Terrassa

Ballart negocia, però no descarta govern en solitari

Tot per Terrassa comença les converses amb tots els partits, excepte Vox

Primer dia de despatx després del 28-M, amb la premsa informant de la victòria de Tot per Terrassa / Nebridi Aróztegui

L’endemà del recompte electoral els partits escalfen motors per a una negociació que serà intensa, però relaxada a Terrassa. Els plens de constitució del nou consistori se celebraren als ajuntaments dissabte 17 de juny, una data prou còmoda per a un partit, Tot per Terrassa, que ha guanyat les eleccions a la ciutat i té a les seves mans la configuració del futur govern.

El seu líder, Jordi Ballart, anuncia la seva voluntat d’encetar converses aviat, probablement avui mateix. “La idea és parlar amb tothom, excepte Vox”, diu. “Vull iniciar converses amb ERC, PSC, Junts i PP. Tots els escenaris estan oberts: el d’un govern de coalició, amb un o dos partits, i també la possibilitat de governar en solitari amb acords puntuals que garanteixin la governabilitat”.

El dia 17 de juny hi haurà una única votació al ple constituent, on es votarà l’alcalde que tingui una majoria absoluta de vots. Si no prospera cap proposta, es proclamarà alcalde el regidor que encapçali la llista més votada.

A Terrassa, només TxT (11) està en condicions de sumar majoria absoluta de 14 regidors en primera votació, amb ERC (2) i Junts (2). L’alternativa del PSC (7), només prosperaria si suma els 3 vots de Vox a l’equació amb ERC (2), Junts (2) i PP (2). Una combinació impossible per la incompatibilitat entre partits i pel rebuig a l’extrema dreta.

D’aquesta manera, tot apunta que Jordi Ballart serà investit de nou alcalde el dia 17 de juny bé amb majoria absoluta, en primera votació, o proclamat com a líder de la formació més votada. La tercera via d’un govern de TxT amb el PSC la descarten ambdós partits. L’acord donaria majoria absoluta, però no està sobre la taula.

Els programes d’ERC i Junts

Ballart ha repetit en campanya la seva predisposició a reeditar el pacte de govern amb ERC, “fins i tot amb majoria absoluta”, ha insistit. Ara, les circumstàncies han canviat. La inviabilitat d’un govern alternatiu a la ciutat i la certesa de disposar d’un nou equip, amb més capacitat i experiència, empenyen a TxT a explorar la possibilitat de liderar un govern en solitari. “Des del partit i des del meu entorn em proposen governar sols aquest mandat”, admet Ballart.

Així i tot encetarà ronda de negociacions. A les converses seurà a taula una ERC per a qui “un govern fort sempre és millor que un de feble davant l’extrema dreta”. La candidata republicana Ona Martínez es mostra disposada “a parlar i a negociar” la seva entrada a l’executiu, sota la premsa que “la força guanyadora és la que ha de liderar el procés”.

Els republicans posaran el seu programa a la taula de negociació, diuen, perquè “nosaltres hem deixat clar que això no va del què o del qui i si del com”.

L’altre soci potencial de Tot per Terrassa, Junts, també posa com a condició per a un acord de govern “els quatre eixos del nostre programa. Són irrenunciables”, diu la candidata Meritxell Lluís. “Podem anar a govern o a l’oposició. Si la ciutadania vol pactes, nosaltres estem disposats a parlar, però amb el nostre programa”. Per a Lluís l’alternativa de govern amb el PSC és inviable, donat que “no suma majoria absoluta i tampoc acceptarien els nostres quatre eixos”.

El PSC, disposat a parlar

Des de les files socialistes, Eva Candela també té clar que “Tot per Terrassa ha guanyat les eleccions i li pertoca liderar converses. El nostre paper és construir una alternativa en el futur. Som l’única que hi ha i ha quedat clar el 28-M”.

A Terrassa, els socialistes són conscients que “els números no donen” per disputar el govern a Ballart,”amb una majoria absoluta per a la qual caldria Vox”.
Respecte a un hipotètic govern de Tot per Terrassa i PSC, Eva Candela diu que “hi ha coses difícils però no impossibles. Nosaltres no estem a la política per tancar portes i sí per treballar per la ciutat”. Fins i tot en un govern de TxT en minoria. “Volem que la ciutat vagi endavant- conclou Candela-. Estem disposats a parlar i negociar els temes que es plantegin”.

Pel que fa als populars, Marta Giménez “celebraria un govern en minoria de Ballart amb acords amb l’oposició. Donaria més joc a la pluralitat del ple”. La candidata veu “poc factible” un acord. “Sempre escoltem i parlem amb tothom, però una cosa és escoltar i altra renunciar a principis. Ni ens hem venut ni ens vendrem”.
Així les coses, a Terrassa aquest dimarts comença el compte enrere per a la proclamació del nou alcalde i per la constitució del nou govern, que si no hi ha sorpreses de darrera hora protagonitzarà Jordi Ballart.

La formació municipalista es troba en les millors condicions per tancar un nou executiu a la seva mida. De fer-ho per primera vegada en solitari, sense socis i executant el seu programa sense haver de fer concessions. O apostar per la via de la coalició i estalviar-se un mandat marcat per la negociació permanent.

Si suma, ho farà amb una ERC debilitada –ha perdut 3 dels 5 regidors que tenia– per a tornar a negociar grans àrees de gestió. I amb un Junts conegut, liderat per Meritxell Lluís, amb qui Ballart ja va governar en coalició durant part del mandat 2015-2019.

Un acord i una estratègia pendent: invisibilitzar o combatre Vox

Quatre de les sis formacions que integraran el nou consistori –TxT, PSC, ERC i Junts– tenen clar que a la primera agenda del mandat hi ha tancar un acord i una estratègia davant la irrupció al ple de Vox amb 3 regidors. El debat ha de decidir l’estratègia a seguir–invisibilitzar la formació o combatre-la– i la possibilitat de replicar les mesures preses, per exemple, al Parlament de Catalunya, on els partits no aproven cap proposta que presenta Vox. A Terrassa, el PP es desmarca. “Vox és un partit més –diu Marta Giménez–. La gent l’ha votat i no el tractarem de manera especial”.

To Top