Terrassa

Isabel Martínez: “Abaixarem l’IBI perquè la ciutadania necessita menys pressió fiscal”

La candidata de Ciutadans entra en campanya amb dues propostes contundents: privatitzar Eco Equip i reduir la fiscalitat. Si entren al govern, millorar la neteja i implantar la policia de proximitat seran prioritats de la formació liberal, que confia a mobilitzar el vot “de centre” i la ciutadania decebuda “que vol un canvi a Terrassa que encara no s’ha produït”.

Quines són les tres primeres decisions que prendria si governés la ciutat després de les municipals del 28 de maig? A Terrassa hi ha tres temes que fa temps que no s’afronten. El primer és la neteja i proposem una mesura disruptiva: privatitzar l’empresa municipal Eco Equip. La manca de neteja és una problemàtica en què coincideixen tots els ciutadans i és un servei que rep cada cop més diners, però la percepció és que no millora, fins i tot va a pitjor. Creiem que no és un tema de diners, sinó de gestió interna, cal ser més eficients. La proposta no agradarà a alguns, però just en aquest servei cal un canvi important.

La segona, des del minut zero crearem una oficina per atendre les persones afectades per les ocupacions delinqüencials, Els ciutadans que pateixen la situació necessiten que se’ls escolti i que estiguem al seu costat.

I la tercera és la baixada d’alguns impostos, com l’IBI. Els ciutadans necessiten un alleujament de la pressió fiscal, perquè les famílies estan patint. La mesura l’aplicaríem el primer any de mandat.

La candidata liberal Isabel Martínez, durant l’entrevista amb Diari de Terrassa a la plaça de la Torre del Palau / Alberto Tallón

L’IBI és el primer ingrés municipal. Rebaixar-lo comprometria l’economia municipal? Entenem que no. Hi ha recursos que són decisions polítiques. Hi ha marge l’IBI sense que afecti els pressupostos.

A banda de les ocupacions incíviques, hi ha molt joves i famílies a la ciutat que no poden comprar ni arriben a pagar un lloguer. L’Ajuntament ha de jugar un paper actiu en l’oferta d’alternatives? L’administració ha de posar de la seva part. El que es destina a HPO és molt poc. Es destina bastant més a altres departaments que potser també són necessaris. Però aquest és un tema prioritari i, si volem resoldre el problema, algun any haurem de fer una aposta clara per construir habitatge públic.

La plantilla de Policia Municipal ha crescut, però vostès demanen més agents. Quin és el seu model policial per Terrassa? Hem insistit molt en l’increment de plantilla perquè és una demanda insistent de la ciutadania i del començ. Necessiten una policia propera i aquest és un model que s’ha d’implantar de veritat. Hem tingut molts titulars sobre la policia de barri i anem posant etiquetes, quan el que falten són més agents i que la ciutadania vegi que la policia passeja pels barris, pels comerços. Hi ha molta gent decebuda perquè s’havia promès que es faria molt en l’àmbit del desplegament policial i no s’ha fet. Nosaltres hem plantejat d’on podrien sortir els diners per fer una contractació superior, per exemple de temes de comunicació, però no ens donen resposta.

Pel que fa a la promoció econòmica han demanat més seguretat jurídica per a les empreses. És aquest problema el que frena la implantació a la ciutat? El sector econòmic ens traslladen que les empreses no se senten acollides a Terrassa, com sí que passa a altes municipis de Catalunya i d’Espanya. Cal facilitar els tràmits i les llicencies, i que no canviïn. Una empresa necessita saber que, si decideix invertir a la ciutat, no canviaran les regles i es desdibuixaran els seus càlculs. Un exemple és el 30% de cessió d’HPO que ha impulsat ERC i que ha espantat el sector empresarial. Nosaltres revertiríem la mesura. Sovint s’han pres mesures polítiques des d’un vessant ideològic, sense calcular les conseqüències per la ciutat.

Aposten per un govern centrat a la ciutat. Amb qui? Pactarien amb Tot per Terrassa? I amb el PSC? Ens presentem a guanyar i per formar govern. Aquesta centralitat és bàsica perquè ens allunyem de qualsevol proposta extremista, tant a la dreta com a l’esquerra. A mi no m’agrada centrar-me en el qui i sí amb el que. Presentem un programa molt treballat, centrat en l’economia, la seguretat i la neteja. Permet fer canvis i ens plantegem sumar amb qualsevol que comparteixi aquesta visió de la ciutat.

També us definiu com a alternativa als populismes de dretes. A quin electorat apel·la Ciutadans? Som una alternativa allunyada dels populismes, tant a la dreta com a l’esquerra. Posem a la ciutat per davant i apel·lem a aquelles persones de centre que vulguin fer d’un canvi a Terrassa, que encara no s’ha produït. A aquelles persones que vulguin més llocs de treball, més seguretat i un canvi en la neteja. Apel·lem a aquelles persones que veuen que el problema del seu carrer o plaça fa anys que no se soluciona.

Heu fet bandera de la llengua. Creieu que hi ha un problema amb el català a la ciutat, a l’escola o a l’administració? Hi ha gent que vol fer-ne un problema. La ciutadania de Terrassa és molt diversa. Per alguns la llengua materna és el català i altres que és el castellà. Nosaltres creiem que és l’usuari de l’administració o de l’escola qui ha de poder triar l’idioma en què se l’atén. Precisament portem aquest tema al ple d’abril.

Amb la candidata d’ERC, Ona Martínez, han rejovenit la política local. Què creu que poden aportar amb poc més de trenta anys? La joventut ens acosta a la ciutadania. Que hi hagi persones joves en política crea referents i ajuda a reflexionar sobre que si es vol fer canvis a la ciutat, la manera més immediata és participant en política. I pot ser a l’Ajuntament, però també a les entitats o al barri.

Ciutadans té tres regidors des de fa dos mandats. Quines són les seves expectatives electorals. Creu que els passarà factura la crisi del partit en l’àmbit estatal? No soc de fer quinieles, però a Terrassa Ciutadans té un terra electoral estable, un col·lectiu de gent que ens coneix i que segueix la nostra feina a l’Ajuntament. Les municipals són diferents. Tenim una base que ens ha de permetre mantenir la representació i ser opció de govern per fer un canvi real a la ciutat.

Les Frases

Neteja: “Proposem privatitzar l’empresa municipal Eco Equip. La neteja no millora tot i que hi inverteixin més diners. Cal ser més eficients”

Habitatge: “És un tema prioritari. Algun any haurem de fer una aposta clara per tornar a construir habitatge públic”

Promoció econòmica: “Revertirem el procés per implantar el 30% de cessió per a HPO”

La campanya: “Posem la ciutat al davant i apel·lem les persones que tinguin ganes d’un canvi a Terrassa”

To Top