Terrassa

Aquesta és la Gent de Terrassa premiada

Perfils de Miki Núñez, Mercè Paloma, Joan Carles Peris, Maria Jesús Comellas, Ton Fíguls, Gemma Humet i l’Eseiaat

Els premiats, aquest dimecres a la Seu d'Ègara / NEBRIDI ARÓZTEGUI

El cantant Miki Núñez, la dissenyadora Mercè Paloma, el periodista Joan Carles Peris, la psicòloga Maria Jesús Comellas, el preparador físic Ton Fíguls, la cantautora Gemma Humet i, com a institució, l’Eseiaat. Aquests són els perfils dels guardonats dels Premis Gent de Terrassa que lliurarà Diari de Terrassa aquest dijous.

Miki Núñez: d’Eurovisió a TV3 mantenint la senzillesa

Qui no coneix a hores d’ara el Miki? Aquest cantant i compositor terrassenc va ser catapultat a la fama en quedar en sisè lloc a l’edició del programa “Operación Triunfo” del 2018 i, sobretot, per representar TVE al Festival d’Eurovisió de l’any següent. Miki Núñez és un regal per a aquesta ciutat (va néixer el dia de Reis del 1996), la qual porta per bandera i de la qual parla amb orgull sempre que pot. Ho fa, per exemple, cada dos per tres en la seva faceta com a presentador del programa “Eufòria” de TV3. I és cert, com va referir al seu amic Lildami (també terrassenc, també Premi Gent de Terrassa, l’any passat): el Miki encara no té Capgròs. De moment, i no és poca cosa, té el guardó del diari de la seva ciutat, que serà lliurat a aquest artista polièdric que ha sabut mantenir l’equilibri entre la popularitat i la senzillesa.

Mercè Paloma: una guardonada dissenyadora de vestuari

Ha guanyat cinc premis Gaudí i ha estat nominada quatre vegades als premis Goya pel millor disseny de vestuari. Mercè Paloma (1964) és l’ànima creadora dels vestits d’actors i actrius per a obres de teatre i cinema. Ella va vestir l’Andreu al film “Pa negre” i en Francesc Boix a l’obra “El fotògraf de Mauthausen”. Quan estudiava, li deien que els seus dissenys eren fantàstics, però que “no els vendria mai”. Va veure la llum per conduir la seva carrera en fer una especialitat de disseny per a espectacles. Mercè Paloma es va iniciar a la televisió i el teatre. Després de saltar a l’òpera i la va cridar la directora Isabel Coixet. I no ha parat de fer coses.

Joan Carles Peris: la distinció per a la llarga carrera del corresponsal

En aquest diari va fer les seves primeres passes en la professió a començaments dels anys 1980. Aquí es tanca, o potser no, un cercle. Joan Carles Peris (1961) va formar-se com a periodista, en part, per descart d’altres opcions. L’afició per l’escriptura, però, li va obrir el camí. La relació dels pares amb la ràdio li va eixamplar més la sendera. Va participar en la fundació de Catalunya Ràdio i l’any 1990 va fer el salt a TV3, on ha estat corresponsal a Madrid i París i on és actualment Cap d’Internacional. Ser corresponsal, diu, “és el millor que es pot fer” en un ofici que, segons ell, no pot esdevenir “una cursa ascendent” i que ha d’omplir el periodista.

Maria Jesús Comellas: tenacitat i compromís amb l’educació

Doctora en psicologia, docent en totes les etapes educatives, professora emèrita de la UAB, Maria Jesús Comellas és, sobretot, exemple de compromís diari i de tenacitat. Mestra des de fa més de 60 anys, va ser una de les fundadores de L’Heura, escola d’educació especial. Per a la Maria Jesús, l’educació és “estar al costat de qui sigui i, donant-nos les mans, caminar i progressar conjuntament”. Autora de 36 llibres, l’any passat va publicar “Generació Sènior. Envellir en la societat de la joventut”. Critica la mirada de “caducitat” vers les persones grans. “Tothom ha d’aprendre de tothom”, assegura. Molts encara aprenem de gent com la Maria Jesús.

Ton Fíguls: reconeixent un professor i preparador olímpic

És tan reconegut en l’àmbit educatiu com en l’esportiu. El primer, vinculat amb el segon. Ton Fíguls va ser professor d’educació física a l’Escola Pia i ha estat olímpic sis vegades, cinc com a preparador físic de la selecció masculina espanyola de hockey. També ell ha portat el nom de Terrassa arreu del món. Viure els Jocs Olímpics comporta sacrificis laborals i familiars, però val la pena, assegura Fíguls. Jugava a waterpolo, però després d’una conversa amb un antic company d’escola es va convertir en preparador físic del primer equip masculí de l’Atlètic. I d’aquí, a la selecció. Fíguls continua relacionat amb la docència, ara amb la Fundació Blanquerna.

Gemma Humet: la dolçor i el carisma

És difícil amalgamar dolçor i esquinçament en la veu amb l’aire misteriós del carisma sobre un escenari, però Gemma Humet ho aconsegueix. Aquesta cantautora i pianista va guanyar el Premi Enderrock a la Crítica del 2020 en la modalitat de millor disc de cançó d’autor. Va ser per “Màtria”. El seu últim àlbum, “Rere tot aquest fum” (2022), s’endinsa en l’espessor de l’amor. Ella ha escrit tots els temes del disc. “Com vols que et parli jo de l’amor?”, es titula una de les cançons de la Gemma, neboda del gran Joan Baptista Humet.

L’Eseiaat: una institució “marca Terrassa”

El seu cas no és el d’un terrassenc (persona física) que sobresurt en la seva trajectòria professional o personal al servei de la ciutat. El seu cas és el d’una institució que ha esdevingut capdavantera i forma part de la “marca Terrassa” després de dècades d’obstinació col·lectiva en l’apartat científic. L’Eseiaat ja no és un conjunt llarg de sigles. Ja se sap el que és l’Eseiaat, l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa. És un tres en un que és molt més. A Terrassa tenim gairebé 225.000 habitants, però també una infinitat d’institucions que constitueixen argamassa social i tret definitori de la ciutat del jazz, el hockey, la Fira Modernista… i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que integra l’Eseiaat: l’escola que en els seus inicis, fa 120 anys, va donar resposta a les necessitats de la puixant indústria tèxtil de Terrassa i que amb el pas dels temps ha diversificat la seva oferta per adaptar-se a un context de tecnologia canviant.

La setmana passada, més de 70 companyies van participar en el 17è Fòrum d’Empreses de l’Eseiaat. Va ser una xifra rècord i una mostra més de la rellevància d’aquesta institució acadèmica que ha destacat en els darrers anys en un sector de la importància estratègica de l’aeroespacial. També en l’ambit de la recerca en energies renovables. L’enginyeria no és (sols) el que era en aquella Terrassa de fàbriques i fum. Ara és molt més. El director de l’Eseiaat, Xavier Roca, recollirà aquest dijous a la Seu d’Ègara el Premi Gent de Terrassa amb què serà distingit aquest centre universitari del potent Campus egarenc.

To Top