La compra de dos autobusos elèctrics, l’arranjament de la passarel·la de l’estació de les Fonts, la construcció d’una rampa accessible entre la ronda de Ponent i el carrer del Teide, el desplegament tècnic de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) o les rehabilitacions dels ponts de Sant Llorenç, el de Sant Pere, el del Passeig o el Cementiri Vell. En total, quasi 6,4 milions d’euros. Aquests són alguns dels projectes de Terrassa que han rebut el beneplàcit del govern espanyol en la segona convocatòria dels fons europeus Next Generation.
L’Ajuntament ha anunciat aquest divendres que el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana havia fet pública la resolució provisional de la segona convocatòria de concessió d’ajudes dels fons europeus del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, inclòs en el programa Next Generation.
Aquesta resolució atorga a Terrassa gairebé 6,4 milions d’euros que es complementaran amb la part que ha de cofinançar l’Ajuntament. Els diners serviran per executar diversos projectes que el consistori va presentar a la convocatòria de subvencions.
Tots els plans presentats tenen com a objectiu “millorar l’espai públic, l’accessibilitat i la mobilitat a la ciutat”, diu el consistori.
Els fons de la Unió Europea permetran adquirir dos autobusos de tecnologia elèctrica per incorporar-los a la flota de vehicles de TMESA. També s’ha aprovat el projecte d’instal·lació de dos punts de recàrrega per a aquests busos a les cotxeres de l’empresa municipal, el que suposa una inversió total de gairebé 1,8 milions d’euros. Així mateix, s’ha aprovat la millora de diverses parades d’autobús i la de l’accessibilitat a l’estació del Nord.
Les ajudes també concediran recursos per al projecte de rehabilitació de l’accessibilitat a l’estació de Ferrocarrils de les Fonts, per arranjar-hi la passarel·la que dona accés a aquest equipament.
Els Next Generation facilitaran intervencions a itineraris de vianants, com la construcció d’una rampa accessible per connectar la ronda de Ponent amb el carrer del Teide (un pla amb un pressupost que frega el milió d’euros), la creació d’un pas de vianants elevat davant el casal cívic de Can Palet de Vista Alegre; o la urbanització d’una part del carrer del Vent i del vial de cornisa entre els carrers de la Rectoria i de Rigol i Fornaguera, a l’Antic Poble de Sant Pere.
Les obres previstes als barris de Ca n’Anglada i Can Parellada també han rebut el vistiplau de l’executiu espanyol per a la tramitació de l’ajut. En concret, els fons injectaran recursos per a la reforma de l’accessibilitat en la cruïlla del carrer de la Mare de Déu de la Fuencisla amb el de la Mare de Déu de les Neus, i en les interseccions del carrer d’Europa amb els d’Itàlia i França, i la del carrer de Iugoslàvia amb el d’Amèrica. Les transformacions en aquests punts inclouran l’execució de passos elevats i passos rebaixats de la vorera en aquests vials.
Ponts i una passarel·la
La resolució de la convocatòria ha valorat els projectes per a la rehabilitació de la plaça de Rosalía de Castro i iniciatives d’envergadura com la de la reforma, llargament reivindicada, de la passarel·la de Sant Llorenç, sobre la riera de les Arenes; el pont del Cementiri Vell, el pont de Sant Pere, el del Passeig i el de Montserrat.
Els fons europeus han assignat una partida de gairebé 560.000 euros per al projecte “destinat a disposar d’arquitectura tecnològica per a la futura implementació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) a Terrassa”, conclou l’Ajuntament. El febrer del 2022 el govern espanyol ja va resoldre concedir a Terrassa 8,9 milions d’euros en una primera convocatòria.