Les oficines on la direcció del vapor tèxtil rebia els clients i els proveïdors els anys 50 i 60 comencen el compte enrere per esdevenir un nou equipament municipal. Els despatxos de la fàbrica Sala i Badrinas són el primer edifici del sector a ser rehabilitat.
Els treballs han començat aquesta mateixa setmana a l’antiga fàbrica tèxtil situada al barri del Segle XX, a la mançana delimitada pels carrers de Baldrich, Prim, Lepant i per la carretera de Rubí. Els treballs d’urbanització del nou sector residencial estan acabades i ara la propietat compleix amb el compromís de recuperar els edificis que es conserven abans que l’Ajuntament signi la recepció d’aquests.
La nau de les oficines de la fàbrica Sala i Badrinas és la joia de la corona de l’antic vapor. Es tracta d’un edifici de planta baixa i pis, amb porta d’entrada pel carrer de Prim on figura un gran rellotge de façana que serà un dels elements que es restauraran i lluiran com nous.
A l’interior, els treballs consistiran en “la rehabilitació de l’espectacular escala de caragol de l’edifici, les seves baranes de fusta, un antic mural, així com tancaments i elements de fusteria interior”, comenta el regidor d’Urbanisme, Carles Caballero, que és qui ha negociat amb la propietat, amb el seu equip, el projecte de recuperació. L’autor del disseny d’aquests elements va ser Eduard Blanxart.
Els propietaris de Sala i Badrinas han de recuperar l’estanquitat de l’immoble, assegurar l’estructura i tornar l’aspecte original a l’artesunat del sostre i les parets dels despatxos més nobles. L’edifici hauria de quedar tal com era, amb els elements que es conserven i amb els estàndards corresponents al nou ús previst.
La nau d’oficines serà un edifici d’equipaments municipal, de manera que en el moment de l’entrega haurà de tenir restaurats la climatització i els subministraments.
Els edificis del Vapor Sala i Badrinas han estat dècades en desús i han perdut alguns dels seus elements a conseqüència del vandalisme. Ara, l’entrada dels operaris i les màquines a l’edifici de carrer de Prim tornarà la vida a un immoble carregat d’història. Els Sala i Badrinas van entrar els plànols del projecte de la seva fàbrica a l’Ajuntament els anys 40. Vuit dècades després, el vapor tornarà a recuperar la seva estètica.
Els despatxos del vapor ocupen 908,55 m², configurats en planta baixa i pis. Una de les peculiaritats de l’immoble és l’altura de les seves dependències -quatre metres-, pròpia dels edificis nobles.
Carles Caballero mostra la seva satisfacció perquè aquest mandat hagin recuperat espais industrials que estaven en desús com “la nau de motors de l’AEG, que rebrà l’Institut del Teatre, el Vapor Cortès, que acull la nova seu de Prodis, o l’històric Vapor Ros”. En l’antic Vapor Sala i Badrinas, explica Caballero, la modificació del pla de millora incorpora la rehabilitació de les dues grans naus del complex tèxtil: la d’oficines i la nau de teulada serrada del carrer de Baldrich.
“En aquest cas- explica- hem negociat amb la propietat la rehabilitació de la nau, que quedarà com un espai porxat i permetrà ampliar la vorera del carrer Baldrich en aquest tram”. Aquest immoble estava previst com un edifici d’habitatges, però el difícil encaix dels pisos en l’estructura fabril ha aconsellat buscar un emplaçament alternatiu al sector.
L’antiga fàbrica Sala i Badrinas ocupa una superfície de més de 30.000 metres quadrats que es transformarà en un nou sector residencial, amb prop de 400 habitatges, una gran plaça pública i un equipament municipal (a l’edifici d’oficines). La urbanització del sector va començar el mes de gener de 2022 i el gener de 2023 estava enllestida, només pendent del desmantellament de l’estació elèctrica d’Endesa situada a tocar del carrer de Baldrich, i que ja ha estat retirada.
La urbanització conserva part del paviment de llambordes original de l’antiga fàbrica i la xemeneia, que presideix l’interior de l’illa. A partir d’ara, l’edifici d’oficines se suma al llegat que perdurarà en el nou sector residencial.
Tres rehabilitacions i un institut escola
La urbanització del sector de Sala i Badrinas es va accelerar per garantir que, a l’arribada de l’institut escola Sala i Badrinas al complex, prevista inicialment per al curs 2023-24, els alumnes disposessin d’un entorn urbanitzat i no haguessin de trepitjar terra. Ara la urbanització està enllestida, però la Generalitat ha endarrerit el trasllat del centre al curs 2027-28, amb la conseqüent indignació per part de la comunitat educativa.
L’escola ocuparà el solar situat al sud del sector, a tocar de la carretera de Rubí. El centre serà de nova construcció, però incorporarà una tercera nau de l’antiga fàbrica que també serà rehabilitada.
L’escola serà un dels edificis emblemàtics del nou sector. També la nau destinada a equipaments, que de moment no té un ús adjudicat.
Ahir, el regidor d’Urbanisme Carles Caballero apuntava al seu compte de Twitter la proposta que acollís en el futur el centre LGTBiQ+ de la ciutat. Tot per Terrassa porta al seu programa la creació d’aquest centre, que hauria de ser un servei de referència en l’àmbit comarcal. Un cop es prengui la decisió, el servei que tingui els despatxos de l’antiga a fàbrica Sala i Badrinas com a seu, només haurà de portar el mobiliari i els equips informàtics per començar a treballar.