Terrassa

Coll Cardús esgota la seva vida útil el 2023

La planta finalitzarà abans de finals d’any la seva capacitat i tancarà la porta a la fracció rebuig

Aquesta sembla ser la definitiva. El dipòsit de residus de Coll Cardús afronta un tancament “imminent”, afirma des de l’Agència de Residus de Catalunya el seu director Isaac Peraire. Cinc dècades després del seu inici com a abocador il·legal, la instal·lació afronta la recta final de la seva activitat com a receptora de la fracció rebuig que generen els municipis del Vallès Occidental.

No hi ha una data concreta per a l’entrada del darrer camió amb residus a Coll Cardús. Dependrà del ritme d’arribada de residus els mesos vinents, però tothom té clar que la clausura serà aquest any. “Amb la capacitat del dipòsit i el ritme previst de remeses, estem convençuts que serà abans de finalitzar l’any 2023”, anuncia Peraire.

Des del grup Griñó, que gestiona la planta a través del grup Hera Holding, el seu director general de relacions institucionals, Albert Mateu, confirma que la instal·lació “encara disposa de capacitat d’explotació que no s’ha consumit”, per la qual cosa continuarà l’activitat “mentre la capacitat no estigui exhaurida”. L’empresa tampoc fixa un horitzó temporal concret, donat que la data vindrà fixada pel ritme d’aportació dels mesos vinents.

Vista de l’abocador de Coll Cardús des de Terrassa

El que està clar és que en aquesta ocasió no hi haurà un procés d’assentament de residus que faci baixar la cota del dipòsit, fent saltar pels aires el calendari i marcant un nou horitzó de tancament, com ha passat en nombroses ocasions. El sostre de la planta es fixa en tones i estaria al límit de la seva capacitat.

Una font propera a l’activitat del dipòsit xifra la capacitat actual entorn de les 70.000 tones i el flux d’entrada de residus al voltant de les 10.000-12.000 tones. Una equació que marcaria el tancament abans de desembre.

En aquest moment arriben a Coll Cardús residus procedents dels municipis vallesans, però també de Girona, arran de l’aturada temporal de la seva incineradora, i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, també coincidint amb l’aturada d’activitat dels seus dipòsits.

Tots aquests residus de la fracció rebuig (contenidor marró) passen prèviament pel Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental (CTRVOc), situat al peu de Coll Cardús, on se sotmeten a un procés de triatge que separa el plàstic, el vidre, el paper, l’alumini i els elements ferris (8,11%), a banda de la fracció orgànica (13,51%) que hi conté, per a la seva recuperació. El rebuig restant (56,89%), va a Coll Cardús en forma de bales.

Nil López, president del Consorci de Residus del Vallès Occidental, institució titular del (CTRVOc), celebra la imminència del tancament. “Ens alegrem que l’ARC prevegi un tancament proper i posem en valor el fet que el Vallès Occidental ha estat la primera comarca a tractar la fracció resta per minimitzar l’enviament a l’abocador, en aquest cas el de Coll Cardús”.

Tres dècades de control

Un cop s’assoleixi el sostre de tones i tanqui portes a l’entrada de més residus, el dipòsit entrarà en un procés de segellat i clausura que pot durar entre dos i tres anys. Aquesta fase contempla l’ompliment de terres netes fins a arribar a cota. El grup Hera, com a gestor de la planta, continuarà al capdavant durant tres dècades més, període en què haurà de fer el seguiment i control de la planta.

Interior del CTRVOc. La fracció de rebuig procedent dels municipis se sotmet a un procés de triatge per recuperar materials reutilitzables. El sobrant s’envia a Coll Cardús en format de bales

Des de l’Ajuntament de Vacarisses el seu alcalde, Toni Massana, explica que “després d’anys en què el grup Hera ha intentat allargar la vida de l’abocador, ara tenim molt clar que ha arribat al final i que ha de tancar”. Al llarg de la seva trajectòria, la planta ha malmès l’estat de torrents i ha registrat diversos episodis de pudors, a banda d’un incendi de dimensions l’estiu de 2014.

El 2013, el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat el tancament de les instal·lacions arran d’una proposta del grup municipal d’ERC a Vacarisses. Des de llavors, s’han anat acumulant nous terminis, fins a l’actual.

L’alternativa, l’abocador de Pujalt, a l’Anoia

El Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental ja té alternativa per la fracció rebuig que ara porta al dipòsit de Coll Cardús i que necessitarà un destí alternatiu abans de finals d’any. Es tracta de l’abocador de Pujalt, a la comarca de l’Anoia.

Actualment, els gestors del CTRVOc ja envien una part del residu que surt de la planta de tractament a Coll Cardús i una altra part a Pujals. Quan tanqui Coll Cardús, tot el residu està previst que tingui com a destí la planta de l’Anoia.

En la decisió sobre aquests moviments està el grup Griñó (Grup Hera), com a gestor del dipòsit de Coll Cardús i del de Pujals, i com a membre de la UTE que gestiona el CTRVOc.

El Centre de Tractament té capacitat per tractar 245.000 tones de residus a l’any i ara rep al voltant de 200.000 tones, la majoria procedents del Vallès Occidental (143.000 tones) i la resta de Girona, Salt i Sarrià de Ter (27.000 tones), de l’Àrea Metropolitana (28.000 tones) i 6.000 tones procedents d’Olesa.

Calendari de l’abocador

Un dipòsit de residus predemocràtic
El dipòsit de Coll Cardús va néixer ara fa mig segle, en període predemocràtic i de manera incontrolada. Els anys vuitanta del segle XX es va intervenir per a la seva utilització com a dipòsit controlat i Tratesa es va fer càrrec de la gestió.

El 2010 s’inaugura el Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental
Neix per tractar la fracció de rebuig abans d’anar a l’abocador. L’obertura es va fer al setembre i simultàniament s’anunciava la clausura imminent del dipòsit de Coll Cardús, cosa que no va passar.

El Parlament aprova el tancament el 2013
El Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat el tancament de l’abocador i va fixar el primer semestre de 2015 com a data, després dels episodis de pudors. Tampoc es va complir. Per enèsima vegada els assentaments de deixalles deixaven en paper mullat les decisions polítiques.

Deu anys després, l’anunci definitiu
El setembre de 2020, la Generalitat va anunciar el tancament durant 2023 i ara, l’Agència de Residus confirma que serà aquest mateix any 2023.

Un centre d’economia verda i circular
El president del grup Hera Holding, Joan Griñó, va anunciar el setembre de 2020 que Coll Cardús esdevindrà, després de la seva clausura, un centre tecnològic de l’economia circular. El centre vol ser un pol d’investigació centrat en l’economia verda.

Coll Cardús esgota la seva vida útil el 2023
To Top