Diners

La inflació, l’enemiga dels bars de Terrassa

Els bars i restaurants de la ciutat han hagut d’incrementar gairebé un 25% els preus per poder tenir beneficis

Clients a la Terrassa d'un establiment de restauració del Centre

Els preus han pujat. Abans comprar un bric d’oli d’oliva costava 3,75 euros. Ara en costa 5,8. I els aliments continuaran encarint-se en els pròxims mesos. Segons ha informat el Banc d’Espanya, els preus creixeran de mitjana un 12,2% aquest any, 4 punts percentuals més que l’increment mitjà estimat el desembre passat.

Aquest creixement de preus en productes i energia no només ha afectat la butxaca de tots els consumidors espanyols, sinó que també ha afectat directament a l’hostaleria de Terrassa, que s’ha vist obligada augmentar preus a la carta per poder sobreviure. Xavier Gómez, president del Gremi Empresarial d’Hostaleria de Terrassa i Comarca, assegura que aquesta inflació està fent molt mal al sector. “Ho portem molt malament” diu. “Hem hagut d’adaptar tots els menús i inclús molts dels plats amb beguda” continua explicant. I és que aquesta situació ha provocat que els bars i restaurants de la ciutat hagin incrementat gairebé un 25% els preus per poder tenir beneficis.

“Al client li està costant aquest canvi, però és necessari per continuar oberts” assegura Gómez. Aquesta situació és una cadena: Si el preu dels aliments puja, també ho ha de fer el preu dels menús. 

El sector parla

“A nosaltres aquesta pujada de preus ens està restant molt el marge del qual disposem per mantenir el negoci obert, però anem aguantant”, explica Joan Abad del bar Font Vella. “Al gener vam haver d’incrementar preus, però no podem fer-ho cada vegada que els preus pugen. Nosaltres hem d’aguantar com podem”, lamenta Abad.

Al restaurant El Cel de les Oques, en canvi, aquesta pujada de preus no els ha perjudicat tant perquè treballen amb producte local. “Això ens facilita la situació, perquè tenim menys intermediaris i, per tant, hi ha menys especulació”, explica Keko Martínez. “Nosaltres treballem amb pagès, amb productors més petits i estem sortint beneficiats per fer-ho així durant molts anys”, insisteix. Però en menor o major mesura, la pujada també l’han notada. “Ens està afectant que els productes siguin més cars perquè hem hagut de treballar més si cal la temporada, escandallar molt bé els plats i, sobretot, tenir una oferta fresca diàriament”, indiquen al restaurant. I els preus també els han hagut de tocar. “Hem hagut d’incrementar una mica on no hem pogut arribar, però no ha sigut exagerat”, afirmen.

El bar Els amics de les arts, tot i ser considerat pels terrassencs un bar econòmic, ha notat molt la inflació de preus. “Ara mateix tot està caríssim i necessitem lluitar com sigui contra això”, expliquen. “El preu de les cerveses, per exemple, ha incrementat molt i necessitem combatre-ho perquè ens està deixant sense gaire marge de beneficis” asseguren preocupats. I en aquest bar terrassenc també han pres mesures: “Hem incrementat els preus i els clients ho han notat”.

Perspectiva de la situació 

Tot i l’impacte que està tenint la pujada de preus en productes i electricitat, aquest any s’ha detectat que la restauració està atenent més clients a les seves taules que l’any 2019. La gent continua tenint ganes de sortir i consumir, sobretot després de la pandèmia. I ara arriba el bon temps, l’escenari ideal per sortir i gaudir d’àpats fora de casa. “Esperem que aquests mesos tot s’arregli i vagi a millor, però sobretot que baixin els preus”, reiteren al bar Font Vella.

La inflació, l’enemiga dels bars de Terrassa
To Top