Terrassa

“Fugim de l’estereotip, les dones podem ser tècniques”

Nerea González, del barri del Roc Blanc, està estudiant quart d’enginyeria en sistemes audiovisuals a la UPC-Eseiaat i és una de les 50 estudiants que han obtingut la beca Huawei del Futur de les TIC

L’estudiant egarenca d’enginyeria en sistemes audiovisuals va estar entre les 50 premiades amb la beca Huawei / nebridi aróztegui

Què ha representat rebre aquesta beca? És tot un orgull per a mi i em satisfà molt com a estudiant. He gaudit molt el projecte, perquè són unes beques que donen suport a l’enginyeria com a tal i a la innovació.

Els diners de la beca els vol destinar a formació. Sí. La meva intenció és fer un màster en ciberseguretat l’any vinent i, a més, podria fer diversos cursos i obtenir certificacions amb aquests diners.

El seu futur professional el vol encaminar cap a la ciberseguretat? Sí. Sempre m’he sentit atreta per la informàtica i la ciberseguretat permet protegir els dispositius dels atacs externs. Sobretot avui dia, que les pimes i els autònoms no tenen tant coneixement de la ciberseguretat, que és molt important, com hem vist amb el ciberatac a l’Hospital Clínic fa uns dies.

Creu que són empreses més vulnerables? Sí, i crec que s’hauria de parlar més i que sabessin que estan molt exposats a un perill.

Els particulars, també. Exacte, però la persona que t’ataca prefereix atacar a una empresa perquè pot treure més diners que a un particular.

La legislació és capital en aquest sentit. Potser s’haurien d’aplicar més lleis sobre això. No pot ser tan fàcil que, amb un mail o un SMS, obris la pàgina web suplantada del banc i t’agafin les dades tan ràpidament. Conec casos de persones que els hi ha passat i s’ha de ser més cautelós.

Què la va motivar a estudiar enginyeria en sistemes audiovisuals? De ben petita m’agradava la informàtica, però vaig preferir estudiar telecomunicacions perquè és una branca que també em cridava l’atenció. I vaig pensar que podria ser una bona sortida laboral per a mi. És una carrera que engloba assignatura que m’agrada fer, com matemàtiques, àlgebra o càlcul. I la programació, que és molt destacada a aquesta carrera.

És una carrera amb presències de moltes noies? No, n’hi ha molt poques. Es parla entre un 10 i un 15% de dones. A la meva classe, el percentatge és, més o menys, de sis o set noies de 60 que vam entrar.

I què opina sobre aquesta manca de presència? La beca és una iniciativa molt bona per incentivar que les dones estiguin en graus STEM, i hem de tenir un pes rellevant en aquesta classe de carreres. Hem d’impulsar que les nenes entrin a aquestes carreres i fugir de l’estereotip que han d’anar a altres carreres. No s’han de fer comentaris dient que “això és per homes” i prejutjar. Les dones també podem ser tècniques i animo a les nenes que ho facin si els hi agrada.

Persones com la Núria Salan, professora de la UPC, ajuden a donar visibilitat? És una de les referents més importants per a mi, pel que veig i per on participa. I hem de continuar tenint referents com ella i seguir els seus passos, perquè animen que nenes i dones estudiïn aquestes carreres.

Les TIC, més que futur, ja són present. Totalment. Cada vegada hi ha més demanda de treballs d’aquesta classe i és valuós tenir gent qualificada d’aquestes branques.

La Intel·ligència Artificial és el futur? Sí, però no crec que sigui una eina que ens prengui el treball, sinó que ens facilitarà les consultes i la feina diària. És important continuar aprenent.

To Top