Terrassa

Els horts de la Grípia a Terrassa seran desmantellats en breu

La zona pertany a l’Anella Verda i el seu arranjament costarà uns 60.500 euros

Horts a la zona on actuarà l'Ajuntament

Hi ha galledes, piles de llenya seca i tanques, mànegues i barraques precàries. A aquests horts de Terrassa els queden setmanes, potser mesos. Un projecte municipal planteja l’eliminació de l’enclavament hortícola urbà situat al torrent de la Grípia, “territori Anella Verda” i, per tant, sector a protegir i ordenar.

El torrent està delimitat al nord per la carretera de Castellar i al sud amb el límit amb Sant Quirze del Vallès. Les parcel·les subjectes al pla municipal, aprovat definitivament la setmana passada, són les situades a la part nord, entre Can Montllor i el que seria la continuació del carrer d’Amposta. És un espai en part de propietat municipal. La gestió que pertany a mans privades ha estat cedida a l’Ajuntament.

La modificació puntual del POUM en l’àmbit de l’Anella Verda estableix un sistema hidrològic, “on es desenvolupen les funcions més bàsiques de l’espai fluvial” i on pot créixer la vegetació típica de torrents i rieres i que “és inexistent” per les ocupacions, les construccions i les captacions d’aigua.

L’Anella Verda és el cinturó natural de Terrassa

Vegetació de ribera

La normativa estableix una franja de protecció “on només s’admet l’ús ecològic-paisatgístic i forestal que inclou la restauració i el manteniment de la vegetació de ribera”. Aquesta restauració obliga a eliminar barraques i horts “de tipus marginal”, i tanques i altres. L’objectiu és “la reversió del procés de degradació provocat per l’ocupació de les lleres i els seus marges”, amb un impacte “sever” sobre el connector ecològic.

Quan s’executi el pla, els usuaris hauran d’abandonar els horts. Les tanques i basses seran demolides i els residus, retirats. La superfície alliberada serà llaurada.

En les inspeccions s’hi han localitzat tubs, plaques de fibrociment, fustes, palets, somiers, plàstics diversos, canyes, carretons, cubells, garrafes, bidons, carrets de la compra, persianes. Els treballs duraran un màxim de dos mesos i mig i costaran 60.499 euros.

Els horts de la Grípia a Terrassa seran desmantellats en breu
To Top