Terrassa

En ruta pel llenç a l’aire lliure de l’art urbà als barris

Sant Llorenç i Can Tusell s’afegeixen aquesta setmana als barris que ja compten amb grans murals, impulsats per Terrassa Walls. La seva coordinadora, Anna Taratiel, ho veu clar: “L’art no s’ha de regir exclusivament a les galeries”. Per això, aquesta és la ruta pel llenç a l’aire lliure en què s’estan convertint els barris terrassencs

Mural de Twee Muizen, a Sant Llorenç / ALBERTO TALLÓN

Dos nous barris s’han sumat aquesta setmana a l’expansió de de l’“street art” pels seus carrers.

Es tracta de Sant Llorenç i de Can Tusell, ambdós al Districte 6, que en breu inauguraran sengles murals amb motius ecologistes i impulsats per la iniciativa Terrassa Walls.

Un dels murals s’està realitzant en una façana de la plaça de Font Flavià, a càrrec de Twee Muizen (duet d’artistes format per Cristina Barrientos i Denis Galocha). L’altre mural està situat a la façana del carrer de Xaloc i va a càrrec de l’artista Werens.

“Volíem que fossin temes que toquen la fibra. Un dels murals és molt pertinent, just ara que els gossos de caça han quedat fora de la nova llei de protecció animal”, explica Noel Duque, regidor de Benestar Animal. “I el de les abelles, és evident que alerta de l’emergència climàtica”, afegeix.

I és que els murals volen sensibilitzar la població sobre la importància de preservar la biodiversitat i frenar la degradació dels ecosistemes.

A la perifèria

I de rebot, un altre objectiu: “Fer murals a barris on mai no s’havia fet res així de bonic”, diu Duque. “L’art no només pel centre de les ciutats, cal revertir aquesta idea que ens han fet creure”, sosté. De fet, en el cas de Can Tusell, ell mateix ha pogut comprovar com els veïns i veïnes s’acostaven als artistes per conversar. “Als barris s’aprecia l’art tant com a qualsevol banda”, enraona.

De fet, el muralisme ha fet eclosió tant al centre com als barris. A tota Terrassa. “Fa temps que s’hi aposta. A Sabadell estem a anys llum!”, explica Werens, autor del nou mural “Pol·linització”. I per descomptat, “és un patrimoni que revalora els barris”, afegeix.

Mural del sabadellenc Werens a Can Tusell / ALBERT TALLÓN

Hi coincideix Anna Taratiel, impulsora de la iniciativa Terrassa Walls (paraigua sota el qual s’han dinamitzat una dotzena de grans murals en els darrers anys). “Tant la ciutat com l’Ajuntament estan apostant pel muralisme, si bé com amb qualsevol nova disciplina, estem aprenent a gestionar entre totes el seu desplegament”, explica Taratiel. I afegeix: “La ciutat creixerà amb aquestes intervencions. L’art no s’ha de regir exclusivament a les galeries, ha sortit al carrer”, explica Taratiel, sobre un “street art” que descriu no només com a “disciplina artística”, sinó com a “mitjà de comunicació”.

Identificar i alliberar murs i parets on els artistes puguin fer grafits de forma legal és una de les línies de treball de la regidoria de Cultura.
Sovint es treballa amb uns certs llimbs, ja que pintar al carrer no és una opció legal avui dia, tret de les parets habilitades a tal efecte.

Anna Taratiel, “Ovni”

La tornada d’Amsterdam que impulsa el “boom” dels murals. Anna Taratiel (Terrassa, 1982), especialista internacional en art de carrer i coneguda amb el pseudònim d’Ovni, és la impulsora del Terrassa Walls (“Terrassa parets”, de l’anglès). “Després de viure alguns anys a Amsterdam, vaig tornar a Terrassa a viure-hi”. Va muntar a Ca n’Aurell l’estudi Magneti, pel qual passen altres artistes com Marc Ribera, Werens, Roger Abella “Sensible”, etc.

Anna Taratiel / DT

Una de les primeres accions (voluntaristes) va ser els murals de la fàbrica La Moderna (a la plaça de Zamenhof). Posteriorment, ja amb partida econòmica municipal, engeguen “Tercer Paisatge”, un grup de murals de la plaça de Cipriano García (a Sant Pere Nord). I mitjançant el “Terrassa Crea” segueixen amb els murals als barris.

Ramon Puig, “Werens”

Dels cartells dels concerts de Fakto Vell fins a Vallparadís. Ramon Puig, Werens (Sabadell, 1955), és una icona de l’art urbà vallesà i impulsor de la botiga i galeria ImpaktesVisuals. La seva relació amb Terrassa és prolífica. “Uf, he fet més cosa aquí que a Sabadell!”, explica. Un vincle que arrenca amb la mítica Faktoria (tant Fakto vell com el Fakto de la Rasa), on s’encarregava de tota la línia gràfica, ja fos la decoració amb grafits com els cartells dels concerts.

També ha participat en el “workshop” Magneti (a Ca n’Aurell). Al carrer, té obra a Vallparadís (paret sota el pont de la carretera de Montcada, feta pel festival Límbic), un mural pels “presos polítics” a una fàbrica tèxtil davant del camp de futbol de les Fonts… I ara té un mural en projecte, a la façana de La Moderna (plaça del Doctor Zamenhof).

FOTOS | Terrassa ciutat mural

En ruta pel llenç a l’aire lliure de l’art urbà als barris
To Top