Terrassa podria tenir una comissaria de policia única, que agrupés en una sola instal·lació els serveis de la Policia Municipal i els Mossos d’Esquadra, i estudia la implantació de dependències o oficines d’atenció policial en diferents districtes.
El govern local ha apuntat aquestes possibilitats en el transcurs de la compareixença de premsa realitzada aquest dimecres per presentar el Projecte de Desplegament Territorial preparat per desconcentrar els serveis municipals a la ciutat, crear un nou model d’atenció ciutadana integral, retornar a les entitats “l’espai dels equipaments cívics” i elaborar un Pla Director d’Equipaments i Espais Municipals.
Els nous plans han estat exposats per les tinents d’alcalde Lluïsa Melgares i Ona Martínez, en qualitat de portaveus dels dos grups municipals en el govern, Tot per Terrassa i ERC, respectivament. Preguntada per l’opció que el pla de descentralització inclogui la creació de microcomissaries o ens similars, Melgares ha informat que la conselleria d’Interior de la Generalitat sembla “estar per la labor” de condicionar un espai únic per a la Policia Municipal i els Mossos d’Esquadra a Terrassa, compartit per tots dos cossos.
Es planteja l’opció de disseminar algunes oficines policials per determinats districtes? Serà difícil però, segons Ona Martínez, l’Ajuntament “està acabant d’analitzar” les possibilitats per dur a terme una descentralització també en aquest apartat; per estudiar si la desconcentració de serveis “es fa efectiva amb petites comissaries“, o llocs de recepció de denúncies, o si n’hi ha prou amb les eines tecnològiques, com les tauletes, de què disposen els agents i que els permeten ser una espècie d’oficines mòbils.
Policia als barris
La intenció, no obstant això, continua sent la d'”acostar la policia als barris”, en paraules de la regidora Martínez. Per a la tinent d’alcalde, el desplegament del nou model d’atenció ciutadana, amb descentralització, suposa “un salt qualitatiu i innovador”, un projecte “de gran magnitud” i una aposta per “millorar la qualitat de vida” dels ciutadans, que podran veure satisfetes les seves gestions de manera integral en qualsevol dependència de districte.
No serà, no obstant això, d’avui per a demà. El procés, segons Martínez, és la culminació d’una feinada dels serveis tècnics i el camí serà llarg, més enllà dels quatre anys del pròxim mandat. Però compta amb el compromís de tots els grups polítics per al seu desenvolupament.