Terrassa

Europa premia Terrassa per “la inclusió i la diversitat”

La Comissió Europea distingeix la ciutat “per la seva estratègia interseccional i transversal”

Lluïsa Melgares recollint el premi de la Comissió Europea

La ciutat de Terrassa ha rebut el guardó d’or als Premis Capitals Europees de la Inclusió i la Diversitat 2023 en la categoria d’autoritats locals amb més de 50.000 habitants. La cerimònia ha tingut lloc aquest dijous a Brussel·les. Terrassa ha quedat per davant de les ciutats de Brussel·les i de Helsinki, que s’han endut els guardons de plata i de bronze respectivament.

El jurat dels premis, organitzats per la Comissió Europea, ha distingit la nostra ciutat “per les seves iniciatives i polítiques al voltant de la diversitat”. Terrassa, segons el jurat, “ha demostrat una estratègia intersectorial i transversal sòlida. La ciutat compta amb la infraestructura institucional per aplicar aquesta estratègia amb sistemes positius de compromís mitjançant organismes de participació que impliquen la societat civil”.

En la seva candidatura, l’Ajuntament de Terrassa va exposar la seva estratègia per treballar la diversitat i la inclusió, anomenada “Igualtats interseccionals”. El consistori diu que es basa en incorporar la interseccionalitat en cada eix de discriminació, “de manera que no es perd l’especificitat de cada tipus de discriminació”. Per fer-ho, “la ciutat compta amb set serveis d’igualtats amb 51 professionals que busquen abordar els eixos de discriminació per gènere, orientació sexual, origen, diversitat religiosa, discapacitat i edat”.

Atenció

La implantació d’aquesta estratègia ha permès que l’any 2022 “els serveis d’atenció a la diversitat atenguessin a 3.215 persones i els serveis d’atenció i denúncia de les discriminacions atenguessin a 722 persones”.

El govern municipal destaca que Terrassa ha estat pionera en les polítiques d’igualtat: “Va ser la primera ciutat espanyola en crear un departament de la dona, als anys 90, i la primera ciutat catalana en signar un pacte per la diversitat sexual i afectiva, l’any 2014”. També, diu, “ha estat capdavantera en donar un enfocament integral a la discapacitat, amb una regidoria de capacitats diverses i accessibilitat, el 2016. Finalment, l’any 2019 es va apostar per crear una regidoria de Cicles de la Vida, que treballés de manera integral les diferents etapes vitals”.

Projectes europeus

En els últims anys la ciutat de Terrassa ha participat en projectes europeus que tenien com a objectiu facilitar la inclusió de diferents grups socials especialment vulnerables.

Els Premis Capitals Europees de la Inclusió i la Diversitat 2023 reconeixen la feina que duen a terme les ciutats, els pobles o les regions de la Unió Europea per promoure la inclusió i crear societats lliures de discriminació. “Es tenen en compte iniciatives que promouen la diversitat i la inclusió en termes de sexe, origen racial o ètnic, religió o creences, discapacitat, edat i orientació sexual, així com la interseccionalitat, la relació interconnectada de diferents formes de categorització social”, subratla el consistori.

El premi ha estat recollit per Lluïsa Melgares, tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat.

Europa premia Terrassa per “la inclusió i la diversitat”
To Top