues formacions han empatat amb 16 vots cadascuna i serà la Junta Electoral la que haurà de resoldre el desempat demà divendres.

El criteri per revisar els vots nuls i determinar si finalment són vàlids o no és tècnic, tot i que la Junta té discrecionalitat per prendre decisions. L’article 96 del Codi Electoral és el referent, donat que recull jurisprudència sobre els criteris d’anul·lació de les paperetes, en supòsits com el de paperetes pintades, escrites, amb esborradores o trencades.

La jurisprudència recull un munt de casos curiosos, com el d’un elector que va dipositar una papereta electoral amb la frase “T’estimo Alícia guapa”. La junta electoral va considerar el vot vàlid en valorar que l’escrit no vulnerava la voluntat de l’elector en la tria de la formació política.

De fet, la tria, l’elecció del partit o coalició en les eleccions generals de juliol té un atractiu especial a la ciutat el dia 23 de juliol. La formació Tot per Terrassa, que ha guanyat les eleccions a la ciutat, és un projecte municipalista i no es presenta al Congrés dels Diputats. Els votants egarencs hauran de triar, doncs, entre les formacions clàssiques i ho faran només vuit setmanes després.

L’any 2019, les eleccions generals les va guanyar a la ciutat el PSC, que va tenir el 22,1% dels vots (26.362), seguit de prop per ERC, que va assolir el 20,2% dels sufragis (22.653). A les municipals, els socialistes han estat segona força, amb 16.711 vots, i ERC ha mobilitzat només 6.047 vots. La participació també serà clau a les eleccions del juliol. L’any 2019 a Terrassa va votar el 72,11% de l’electorat.

Una reserva d’avió abans del sorteig val; un casament, depèn

La casuística de les excuses per evitar ser membre d’una mesa electoral és infinita i en aquest moment, molts ciutadans estan fent càlculs sobre si seran a la ciutat el dia 23 de juliol o explorant una excusa solvent per no desatendre un compromís.

A la Junta Electoral de Zona de Terrassa expliquen que el més important és “poder aportar proves” que l’excusa és certa i, si no és possible, en el cas de supòsits no contemplats, “s’analitza cada cas en particular i es tenen en compte totes les circumstàncies”.

A tall d’exemple, si es tenia previst marxar per vacances en la data electoral, s’accepten reserves d’hotel, bitllets d’avió o altres proves del desplaçament. Han de ser reserves anteriors a la data del sorteig de les meses electorals. Si es viatja al poble, a casa d’un familiar o es fa una ruta en autocaravana, s’han de presentar proves de visites o excursions contractades, per exemple. En el cas d’esdeveniments familiars o personals, als casaments s’estimen les excuses de familiars en segona línia de consanguinitat, cap amunt i cap avall. És a dir, fins als avis i fins als nets dels nuvis. Pel que fa als amics, la junta electoral valora cada cas.

A Terrassa, la JEZ té fama de ser prou flexible i oberta en la valoració de les excuses. Un exemple és el cas d’una persona que va ser escollida com a membre d’una mesa electoral i la data coincidia amb la celebració de les bodes d’or dels avis a molts quilòmetres de distància.

L’excusat tenia previst hostatjar-se a casa d’uns familiars i la festa era privada, de manera que no disposava de cap document com la reserva del restaurant que provés l’esdeveniment. Finalment, la JEZ va acceptar com a aval la reserva feta per uns familiars convidats a la celebració que sí que es va allotjar als hotels de la zona. Les proves certificaven que la trobada era certa i responia a una celebració col·lectiva.

Coincidint amb les municipals, el ventall d’excuses ‘presentades pels terrassencs per evitar formar part de les meses electorals ha estat molt ampli. A la junta mencionen com a curiositat la pluja d’excuses que es van rebre de persones que tenien reserves per a un dels quatre concerts de Coldplay a l’Estadi Olímpic de Barcelona, concretament el darrer, diumenge dia 28 de maig.

El pic d’excuses vinculades al concert de la banda de Chris Martin es va donar en diverses juntes electorals, amb resolucions diferents, unes acceptant i altres denegant l’excusa. Des de Terrassa no desvetllen si la seva resposta va ser positiva o no.

Plouen les consultes a la JEZ per no anar a les meses el 23-J
To Top