Terrassa

Terrassa treballa per a un comerç just

La ciutat se suma al Dia Mundial amb activitats de sensibilització

Fira d'economia social i solidària de Terrassa

L’Ajuntament de Terrassa commemora el Dia Mundial del Comerç Just, que se celebra el 13 de maig, amb la programació de diverses activitats dirigides “a difondre aquest model basat en pràctiques comercials internacionals justes, salaris i preus dignes, sense treball infantil ni discriminació, amb igualtat de gènere i llibertat d’associació, un model productiu que té cura del medi ambient i que és transparent i responsable en els processos de fabricació i comercialització”.

La Biblioteca Central de Terrassa (BCT) acull aquests dies, i fins el 20 de maig, l’exposició “Cuir i calçat a Bangladesh”, una proposta que s’acompanya de la recomanació de consulta de les webs de les campanyes de La Coordi, “Les vides que vestim” (https://lesvidesquevestim.lacoordi.cat/), que fa un recorregut per la problemàtica i l’alternativa de la indústria tèxtil a través de dades clau i testimonis; o Roba Neta (Clean Clothes Campaign: https://robaneta.org/), una xarxa internacional d’ONG, sindicats i organitzacions de persones consumidores “que té l’objectiu de millorar les condicions de les persones treballadores de la indústria global de la confecció”.

A la mateixa BCT i a les biblioteques dels districtes 2, 4, 5 i 6 també es poden consultar les mostres de llibres sobre comerç just que s’exposen amb motiu de la commemoració del Dia Mundial.

Activitat en línia

El divendres 19 de maig, a les 17.30 hores, s’ha programat una activitat en línia que consistirà en una xerrada a càrrec de Clàudia Jiménez, de la CLAC del Salvador, i Ana Maria Gutiérrez, de la cooperativa ATAISI d’El Salvador, “sobre l’impacte del comerç just en la vida de les productores i les seves comunitats”. Després, David Díaz de Quijano, d’Oikocredit Catalunya, parlarà sobre les Finances Ètiques en el finançament del sector del Comerç Just i la promoció de la Sobirania Alimentària. Finalment, hi haurà el visionat del documental “Os pousos do café. Una historia de amizade e comercio xusto”, produït per Solidariedade Internacional de Galicia.

El servei municipal de Solidaritat i Cooperació Internacional també ha programat la sessió de contes “Haki, la papallona màgica”, per a infants a partir dels 4 anys, a la Biblioteca Central, el dia 22 de maig a les 18 hores. L’acte anirà a càrrec de Gisela Llimona.

La darrera proposta és en format en línia. Es tracta de participar en alguns dels jocs interactius que es proposen a la pàgina web JugaJust per tal de conèixer els impactes que tenen les decisions dels consumidors.

Terrassa, candidata

El ple municipal de Terrassa va acordar al febrer passat, per unanimitat, presentar la candidatura perquè Terrassa esdevingui Ciutat pel Comerç Just, un projecte d’abast europeu que a Catalunya impulsa LaCoordi (Coordinadora d’entitats pel comerç just i les finances ètiques a Catalunya) en conveni amb l’associació IDEAS.

Per aconseguir la certificació, primer s’ha d’esdevenir Ciutat Candidata pel Comerç Just. Per ser-ho, s’ha establert un grup de treball local format pels serveis d’Emprenedoria i Economia Social i Solidaritat i Cooperació Internacional de l’Ajuntament; la cooperativa La Natural, en representació del projecte Barri Futur; una persona del grup de treball del consell de l’àmbit educatiu; la cooperativa Alternativa 3, i un representant del consell municipal de Solidaritat i Cooperació Internacional.

El comerç just ja compta a Terrassa amb comerços, bars i restaurants que n’ofereixen productes, així com escoles que fan activitats de sensibilització.

Terrassa treballa per a un comerç just
To Top