Terrassa

Terrassa d’endú dos premis eduCAC

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya distingeix dos treballs egarencs que fomenten l’educació en comunicació audiovisual

Berta Garcia

Terrassa ha aconseguit dos guardons (un primer premi i una menció) a la vintena edició dels Premis el CAC a l’escola (eduCAC). Berta Garcia Pujante, alumna de l’Escola Pia de Terrassa, i el centre Creixen Terrassa han estat distingits en el marc d’aquests premis organitzats pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) adreçats a l’alumnat i al professorat dels centres educatius de Catalunya i que tenen com a objectiu fomentar l’educació en comunicació audiovisual en l’àmbit escolar.

Berta Garcia Pujante ha obtingut el primer premi de la subcategoria treballs de recerca de l’alumnat de batxillerat pel treball “Què s’amaga darrere les xarxes socials?”. El jurat n’ha destacat el valor de la recerca realitzada, “ben escrita i estructurada, i que conté informacions complexes explicades amb senzillesa”. “La bona formulació de la hipòtesi és clau, i l’extens treball de camp (que inclou enquestes d’ús a un centenar de joves i entrevistes a especialistes sobre la influència i l’impacte de les xarxes socials) permet arribar a conclusions ben fonamentades”, valora.

Així mateix, el jurat ha concedit una menció en la subcategoria educació secundària obligatòria i cicles de formació professional bàsica al centre educatiu Creixen Terrassa pel treball “Som Terrassa. Projecte d’integració d’alumnat nouvingut a través del municipi”, que mitjançant l’aprenentatge i la pràctica de formats diversos (entrevista, documental, corresponsalia, etc.) permet als alumnes conèixer i presentar elements patrimonials de la ciutat i que, segons destaca el jurat, es mostren com un element de cohesió i creen identitat. “L’educació mediàtica esdevé en aquest treball una eina per conèixer l’entorn més proper i treballar el sentiment de pertinença”, diu el jurat.

Els alumnes de Creixen Terrassa premiats

El lliurament dels premis ha tingut lloc aquest dimecres a l’Auditori Municipal de Terrassa. L’acte ha comptat amb la intervenció del president del CAC, Xevi Xirgo, i de la consellera secretària i responsable de l’àmbit educatiu, Laura Pinyol. També hi han intervingut la secretària general del Departament d’Educació, Patrícia Gomà, i la regidora d’Educació, Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Terrassa, Teresa Ciurana.

A l’edició d’enguany s’hi han presentat 93 treballs, dels quals han sortit 16 guanyadors. Els treballs premiats, en el cas de l’alumnat de primària, tracten, com ha estat habitual en edicions anteriors, de la mateixa creació de continguts audiovisuals,
la qual cosa ve acompanyada de reflexions sobre el llenguatge audiovisual. També hi ha hagut un treball, d’alumnes de 5è curs, sobre el foment del català.

En el cas de l’alumnat de secundària i del professorat, es poden enquadrar en dos grans blocs: un primer de tipus temàtic, amb interessos com l’impacte i els perills de les xarxes socials (quatre treballs), els problemes de la pagesia (dos treballs), la integració d’alumnes nouvinguts, les problemàtiques socials i la representació de la mort; i un segon bloc, centrat en
l’experimentació de tècniques audiovisuals avançades, como l’stop-motion, els platós virtuals i els TikTubes.

Els premis evidencien que determinats centres ja han incorporat l’educació en comunicació audiovisual en els seus estudis, de manera transversal i aplicada en diverses etapes educatives. En concret, en 6 dels 16 centres premiats s’ensenya alfabetització audiovisual de manera consolidada des de fa diversos cursos, en un cas des del 2015.

To Top