Terrassa

Els propietaris titllen d’“injusta” la llei d’habitatge

La Cambra de la Propietat Urbana de Terrassa es manifesta en contra de les limitacions d’aquesta normativa i que no s’estableixin compensacions per als llogaters i així ho ha expressat per escrit al president del govern estatal

Encara no s’ha aprovat aquesta llei, però segurament afectarà un gran nombre de propietaris i llogaters de la ciutat / nebridi aróztegui

La nova llei d’habitatge que han acordat el govern espanyol amb les formacions ERC i EH Bildu no satisfà a la Cambra de la Propietat Urbana de Terrassa i ha demanat que es canviïn alguns aspectes d’aquesta. L’objectiu d’aquesta nova normativa és servir de contenció del preu dels lloguers, especialment en els llocs tensats on les rendes s’han multiplicat de manera notable en els darrers anys. Des de l’organisme egarenc, tot i que s’afirma que “som conscients de la situació actual, tant respecte de la crisi que pateixen moltes famílies, com al fet que la inflació s’ha disparat durant uns mesos”, però la llei acordada afecta els drets dels arrendadors.

La llei fa una important diferenciació entre els propietaris. Per una banda, els petits propietaris i per l’altra els grans propietaris, que es determina a partir dels que tenen cinc o més propietats. Aquests, no podran superar un índex de preu del lloguer que determinarà la comunitat autònoma. En canvi, en els nous contractes, els llogaters amb menys de cinc propietats, podran continuar amb els preus de lloguer que tenen establert en cada cas, si bé no el podran incrementar per sobre del percentatge que es formularà en aquesta nova llei.

Aquest any, es mantindrà un topall del 2% per què respecte a l’augment dels preus (en principi era de juny a desembre de 2022, però es va prorrogar per a tot l’any 2023), mentre que, de cara a 2024, s’estipularà un 3% com a màxim. Posteriorment, s’han previst la creació d’un nou barem que, en qualsevol cas, no serà mai superior a l’IPC, una mesura que vol que la inflació no afecti els llogaters.

Un escrit al govern

Per tractar sobre aquestes xifres i l’esperit d’aquesta nova llei, la Cambra de la Propietat Urbana de Terrassa s’ha adreçat al govern estatal, i més en concret al seu president, Pedro Sánchez, per escrit, admetent que “els governs han de fer política d’habitatge i tenen tota legitimació per a fer-la en el marc de la Constitució espanyola”. També ha manifestat que “afectar els drets dels arrendadors, limitant l’actualització dels lloguers a l’IPC, sense cap compensació suposa una injustícia notòria, cap als arrendadors”.

L’entitat local, en el seu escrit a l’administració central, recorda aquesta limitació “no vol dir una pujada sinó una actualització” i apel·la a l’article 106 de la Constitució espanyola, que “preveu el dret dels particulars a ser indemnitzats, compensats, en la lesió que pateixin en els seus drets i béns (encara que sigui pel normal funcionament dels serveis públics, com pot ser una actuació en matèria d’habitatge), llevat que es tracti de casos de força major” i aquest no és el cas.
També informa la Cambra en el seu escrit dirigit al govern que la major part del parc d’habitatges per llogar “correspon a petits propietaris que compensen d’aquesta manera els seus ingressos” i afegeix que “la major part s’ajuden amb petits lloguers per millorar les pensions”. Reclama, a més, compensacions per aquests petits arrendadors.

Pateixen la inflació

“Els arrendadors, la major part com diem petits propietaris, d’un o dos habitatges, també pateixen la inflació i, en canvi, només ells han de suportar aquesta mesura que no s’estableix per a cap altre tipus de pagaments”, com poden ser els bancaris, els financers, o els de subministraments, va assenyalar la Cambra de la Propietat en el seu escrit.

La Cambra de la Propietat de Terrassa i Comarca, en definitiva, ha demanat al president del Govern espanyol que “es deixin sense efecte les limitacions o que s’arbitrin compensacions per a aquesta limitació de drets” i ha reiterat que “naturalment, no estem d’acord amb les limitacions sense compensació.

Els col·lectius socials també troben dubtes

Tot i que opinen que la llei és prou acceptable, els col·lectius socials que lluiten pel dret a l’habitatge alerten que la seva redacció podria ser molt més efectiva i temen que, si s’aprova tal com es preveu, no acabarà d’ajudar a configurar un marc legal beneficiós, i consideren que hi ha “forats” rellevants i dubtes. Tampoc acaba de convèncer al teixit empresarial, que opina que pot afectar a l’oferta.

Els propietaris titllen d’“injusta” la llei d’habitatge
To Top