Terrassa

Queixes per l’increment del trànsit en un carrer de Terrassa

Veïns de Faraday han format una plataforma que denuncia la contaminació, el soroll i la inseguretat

Vehicles aquest dimarts al carrer de Faraday / LLUÍS CLOTET

“Ens pugen els fums!”. Aquesta és l’exclamació que encapçala els fullets repartits pel barri, Ca n’Aurell, i difosos, com mana l’època, per les xarxes socials. Això sí, amb quatre signes d’admiració, per emfatitzar el problema. I el problema és aquest: veïns del carrer de Faraday i voltants es queixen de l’increment de trànsit en aquesta via, considerada, de manera oficiosa, de “segona divisió” en el catàleg de greuges històrics. Com el de Topete, per exemple. Els afectats de Faraday s’estan organitzant i aquest dilluns van celebrar una assemblea amb l’assistència d’una trentena de persones. És el primer pas públic d’una plataforma de queixa.

Sota el lema de la pujada de fums, que conjumina l’empipament amb l’al·lusió a la pol·lució, en els pasquins es plasma precisament la referència al perill pulmonar, el soroll i la seguretat viària. I després arriba el resum: “Els darrers temps el trànsit s’ha incrementat al carrer de Faraday”. Però atenció, afegeix, adverteix: “Amb l’aplicació de la zona de baixes emissions (ZBE), el trànsit s’intensificarà a tots els carrers de sud-nord”.

La clau

I aquesta és la clau, més enllà d’un present més o menys molest: l’alerta pel que pugui venir. Aquesta prevenció crítica es fonamenta en el motiu al·ludit, la creació de les ZBE que trauran vehicles de sectors cèntrics per traslladar-los al “pericentre”; i en l’interès de l’Ajuntament per tallar el trànsit de pas en dues artèries essencials, el carrer de Galileu i Arquimedes, els veïns dels quals fa anys que denuncien l’excés de circulació (10.000 vehicles al dia en cadascuna de les vies) i les velocitats de molts d’aquests vehicles. “Som carrers, no autopistes”, es pot llegir en pancartes penjades a diversos balcons d’ambdós carrers.

/ LLUÍS CLOTET

A uns pocs centenars de metres, cap a l’oest, està el carrer de Faraday, de sentit únic, cap al nord, entre la plaça de Baltasar Ragon (al costat de la carretera de Martorell) i la de Sant Oleguer. Basta romandre uns minuts en el naixement de la circulació en aquesta via (zona 30, es pot llegir en la senyalització horitzontal) per observar la velocitat a la qual entren alguns vehicles procedents de la carretera de Martorell. En tot el trajecte del carrer de Faraday només hi ha un pas de vianants elevat, a l’alçada de l’encreuament amb Blasco de Garay.

Preocupació revifada

La inquietud va néixer entre els veïns, com Raquel Restoy, l’any 2019, quan es van fer públics els plans associats a les ZBE. Amb la pandèmia, els projectes es van paralitzar, però la seva reactivació ha detonat la preocupació. Les ZBE seran una realitat l’any que ve (aquesta és la nova previsió). “El problema del gran volum de trànsit ja existeix, però el més greu arribarà en uns mesos”, adverteix Restoy.

El tancament de Galileu i Arquimedes, per descomptat, “no ajudarà” i Faraday té totes les paperetes en el sorteig per pujar de divisió i entrar en la primera categoria dels embuts: “Des del tancament de la rambla d’Ègara (2008) no es va oferir alternativa real a la circulació. Terrassa s’ha fet gran i els vehicles han d’anar per algun lloc. Hem de posar-nos les piles, reaccionar i conscienciar-nos”.

/ LLUÍS CLOTET

L’assemblea convocada dilluns per la plataforma d’afectats va comptar amb el suport de l’associació veïnal de Ca n’Aurell. “Vam convidar l’Ajuntament, però no va venir ningú”, diu Raquel Restoy.

Accidents

Dimarts de la setmana passada, un cotxe que pujava per Faraday va topar amb un altre que va irrompre a la cruïlla des del carrer de l’Infant Martí i va estavellar-se contra unes jardineres a les portes d’una cafeteria. Eren les 19.40 hores. Les jardineres, amb desperfectes, continuaven precintades aquest dimarts per la Policia Municipal. “Per sort, no hi havia ningú a la terrassa de la cafeteria”, diu Fanny Pincay, responsable de l’establiment.

La Fanny ha vist uns quants accidents a la mateixa cantonada, fins i tot un atropellament. L’arbre que donava ombra (i protecció física) a la porta del local ha quedat reduït a una soca. Aquesta cruïlla és perillosa perquè molts vehicles circulen a gran velocitat per Faraday i altres que hi entren des d’Infant Martí no respecten el cediu el pas. “Tenen difícil la visibilitat“, diu la Fanny.

A la intersecció amb Antoninus Pius el risc també és evident amb molts vehicles que s’introdueixen a Faraday des d’una via amb pendent pronunciat. Els passos de vianants de tot el trajecte del carrer de Faraday estan despintats. Les voreres, en mal estat en bona part dels trams.

Queixes per l’increment del trànsit en un carrer de Terrassa
To Top