La recuperació de part de les llambordes històriques de Terrassa es fa realitat a les obres del passeig del Comte d’Ègara juntament amb el color vermellós de les noves peces.
De fet, aquesta setmana han sovintejat les visites d’equips de direcció tècnica a les obres en el tram que abans era d’entrada al carrer de la Font Vella des de la plaça del Doctor Robert, subjecte des de fa mesos a la transformació inclosa en el projecte de l’illa de vianants nova i que aparcarà en un costat de la història l’antic Passeig, almenys la part transitada per vehicles.
Les llambordes antigues van aparèixer en els primers dies d’enderrocs i, amb la retirada dels murs, van suscitar demandes veïnals per a la seva restitució. Aquesta no estava prevista, però l’Ajuntament va replantejar part del projecte i una part de les peces torna al Passeig. També serà així amb una porció del mur que feien de frontera entre el passeig central i la calçada. Els treballs arriben fins a la cantonada del carrer de la Font Vella amb el del Puig Novell i el de Sant Pau.
Una plataforma única
Les obres, que van començar el 16 de gener i compten amb finançament dels fons europeus Next Generation, intervenen sobre el vial nord del passeig del Comte d’Ègara, entre els carrers del Passeig i de García Humet. El projecte preveu la conversió del vial nord del Passeig en una plataforma única que permeti guanyar espai per als vianants i pacificar el trànsit de vehicles. Des del mes de juliol del 2022, el vial nord del passeig del Comte d’Ègara està restringit al pas de vehicles. El trànsit hauria de passar només pel vial sud, que va canviar de sentit.
Com es pot apreciar amb el tipus de llambordes noves triades, de ceràmica vermella, la renovació del paviment al nou Passeig s’adapta a l’estètica del centre històric per adoptar cohesió visual. S’hi ha previst la creació de sis espais d’estada o salons urbans, amb bancs i parterres vegetals. Les previsions inicials contemplaven que la transformació sigui una realitat quan acabi el primer semestre d’enguany.