Terrassa

La passarel·la “malalta” de Terrassa fa 40 anys

El pont de vianants de Sant Llorenç serà transformat amb un projecte de 261.000 euros

Detall del deteriorament del pont de vianants / ALBERTO TALLÓN

El febrer passat es va aprovar de manera inicial el projecte. No serà la primera reparació d’aquesta estructura de Terrassa, perquè de fet s’hi van fer pedaços en els primers mesos de vida del pont, però sí que serà la més profunda. La passarel·la de Sant Llorenç, que uneix aquest barri amb el de Sant Pere Nord salvant la riera de les Arenes, serà sotmesa a una rehabilitació que inclourà la transformació del pont metàl·lic i noves rampes d’accés, perquè les actuals no compleixen la normativa. La d’aquest viaducte que sembla malalt des del seu naixement, fa quatre dècades, no serà una obra menor, doncs: el pressupost és de 260.981,50 euros.

Centenars de vianants usen el pont cada dia. Hi ha poques alternatives (properes) més per passar de Sant Llorenç a Sant Pere Nord, o a l’inrevés. Per millorar la connexió entre els dos barris es va construir precisament la passarel·la fa ja 40 anys. El projecte es va redactar el gener de 1982. La rambla de Francesc Macià encara es deia carrer del Maestrazgo.

Una història

El 15 d’abril de 1983 l’Ajuntament ja va formalitzar una recepció parcial de l’obra, però menys d’un any després, al maig de 1984, la direcció de l’obra ja va emetre un informe en el qual s’al·ludia a despreniments de pintura en les baranes. I això era el de menys: el paviment de la passarel·la i de les rampes d’accés ja estava molt deteriorat a causa de la seva textura llisa i del pas de motocicletes, una de les xacres que ha hagut de suportar aquesta estructura durant anys.

Vista inferior de la passarel·la / ALBERTO TALLÓN

El terra es desgastava. Molts usuaris relliscaven. L’informe advertia de les condicions de trànsit diferents a les previstes. Aquest informe era del 28 de maig de 1984. L’endemà, arran d’una petició del consistori, la direcció d’obra va elaborar-ne un altre proposant solucions tècniques. Es va acordar col·locar asfalt sobre la xapa estructural. Es va esmenar l’escull dels despreniments i el 8 de juliol de 1987 l’Ajuntament va recepcionar la construcció definitivament. Havien transcorregut més de quatre anys de la recepció parcial.

Va haver-hi més restauracions. En els anys 1990, per exemple. Però la passarel·la continuava presentant una degradació que suscitava queixes veïnals i més estudis. Al maig del 2017 es van aprovar les bases del projecte de participació popular en alguns plans d’acció. De les 208 propostes que van passar el filtre inicial, la reparació de la passarel·la es va convertir en la tercera opció amb més suports: 695.

Retards

El projecte ara aprovat ja es va redactar en el 2018 i tenia partida en el pressupost d’aquell any. Les peticions veïnals es referien sobretot a les mancances d’accessibilitat de les rampes, però els informes municipals van apreciar altres anomalies, les de conservació de l’estructura, “bastant precària”.

El viaducte connecta Sant Pere Nord amb Sant Llorenç sobre la riera de les Arenes / ALBERTO TALLÓN

El pressupost havia de ser ampliat, i ara s’ha actualitzat. La inversió estipulada en el 2018 era de 199.447,09 euros, però el càlcul ha variat dos cops en els últims mesos. Va ser de 238.339,27 euros i finalment (de moment) se situa en els 260.981,50 euros. La data concreta d’inici de les obres es desconeix, perquè el projecte forma part de les propostes presentades per l’Ajuntament als fons Next Generation, però, si arriba aquesta subvenció, els treballs podrien començar l’estiu del 2024.

Duraran tres mesos i mig i inclouen la transformació de les rampes d’accés al pont. La del costat de Sant Llorenç serà enderrocada i se’n farà una de nova, amb escales. L’altra rampa, la de Sant Pere Nord, veurà augmentada la seva longitud per tenir un pendent màxim del 8%.

Les rampes i més

La passarel·la, plena d’òxid, serà sotmesa a una intervenció amb aigua a alta pressió i en el paviment es col·locarà una junta de dilatació. No la té, i per aquest motiu el moviment natural de l’estructura ha generat una fissura de 25 mil·límetres. També es treballarà en els estreps i la pila central que suporta la passarel·la per eliminar capes superficials febles, eflorescències i altres contaminants. S’hi aplicarà un morter anticorrosiu de reparació.

Els informes tècnics també van trobar erosions en la part baixa del pilar central a causa de l’impacte continuat de les aigües de la riera.El paviment asfàltic actual, molt degradat, serà substituït per un terra de resines i fibra de vidre amb una superfície antilliscant de sorra de carboni. Els acabats seran de color beige combinat amb negre.

La passarel·la “malalta” de Terrassa fa 40 anys
To Top