El 2019 van passar de sis regidors i primera força de l’oposició a quedar fora del ple. Què n’han extret d’aquella experiència? Vam cometre l’error de competir de forma separada, cosa que ara hem corregit. Tot per Terrassa (TxT) també va trepitjar-nos part de l’electorat. Estem treballant per sumar, entenent-ho tant per la part de la nostra diversitat com per l’aspiració que tenim a sumar més majories, més persones i majors confiances a les urnes.
Quins són els electors que volen recuperar i com ho faran? El nostre projecte apel·la moltes majories, a la població treballadora senzilla, però també a molta gent preocupada per l’emergència climàtica o l’habitatge, que és també una emergència.
“Serem decisius en la conformació del nou govern de la ciutat”
A què aspiren? Enfoquem aquesta campanya molt convençuts que entrarem al ple i que serem decisius en la conformació del nou govern de la ciutat. Les aritmètiques resultants poden ser variables; les haurem de veure a partir del 28 de maig a la nit.
Aquestes semblen unes eleccions bipolars pel que fa a l’alcaldia: TxT o PSC. Abans fins i tot de la precampanya van preguntar a la ciutadania com veurien una candidatura conjunta amb TxT, però a Madrid governen amb PSOE i al Parlament han arribat a un acord de pressupostos amb ERC i el PSC. Estarien oberts a sumar tant amb uns com altres? Els governs de coalició en tots els estaments han vingut per quedar-se. Els governs monocolors són cosa del passat. Creiem que és una anomalia històrica que nosaltres no estiguem presents al consistori, però haurem de veure, d’acord amb els eixos programàtics i el model de ciutat, quins són els acords que acaben resultant.
No tanquen cap porta? No.
“El govern actual ha abusat de la improvisació”
Com valora els últims quatre anys i el mandat de TxT i ERC? Cal molta més planificació de la que hi ha. No veiem una ciutat organitzada que tingui clar el seu rumb i cap on va. Les coses es van fent, d’una banda, per l’organització de bona part de la ciutadania i, per l’altra, per l’estructura municipal que la fa funcionar. El govern actual ha abusat de la improvisació i a Terrassa calen projectes més ben planificats; cal tenir previst el model de ciutat. Terrassa ha crescut desbocadament els darrers anys i els serveis que la ciutat necessita no s’han adequat. En qüestió de treball, no podem aspirar a tenir una ciutat dormitori i omplir trens cap a Barcelona o de cotxes les autopistes.
“Ens fa falta un projecte important com ho va ser el seu dia el soterrament de la Renfe o el parc de Vallparadís per il·lusionar i generar un orgull de ciutat. Cal fer de les rieres un eix que ens uneixi”
Serien part de les primeres mesures que prendrien si governessin la ciutat? Aquestes són prioritats per a nosaltres, però el primer que faríem és doblar el parc d’habitatge social de la ciutat. En l’últim ple de l’anterior mandat es va aprovar el 30% i creiem que s’ha cedit a les pressions dels lobbies de la construcció i no s’ha obeït el mandat ciutadà d’aquell ple. Que en quatre anys no s’hagi construït habitatge social és una mala notícia. Un altre repte importantíssim és el de les rieres i malgrat que hi hagi hagut una regidoria no s’ha avançat. Cal escoltar els experts i la Comissió de Rieres. Ens fa falta un projecte important com ho va ser el seu dia el soterrament de la Renfe o el parc de Vallparadís per il·lusionar i generar un orgull de ciutat. Cal fer de les rieres un eix que ens uneixi. També hi ha altres problemàtiques que malgrat que no siguin de competència municipal ens ocupen i preocupen i una d’elles és la sanitat. Les llistes d’espera que hi ha a la ciutat són preocupants.
Les frases
La lliçó del 2019: “Vam cometre l’error de competir de forma separada, cosa que ara hem corregit”
Pactes: “Els governs de coalició en tots els estaments han vingut per quedar-se”
Habitatge: “El primer que faríem és doblar el parc d’habitatge social de la ciutat”
Rieres: “Ens fa falta un projecte important com el seu dia va ser el soterrament de Renfe el Parc de Vallparadís”
Barris: “La ciutat no pot viure d’esquena als barris. Estan en una situació de deteriorament fins i tot una mica alarmant”