Des del passat mes de desembre, els Centre d’Atenció Primària (CAP) de Terrassa compten amb vuit higienistes dentals per atendre un segment concret per la població, infants de fins a 14 anys, dones embarassades i persones en risc de vulnerabilitat socioeconòmica. L’objectiu és arribar a tota la ciutadania. El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya treballa en aquest sentit, dotar tots els CAP d’aquesta figura. En total, a la comarca del Vallès Occidental ja n’hi ha 25 que s’ocupen d’aquestes tasques.
Ahir, al CAP Est, es va explicar quines són les funcions d’aquests higienistes i quines són les seves tasques principals. La directora d’aquest centre sanitari, Rosa María Ramírez, va assenyalar que “la funció dels higienistes és fer activitats de prevenció i promoció de la salut bucodental, així com fer seguiment i tractament preventiu de càries i patologies periodontals de baixa complexitat als CAP i a la comunitat”.
Aquests higienistes s’han integrat a les unitats d’odontologia, que fins ara comptaven amb equips formats per odontòlegs i tècnics en cures auxiliars d’infermeria. Amb aquesta incorporació, s’amplia la cartera de serveis augmentant les activitats preventives adreçades a la comunitat i millorant el seguiment de les malalties bucodentals en grups de risc.
També va intervenir Natàlia Gómez Brey, higienista del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i que passa consulta, tres tardes a la setmana al CAP Est. “Els serveis que fem és fer higienes dentals, els fluors i segellats”, va dir i va afegir que “ara estem incorporant el fluor de diamino de plata (FDP), que mata els bacteris i així, les dents de llet es poden allargar més i no fer tantes extraccions”.
Per tal de ser visitat pels higienistes, primer “s’ha de passar per l’odontòleg i ells fan la revisió i el diagnòstic i, després de la tasca administrativa, ho deriven” als professionals higienistes. Aproximadament, es fan entre set i vuit consultes cada dia dels tres a la setmana que tenen la consulta oberta.
Possibles pacients
Gómez Brey recorda que no està obert a tots els possibles pacients, sinó que és, com s’ha dit, als infants fins als 14 anys, dones embarassades i persones en risc de vulnerabilitat socioeconòmica. De moment, aquesta és la primera fase i s’està desplegant amb aquestes condicions. La treballadora social, quan detecta un cas específic, és qui s’encarrega de derivar els pacients al CAP per rebre el tractament adequat per a cada cas.
Aquesta figura col·labora a descarregar de feina els odontòlegs que, amb la integració dels higienistes, “i això es pot dedicar a coses més complexes”, va comentar Ramírez. Gómez Brey, a més, va recordar que es duran a terme diverses activitats complementàries que poden ser de gran ajuda per a aquests col·lectius.“Farem tallers a les escoles per explicar com s’ha de tenir cura de les dents”, va manifestar. Aquestes activitats dirigides a la comunitat, com poden ser tallers, sessions o xerrades, seran rellevants de cara a poder informar de les pautes adequades a l’hora de minimitzar els riscos de patir malalties bucodentals.
Els higienistes, d’aquesta manera, segueixen el camí d’altres professionals del sector, com nutricionistes o fisioterapeutes perquè la cartera de serveis dels CAP vagi creixent.
D’aquesta manera es va estenent la Llei de Salut Bucodental
La incorporació d’aquesta figura suposa l’inici del desplegament de la Llei de Salut Bucodental. A més, és una de les accions recollides en el Pla de Salut de Catalunya 2021-2025. A la regió sanitària Barcelona Metropolitana Nord, fins ara, s’han integrat 66 higienistes dentals i es treballa per completar el desplegament del nou rol professional en els propers mesos.