Els centenars de terrassencs víctimes de la riuada de 1962 tindran al Pla de la Corneta un espai d’homenatge, una plaça amb una escultura principal i enllumenat específic. El memorial Marca d’Aigua pivotarà sobre un conjunt escultòric, amb una forma d’acer inoxidable de 10 metres d’alçada, obra de l’artista terrassenc Gabriel Verderi. L’Ajuntament preveu començar les obres abans que s’acabi l’estiu. Els treballs duraran uns dos mesos i mig. El pressupost frega els 85.000 euros.
El passat 6 de febrer, Diari de Terrassa va avançar el contingut del projecte, que ha estat presentat en públic aquest dilluns a la Casa de l’Esport amb la intervenció de Verderi, qui ja va rebre fa deu anys un encàrrec similar. Al final no es va construir aquell monument. L’actual havia d’estar enllestit el 2022 per a la commemoració dels 60 anys de la riuada. El projecte es va endarrerir en assolir més dimensió de la inicial.
Ara ha agafat volada, dissenyat, segons Verderi, com un “espai visible” en una “intersecció simbòlica” de dos camins al Pla de la Corneta, entre el complex comercial Terrassa Plaça i l’antic recinte del mercadal de Montserrat. A la Comissió de Rieres li va agradar molt, ha assenyalat Irene Sarlé, membre d’aquesta entitat. Per a la comissió, és important dignificar les víctimes “encara que sigui 60 anys després”.
Serà un espai “d’homenatge permanent”, ha dit Jennifer Ramírez, regidora de Rieres. Els elements que formaran part de l’espai “fan referència a la ciutat, les rieres i el temps”. La plaça es dirà L’Espai del Temps i estarà integrada, primer, per una peça, Territori, una plataforma blanca, fina i irregular de ciment que semblarà levitar sobre el terra com un paper.
Agulla
La planxa quedarà travessada per una peça allargada d’acer inoxidable, sorrejada, amb secció de triangle equilàter: el Camí de l’Aigua. Dibuixarà el recorregut actual de les rieres al terme de Terrassa i s’elevarà en un angle de 60 graus en direcció nord-oest, assenyalant el naixement de la riera de les Arenes, que discorre a uns pocs metres de la plaça.
La forma d’aquesta agulla i la seva orientació estan pensades, segons el consistori, “perquè el sol s’hi reflecteixi durant el recorregut diari, creant diferents matisos i intensitats lumíniques sobre la seva forma sinuosa”. Alhora, com si es tractés del gnòmon d’un rellotge de sol, “la seva ombra dibuixarà la forma de la riera sobre la plaça”. De nit, la mateixa línia serà il·luminada per esdevenir el tercer element de l’obra, el Camí de Llum, en el terra.
Verderi, que va ser director de l’Escola Municipal d’Art i Disseny, va prendre consciència del desastre de la riuada per les vivències explicades per la seva família. Una àvia seva li mostrava amb una línia en una paret “fins on va arribar l’aigua aquell dia”, el 25 de setembre de 1962. Ara ell és l’encarregat d’homenatjar les víctimes.