La Junta Electoral de Zona (JEZ) de Terrassa viu aquests dies el pic de presentació d’excuses per a formar part de les meses electorals el dia 28 de maig. Terrassa va ser una de les primeres ciutats a fer el sorteig i, des de la setmana passada, el degoteig de persones a les oficines de la junta és constant.
Alguns dies s’han acumulat cues a la porta del Palau de Justícia. Sobretot a les 15 hores, quan comença l’horari d’atenció al públic, expliquen des de la JEZ. “La gent sol venir a primera hora, per això han d’esperar una mica. Ara, el volum d’excuses ja comença a baixar i a partir de les 16 o 16.30 hores ja no hi ha esperes”.
La Junta Electoral de Zona de Terrassa atén una mitjana d’entre 1.000 i 1.200 excuses a cada procés electoral. Durant els primers dies de l’actual procés ja suma més de 400 excuses presentades i tot apunta “a què tornarem a la normalitat i superarem les mil a les eleccions municipals del 2023”.
A la junta expliquen que amb la pandèmia, les eleccions al Parlament del 14 de febrer del 2021 “les excuses es van multiplicar per dos i van superar les 2.000”, pels contagis i per les persones excloses en patir patologies de risc. Ara, la xifra de pretexts torna a la normalitat i, de les més de mil que s’espera rebre fins al dia 27 de maig, jornada de reflexió, aproximadament la meitat corresponen a ciutadans de Terrassa. La resta, són candidats a presidents, vicepresidents i vocals de la resta de municipis dependents de la JEZ, entre els quals hi ha Rubí, Sant Cugat, Matadepera i Viladecavalls.
Malalts, viatgers, analfabets
Aquests dies, per les oficines de la Junta Electoral de Zona desfila un ampli catàleg d’excuses, la majoria incloses en els supòsits legals, però moltes altres imaginatives, creatives.
A Terrassa, expliquen des de la JEZ, el gruix de les excuses presentades fins ara corresponen a persones entre 65 i 70 anys, franja d’edat en què la participació en les meses electorals és voluntària, tot i que cal formalitzar l’excusa per quedar-ne exclòs.
També s’excusen com a presidents i vocals ciutadans amb persones a càrrec, com a familiars amb patologies, discapacitats, menors o persones dependents. En aquests casos cal acreditar la filiació, la situació de la persona depenent i la impossibilitat que un tercer pugui fer-se càrrec.
Durant els primers dies de l’actual procés, La JEZ de Terrassa ja comptebilitza més de 400 excuses presentades
Estem en època de casaments i comunions i les excuses per esdeveniments sovintegen. Els actes familiars s’accepten com a argument amb la limitació de tenir segon grau de consanguinitat.
Aquestes són les excuses més comunes a Terrassa i també les legalment acceptades. Cal sumar, però, les persones amb discapacitat, que estan excloses, i els estudiants i treballadors que són fora de la ciutat, “Han de portar la matrícula i el contracte, encara que estigui en un altre idioma”, apunten des de la junta local.
En el capítol de les excuses peculiars, hi ha els casos de desconeixement del català i el castellà. Aquesta és una dada que no consta al cens i són moltes les persones nacionalitzades o amb dret a vot que es veuen citades per participar en les meses electorals “i no parlen una paraula ni en castellà ni en català. En aquest cas han de fer una declaració jurada segons no coneixen l’idioma”i, per tant, no poden exercir com a presidents, vicepresidents o vocals.
Al taulell de la Junta arriben també persones amb una baixa laboral per processos no greus que demanen quedar exempts. Si la incapacitat laboral s’acaba abans del dia 28 de maig, estan obligats a anar a la mesa. Si el metge renova la baixa just abans del dia de la votació, amb el nou informe de baixa queden exempts.
70 euros
Menys freqüent, però també significatiu, és el dels autònoms o les persones que fan guàrdies nocturnes i surten de la feina la matinada del dia 28 de maig. “En aquests casos premen com a referència l’Estatut dels Treballadors –diuen a la JEZ– i informem que han de descansar 12 hores entre jornada i jornada de treball”. Un dia a una mesa electoral es considera una jornada de feina, de manera que els membres de les meses hauran d’haver descansat les 12 hores prèvies al dia de la votació.
La ciutadania seleccionada per treballar a les meses electorals rebran un salari per la feina. Per a les municipals del 2023 la dieta per persona passarà de 65 euros a 70 euros. Una ordre ministerial publicada al BOE del 8 de maig confirmava aquest increment, que vol actualitzar la compensació econòmica.
Es pot anar, presentar excusa o bé no comparèixer. En aquest cas estan previstes, quan s’abandona la responsabilitat sense causa justificada, penes de presó de tres mesos a un any i una multa de sis a vint-i-quatre mesos.
Quan s’abandona la responsabilitat sense causa justificada hi ha penes de presó de tres mesos a un any i una multa de sis a vint-i-quatre mesos
El Codi Penal no recull una quantia exacta per a les persones que no van a la taula ni presenten excusa. Habitualment, l’import de la sanció està relacionat amb la capacitat econòmica de cada persona.
La realitat és que no s’han donat casos de persones que ingressin a presó per no haver comparegut com a presidents o vocals a les meses electorals, però si s’han imposat sancions, algunes de significatives.
La més sonada va ser la d’una ciutadana extremenya a la qual es va imposar una multa de 4.800 euros per no presentar-se a les eleccions Europees del 2014. Més tard la sanció va ser rebaixada a meitat: 2.400 euros.
Hi ha persones que simulen vols o compromisos que no poden provar i, en ser rebutjada l’excusa, opten per no anar al col·legi electoral. Molts surten indemnes, però el risc d’una sanció sempre hi és. A Lugo, un suplent de vocal va ser sancionat amb 1.800 euros per no presentar-se a les eleccions municipals del 2019.
Raons, justificacions…
Tres electors assignats per formar part de les meses electorals ens expliquen per què no poden anar-hi.
Carlos Alcántara
Diu que si estigués bé de salut li agradaria “participar en el procés electoral, com a mínim una vegada sí que em faria il·lusió, per l’experiència”. Hi ha hagut oportunitat de fer-ho durant anys, però “resulta que m’arriba la cita ara, que per motiu d’una operació no puc estar assegut tantes hores”. Carlos Alcántara va ser dels primers a presentar excusa per no participar en la mesa electoral. Ha anat amb les crosses a les oficines judicials. “M’han dit que m’arribarà notificació si me l’accepten. Espero que sí”, diu.
Maria Concepció Fernández
”Fa 17 anys que vaig canviar de pis i m’han enviat la citació a casa dels meus sogres, on vaig passar uns mesos. No ho entenc”. La Maria Concepció és una de les persones que aquests dies es desplacen a la Junta per excusar la seva presència a la mesa electoral el dia 28 de maig. Pateix “esclerosi múltiple, tinc una discapacitat del 65% i mobilitat reduïda”. Hauria de formar part d’una mesa electoral a l’escola Abat Marcet, però “serà impossible. No puc estar tantes hores darrere una taula”.
Antonio Fernández
Va anar ahir a la Junta Electoral per presentar l’excusa de la seva parella, l’Ana María, a qui li han assignat fer de vocal primera a l’escola Mossèn Cinto Verdaguer, de Rubí. “Nohi podrà assistir. Tenim un nen depenent que ens obliga a estar pendents i una criatura de 15 mesos que comença a caminar”. L’Antonio ha portat un informe mèdic que acredita la patologia del fill gran. “M’han dit que em quedi jo amb els dos, però si el gran em demana atenció, com cuidaré el petit? –diu–. Espero que entenguin la situació!”.