Terrassa

Junts per Terrassa reclama el traspàs total de Rodalies

Han destacat que la inversió prevista per a l’any 2022 era de 274 milions d’euros i la inversió real va acabar sent de 193 milions

L’alcaldable de Junts per Terrassa, Meritxell Lluís, ha reclamat aquest dilluns el traspàs íntegre de Rodalies a la Generalitat de Catalunya. Ho ha fet davant de l’Estació del Nord, acompanyada per la número 2 de la llista, Montserrat Caupena. Aquest mateix matí, diferents membres de la candidatura han repartit informació del greuge que pateixen les Rodalies a Catalunya i que “afecten de forma importantíssima milers de terrassencs que van cada dia a treballar”.

Segons les dades que ha facilitat Junts, la inversió prevista per a l’any 2022 era de 274 milions d’euros i la inversió real va acabar sent de 193 milions. L’any 2021, de 262 milions pressupostats se’n van executar 90 i el 2020 de 282,2 previstos, la inversió real va ser de 93,7.

Ha explicat Lluís que es vol el control dels trens, les vies, les estacions i les catenàries “per tal de prestar als ciutadans el servei que es mereixen”. Ha destacat, en aquest sentit, que Ferrocarrils de la Generalitat és una empresa pública que “ofereix un servei excel·lent”.

La candidata ha començat recordant que el Govern espanyol ha executat només 35 de cada 100 euros pressupostats a Catalunya, mentre que a Madrid, “de cada 100 euros se n’han executat 184”. S’ha recordat també que “des de l’inici de l’any, 850.000 desplaçaments amb Rodalies Renfe s’han vist afectats per retards i contingències diverses. És l’equivalent a 520.800 hores perdudes, l’equivalent a 65.000 jornades laborals. L’any 2022, un 5,6% dels trens de Rodalies van circular amb retards. Hi va haver un total de 284 dies amb alguna incidència i es van cancel·lar 2.000 trens, sempre segons les dades facilitades per Junts.

Un servei nefast

“Un dels serveis més lamentables que es presten a Catalunya és el del sistema de Rodalies, operat per Renfe i amb infraestructura d’Adif. Impacta directament sobre la qualitat de vida de milers de terrassencs. Sempre que hi ha problemes, es passen la culpta entre ells”, ha explicat Lluís, que ha recordat que l’any 2016 hi havia un “clam” entre tots els partits polítics per demanar el traspàs de Rodalies a la Generalitat.

“Set anys després, els socialistes i els comuns se n’han oblidat. Abans la culpa era del PP, però ara són ells els que governen a Espanya”, ha recordat Lluís, que ha afegit: “I Tot per Terrassa calla. Com que el tema traspassa els límits de la ciutat, no els deu amoïnar”. A banda, ha dit que “Esquerra ha renunciat a exercir a Madrid la força dels sobiranistes catalans”.

Considera Meritxell Lluís que el problema de Rodalies “és una mostra més del greu problema d’infrafinançament” que pateix Catalunya.

S’ha referit també la candidata a la “zonificació abusiva” que pateixen els terrassencs. “Hi ha consens en què Terrassa ha de formar part de la zona 2 i no de la 3 com fins ara. Però nosaltres anem més enllà. Volem que es pagui per quilòmetres recorreguts, no pel lloc on vius”. Ha reclamat també “un desplegament total de la T-mobilitat”.

To Top