Terrassa

Mútua cobrirà la façana de l’hospital amb plaques fotovoltaiques

El projecte forma part del pla de transició energètica del proveïdor sanitari

El projecte de transició energètica de MútuaTerrassa girarà la imatge de l’hospital universitari com un mitjó i convertirà l’edifici en un referent urbà d’eficiència. El proveïdor sanitari projecta cobrir tres de les quatre façanes del centre hospitalari amb plaques fotovoltaiques.

La iniciativa és un dels eixos del Compromís Verd de MútuaTerrassa, liderat per l’exconseller de Territori i Sostenibilitat Josep Rull. “Estem fent una aposta forta per l’energia verda i quilòmetre 0 amb un projecte de transició energètica i ho fem en dues fases”, explica-. Un dels reptes de l’Hospital Universitari MutuaTerrassa és optimitzar els processos de climatització: refrigeració de les instal·lacions a l’estiu i d’escalfament a l’hivern.

A la façana de l’hospital s’instal·laran plaques solars verticals /Nebridi Aróztegui

“La primera fase passa per la rehabilitació energètica de l’edifici, amb l’objectiu de reduir el 30% el consum actual d’energia de l’hospital.  A la segona fase -apunta Rull- instal·larem plaques fotovoltaiques a tres de les quatre façanes de l’hospital, a la coberta i a la solera. També a l’antic edifici de maternitat, i als immobles del carrer de Garcia Humet i Sant Antoni”, com la residència Vallparadís, l’edifici corporatiu i l’Edifici Docent.

Josep Rull: “La cobertura de l’edifici de l’hospital amb plaques fotovoltaiques vol ser un element inspirador, que interpel·la la ciutat”

Mútua encara no ha tancat el càlcul de l’estalvi que generarà “folrar” literalment les seves instal·lacions amb tecnologia solar, però ja està clar que “amb la fotovoltaica es dispararà l’estalvi energètic”, comenta Rull.

L’espectacular operació transcendeix el projecte de transició energètica i d’economia circular de MútuaTerrassa. “La idea fonamental és donar un missatge potent a la ciutat”, afirma Rull, per a qui “l’hospital és un edifici emblemàtic i Mútua és una organització que vetlla per la salut de la gent, però també per la salut del planeta i del medi ambient. El nostre compromís amb la gent passa també per fer una aposta per la transició energètica”.

La cobertura de l’hospital amb plaques fotovoltaiques busca ser, diu Rull “un element inspirador, que interpel·la la ciutat”.

L’Ajuntament de Terrassa acompanyarà a Mútua en aquest projecte. L’edifici de l’hospital modificarà completament la seva imatge externa i, de retruc, també l'”sky line” de Terrassa, donada la dimensió de l’immoble, de més de 16 plantes. “Estem treballant el projecte amb l’Ajuntament -detalla Rull-i pel que fa a la façana de l’hospital, un cop instal·lades les plaques fotovoltaiques adoptarà una coherència estètica, també a la cara nord, on no hi haurà plaques solars per la manca d’insolació”.

Josep Rull és el director del Campus Verd de MútuaTerrassa / Nebridi Aróztegui

MútuaTerrassa treballa ara simultàniament en el pla d’eficiència energètica i en el de la instal·lació d’un parc fotovoltaic. També explora vies de finançament a través d’ajuts públics. L’organització té experiència en la incorporació d’energia fotovoltaica a les seves instal·lacions. El Parc Logístic de Viladecavalls, on es concentra el laboratori CatLab, els serveis de bugaderia i la central logística, ja disposa de plaques solars a les seves instal·lacions.

Mútua cobrirà la façana de l’hospital amb plaques fotovoltaiques
To Top