Terrassa

10 esportistes referents que has de conèixer si ets de Terrassa

Com ja sabem, Terrassa no passa desapercebuda en l’àmbit esportiu. La ciutat, en gran part gràcies al nombre de jugadors de hockey que han format part de la selecció espanyola, és considerada com “la ciutat més olímpica del món”. Clubs com l’Atlètic, el Club Egara i el CD Terrassa militen a la Divisió d’Honor i son referents en la modalitat.

La ciutat també destaca en altres esports com el waterpolo, la natació, el bàsquet, el ciclisme i el futbol. Aquest últim ha estat molt ben representat pel Terrassa FC. El conjunt egarenc ha disputat fins a quinze temporades en la Segona Divisió. A més, el seu estadi (l’Estadi Olímpic de Terrassa) va ser subseu olímpica als Jocs del 1992.

Tot i que és impossible no deixar-nos a ningú, hem fet una llista amb deu dels esportistes més referents de la nostra ciutat, Terrassa:

(1) XAVI HERNÁNDEZ

Xavier Hernández Creus va néixer el 25 de gener de 1980 i des que tenia tres anys ja jugava al futbol, esport que ha marcat la seva vida. Xavi, de ben petit, va entrar a jugar al Jabac i dos anys després ho va fer al Terrassa FC. A l’estiu del 1991 es va incorporar a la Masia del FC Barcelona, club on ha fet història com a jugador i esperem que ho faci com a entrenador. L’egarenc carrega a les seves espatlles un palmarès brillant i exemplar: 8 títols de lliga, 6 Supercopes d’Espanya, 4 Champions, 4 Copes del Rei, 2 Supercopes d’Europa i 2 Mundials de Clubs.

(2) POL AMAT

Pol Amat Escudé va néixer el 18 de juny de 1978 i és tot un mite històric del hockey, no només de la nostra ciutat, sinó també del país. El davanter, excepte un any que va jugar als Països Baixos, va militar tota la seva carrera entre el Club Egara i el Polo de Barcelona. Amb el Polo va proclamar-se campió d’Europa el 2004. A més a més, el de Terrassa va ser nomenat “millor jugador mundial” l’any 2008. Pel que fa al seu rendiment en la selecció absoluta (1996-2012), en Pol va batre el rècord de partits disputats (304) i de gols anotats.

(3) RAFAEL AGUILAR

Rafael Aguilar Morillo, nascut el 27 de desembre de 1961 a Terrassa, va ser una icona del waterpolo català i espanyol de l’època. El CN Terrassa va ser el club on va romandre tota la seva carrera. Va jugar a la selecció nacional 134 partits, aconseguint la medalla de bronze en l’Europeu de Roma l’any 1983. Exercí d’entrenador del CN Terrassa entre 1992 i 2004 per, posteriorment, prendre el càrrec com a entrenador de la selecció espanyola fins al 2014. Actualment, és el director esportiu de waterpolo de la Federació Espanyola.

(4) NATÀLIA MAS

Natàlia Mas, nascuda l’11 d’agost del 1963, és sens dubte un nom molt destacat en la història de la natació terrassenca. Va ser formada al Club Natació Terrassa, tot i que va provar un any al CN Montjuïc. Als dotze anys, la Natàlia ja va aconseguir el seu primer Campionat d’Espanya, tot i que durant la seva carrera en va conquerir 45, una xifra a l’abast de molt pocs. El 1977 es va convertir en la primera espanyola a baixar del minut en la prova de 100 metres lliures. A més de participar en els Jocs Olímpics de Moscú 1980 i perdre’s els de Los Ángeles 1984 per una greu lesió, la nedadora ha estat present en un Mundial i dos Europeus. Els seus resultats més destacats es van donar als Jocs del Mediterrani de Split (1979) a l’obtenir dues medalles d’or, dues de bronze i una de plata.

(5) ALBERT LUQUE

Albert Luque Martos va néixer l’11 de març del 1978 a Terrassa. L’exfutbolista retirat L’ANY 2011 va tenir una carrera admirable i actualment és director esportiu de la selecció espanyola. Format al Can Parellada i més tard al planter del FC Barcelona, Albert Luque va romandre 14 temporades a l’elit del futbol, jugant i sent important en clubs com el RCD Mallorca, Málaga CF, RC Deportivo, Newcastle i Ajax Amsterdam. Per si no fos prou, va aconseguir la medalla de plata als Jocs Olímpics de Sidney 2000.

(6) JOAQUIM PAÜLS

Joaquim Paüls Bosch, nascut l’11 de març de 1961, és un exjugador i exentrenador de la selecció espanyola d’hoquei sobre patins. Format a l’Sferic, Joaquim Paüls va militar pràcticament tota la seva carrera al FC Barcelona (1979-1992), on va ser una figura indispensable i compta amb un palmarès envejable: 6 Copes d’Europa, 5 Lligues, 4 Copes del Rei, 1 Recopa, 1 Mundial de Clubs i 1 Copa de les Nacions. Va ser una de les peces clau de la selecció espanyola.

(7) JOSEP LLUÍS LAGUÍA

Josep Lluís Laguía i Martínez, nascut el 3 de setembre de 1959, és un exciclista castellano-manxec que es va instal·lar a Terrassa als 3 anys d’edat. Durant la seva carrera, va especialitzar-se com a gran escalador. Gran mostra d’això son els cinc premis de muntanya que va obtenir a la Vuelta en diferents edicions. En la seva etapa com a ciclista (1980-1993) destaca el títol de campió d’Espanya en fons de carretera el 1982.

(8) FRANCISCO LEÓN

Francisco León va néixer a Terrassa el 18 de juny de l’any 1955 i va ser un gran boxejador, el més reconegut i remarcable en la nostra ciutat. Va començar de molt jove a entrenar al Club Terrassa de Boxa i debutà als quinze anys amb un KO directe. La primera vegada que va participar en els campionats nacionals amateurs, Francisco León va conquerir el títol en la seva modalitat de pes lleuger. Va debutar com a professional contra el gran José Martín Garzón, al qui va derrotar per punts. Es va tornar a enfrontar a Garzón un any després (1976) per proclamar-se campió de Catalunya. El 1979 va destacar encara més, fent-se campió d’Espanya contra Jose Manuel Velázquez. Va aconseguir el títol europeu contra l’italià Giancarlo Usai l’any 1980. Després de caure contra el campió italià (Patrizio Oliva), León va anunciar la seva retirada després d’un gran historial amb 28 victòries i 2 derrotes.

(9) JAUME BLADAS

Jaume Bladas, nascut l’11 de maig del 1936, va ser un gran esportista olímpic en la modalitat de tir al plat. El terrassenc va participar en els Jocs de Tòquio 1964 i als de Mèxic 1968. Cal destacar els seus dos campionats d’Espanya i les sis Copes de Catalunya. També va ser una referència a escala internacional a l’aixecar el títol europeu per equips a Madrid l’any 1972. A més a més, Bladas va assolir la medalla de plata al Campionat d’Europa del 1973 i als Jocs de la Mediterrània d’Esmirna (1967). Ha estat seleccionador espanyol durant pràcticament una dècada (1983-1992), però també ha exercit com a vicepresident de la Federació Espanyola de Tir. Jaume Bladas va ser reconegut amb la medalla de plata al Mèrit Esportiu del Consejo Nacional de Deportes i també la Medalla al Mèrit Esportiu.

(10) LAURA ROCA

Laura Roca Montalà, nascuda el 8 de gener de 1980, és una exnedadora olímpica que ha fet història en l’esport terrassenc. La Laura es va iniciar als 6 anys al CN Terrassa, club que li ha vist créixer, triomfar i retirar-se. Va participar en els Jocs Olímpics de Sidney 2000 i Atenes 2004. Entre els seus èxits més rellevants, trobem el campionat d’Europa a Madrid 2004 i el subcampionat a l’europeu de Berlín 2002. Va ser l’esportista amb més medalles (quatre d’or i una de plata) als Jocs del Mediterrani a Tunísia l’any 2001. També formà part de 4 Campionats del Món Absoluts i 4 Europeus en 50 metres.

To Top