Terrassa

Qui és qui a la cursa electoral

A cinc setmanes de les eleccions municipals, els partits agafen embranzida al carrer i a les xarxes per mobilitzar l’electorat de la ciutat. El dia 28 de maig, les urnes decidiran moltes coses a la ciutat. Si Tot per Terrassa, la formació liderada per Jordi Ballart, revalida la seva victòria. O bé si el PSC és capaç, quatre anys després, de sumar vots suficients per sumar una majoria alternativa. Què passarà amb el soci de govern, ERC, i amb el vot independentista? I amb els Comuns? El factor Yolanda Díaz els ajudarà a tornar a l’Ajuntament? La cursa electoral es presenta moguda a la ciutat, on el cartell electoral presenta una majoria de dones candidates a l’alcaldia, sis entre els vuit partits que tenen representació municipal o que la van perdre el 2019. Tots tornaran a provar sort a les municipals de maig. Presentem per persones que encapçalen la llista i el repte al que s’enfronta cada formació.

Jordi Ballart
Tot per Terrassa

L’alcalde va donar la sorpresa el 2019 i torna amb una llista renovada

Jordi Ballart afronta la cursa electoral com el candidat que va enviar a l’oposició el PSC després de més de 40 anys governant la ciutat. El 2019 va sorprendre guanyant les eleccions contra tot pronòstic, amb una candidatura independent i municipalista que quatre anys després torna a provar sort a les urnes. Ballart es prepara per a la campanya electoral amb una candidatura renovada. També amb l’aval d’un mandat sense dependències polítiques. Manté la confiança en les dues persones que el van acompanyar en la sortida del PSC i en la creació de la Tot per Terrassa – Lluïsa Melgares i Noel Duque- i situa al capdavant de la nova llista a dues dones referent. Una en l’acció social -Maise Balcells, advocada i expresidenta de Prodis-, i l’altra en l’esport adaptat -la nedadora olímpica Sarai Gascón-.

Eva Candela
Partit dels Socialistes de Catalunya

La candidata que aspira a recuperar la majoria socialista i el govern

L’arquitecta tècnica i diputada Eva Candela s’estrena com a candidata socialista a Terrassa. Ho fa amb la missió de recuperar la majoria del vot socialdemòcrata a la ciutat i amb l’objectiu d’un resultat que permeti al PSC tornar a liderar el govern. Els socialistes terrassencs han superat el sotrac polític del període 2017-2019 a la ciutat i tornen amb una estructura política reforçada. Estan convençuts que aquest 2023 dos factors li juguen a favor: el bon moment del PSOE a Madrid, i el convenciment que part de l’electorat perdut tornarà a confiar en les sigles socialistes. Candela s’ha acompanyat d’un home de confiança de Pedro Sánchez, l’exregidor Adrian Sánchez, de persones amb experiència municipal – Marc Armengol i Javier Garcia- i de noves cares, com l’economista Carlota Menéndez.

Ona Martínez
Esquerra Republicana de Catalunya

Nou lideratge republicà per continuar sent decisius a Terrassa

Va assumir el doble repte, coincidint amb l’arribada al món del seu primer fill, de ser l’alcaldable d’ERC i prendre possessió com a primera tinenta d’alcalde. Va decidir afrontar-ho tot i ara, Ona Martínez és una de les candidates més tot terreny de la cursa per l’alcaldia de Terrassa. Amb una sòlida trajectòria al partit, la cap de llista d’ERC exhibeix la gestió com a sòcia de govern i reivindica el projecte transformador dels republicans. Martínez afronta unes municipals en què haurà de demostrar que és capaç de mobilitzar tants o més vots que el seu predecessor, Isaac Albert, i que sap triar els socis després del 28M. Els regidors Pep Forn i Montse Font li fan costat al capdavant de la llista, que incorpora novetats com l’educadora Najima Ouel-Taher El Mansouri, el tècnic Santiago Martínez Illa i la nadadora Cristina Rey.

Isabel Martínez
Ciutadans

La formació liberal estrena candidata i lluita pel centre polític

Ciutadans ha mantingut posicions a l’Ajuntament de Terrassa, on ha exercit una oposició rotunda i ha marcat posicions com a formació liberal. També ha fet front a la refundació del partit i la redefinició del projecte polític, un procés que no ha minat la solidesa del partit a la ciutat. A les municipals de 2023 la lletrada Isabel Martínez, puntal del grup parlamentari al Parlament, pren el relleu del líder Javier González i ho fa amb un equip jove, que ha renovat el missatge, les eines de comunicació i que aspira a seduir el vot del centre polític. En aquestes municipals les sigles del partit no juguen a favor de la candidatura de Ciutadans a Terrassa, on la formació ha sabut consolidar un grup municipal i un electorat estables. Isabel Martínez és l’encarregada d’assegurar el vot liberal per mantenir la presència al ple.

El Diari convida els seus lectors a conèixer els candidats a les eleccions del 28-M

Meritxell Lluís
Junts per Terrassa-MES.cat

La cap de llista de Junts vol ser referent de l’independentisme

Meritxell Lluís va a les eleccions municipals de Terrassa convençuda que les sigles de Junts han de ser capaces de mobilitzar el gruix del vot independentista a la ciutat. Lluís ha sabut mantenir el partit al marge de les tensions a escala nacional i ha tancat una llista fen tàndem amb Montserrat Caupena. Juntes representen les diferents sensibilitats de l’espai polític, que recentment ha incorporat a Moviment d’Esquerres, ara MES.cat, la formació que el 2019 va concórrer a les eleccions municipals amb ERC. La candidatura sobiranista va arribar a tenir 9 regidors el 2011 a l’Ajuntament de Terrassa, on ara són tres, amb el 7,5% dels vots en els darrers comicis. Mobilitzar el vot independentista a la ciutat és l’objectiu de la candidatura liderada per Meritxell Lluís, una alcaldable que sap el que és governar en coalició a la ciutat (2015-2017).

Agnès Petit
En Comú Podem Terrassa

L’esquerra vol tornar al ple després de la inesperada derrota de 2019

És una etapa que donen per superada. El 2015 la fractura dels Comuns, Podem i ICV a Terrassa els va passar factura a les urnes i els va deixar fora de l’Ajuntament, on havien entrat amb força l’any 2015 amb 6 regidors. Agnès Petit lidera ara una nova candidatura d’unitat, que suma i que aspira a tornar a mobilitzar el vot d’esquerres de la ciutat. La formació ha de fer forat entre els partits que es disputen l’espai de l’esquerra ecologista i mobilitzar els 16 mil vots que els van situar com a segona força ara fa 8 anys. Petit, secretària d’organització d’En Comú Podem, incorpora al seu equip Òscar Galeote, Rut Martínez, Iván Martos i Yesika Caro. Junts esperen mobilitzar el vot del teixit associatiu i confien en la tirada electoral de Yolanda Diaz (Sumar), en la seva gestió al govern de l’Estat i el seu poder com a nou referent de l’esquerra social, verda i feminista.

Marta Giménez
Partit Popular

Els populars lliuten pel vot moderat i per tornar a tenir grup municipal

El PP és una de les tres formacions que va quedar fora del ple a les eleccions de 2019 i que intentarà quatre anys després tornar a tenir grup municipal. Ho farà amb una nova candidata, l’advocada Marta Giménez. La formació fa setmanes que ha començat la seva campanya a la ciutat, on lluita pel vot moderat i on espera que les sigles del PP siguin un bon aval per a mobilitzar els electors del centre i dels barris que en anteriors convocatòries havien aposat per la candidatura popular. Un dels objectius de l’equip de Marta Giménez és evitar que la llista de Vox a la ciutat resti força al seu projecte polític. L’altra, que la candidatura renovada de la formació sigui percebuda com una aposta sòlida, genuïna i en plena sintonia amb el projecte d’Alberto Núñez Feijó. Durant anys, Giménez ha treballat per consolidar el grup municipal del PP. Ara vol fer-ho com a regidora.

Jaume Bofill
Candidatures d’Unitat Popular (CUP)

Un nou alcaldable per a que els anticapitalistes entrin a l’Ajuntament

Jaume Bofill, conegut com a “Guifos”, és l’encarregat de liderar el projecte de la CUP a Terrassa, on la formació anticapitalista no ha deixat de fer política durant els quatre anys que ha estat fora de l’Ajuntament. Ja ho van dir quan la irrupció de Tot per Terrassa va capgirar el taulell polític de la ciutat el 2019 i així ha estat. Campanyes per la gratuïtat de l’aparcament de l’Hospital de Terrassa, contra les cases d’apostes, en defensa de la sanitat pública i, més recentment, contra la política antisequera del Govern de la Generalitat. Ara, acompanyen a Bofill en la cursa per tornar a l’Ajuntament l’activista feminista i de Prou Barreres Maria Montserrat Garcia Martín, “Montse Petita”; el politòleg Jordi Marcè i Iolanda Salvador, feminista i militant de la CUP. Els cupaires entren en campanya amb un equip anticapitalista i reflex dels moviments socials.

To Top