El Recinte Firal acull entre dijous i divendres la quarta edició de la Fira Terrassa Tria Futur, un punt de trobada d’alumnes, centres educatius i empreses. Els joves volen conèixer les propostes dels diferents actors implicats. I els centres de formació i empreses de la ciutat els ajuden a decidir cap a on encaminaran el seu futur laboral. L’oferta sanitària és una de les principals. Ells, però, tenen l’última paraula.
Totes les previsions s’han vist desbordades. Cap al migdia de dijous, a Fira Terrassa Tria Futur s’havien superat ja les 3.000 visites. La quarta edició d’aquesta fira està sent tot un èxit de participació. S’ha passat dels 60 als 85 estands on els joves (i no tan joves) observen, pregunten i s’informen de les diferents sortides professionals que poden donar als seus interessos educatius.
L’Ajuntament ha preparat fins a 130 activitats i xerrades, que es desenvoluparan fins divendres. La tinenta d’alcalde i regidora d’Educació, Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Terrassa, Teresa Ciurana, expressava la seva satisfacció de com s’estava desenvolupant tot plegat. “Fins al moment, podem dir que la Fira està sent un èxit rotund. Han vingut moltíssims visitants i esperem que divendres segueixi aquesta afluència. Hi ha molts centres educatius amb noves propostes i els alumnes estan molt motivats, descobrint les noves ofertes que se’ls presenten”, assenyala.
L’objectiu de l’actual govern municipal, impulsor d’aquesta fira, és esdevenir un referent de cara a l’orientació formativa i professional a la ciutat i a la comarca. S’adreça a tota mena de persones interessades a formar-se i a treballar, per bé que la immensa majoria de visitants són joves. El gran repte de la fira és ajudar-los a triar la seva opció de futur d’entre tot un munt de possibilitats. Igual que l’any passat, el sector sanitari va ser un dels més demandats, així com els videojocs i tot el que està relacionat amb el món tecnològic en general.
La tinenta d’alcalde i regidora de Projecció de la Ciutat, Núria Marín, parlava dels esports i la realitat virtual entre les preferències emergents entre els joves. “Estem veient que les tendències actuals dels estudiants giren entorn els esports, els videojocs i la realitat virtual. Els joves que han vingut estan molt motivats i pregunten molt, però els empresaris també. De fet, estan descobrint nous perfils joves. Tenim uns 600 inscrits en xerrades i això confirma l’interès dels joves en aquest projecte”.
Adrià Pujol, de l’INS Terrassa, apunta altres opcions: “Hi ha molt interès a fer formacions amb un plus de llengües, que tinguin modalitats en francès i en anglès. El ventall de possibilitats que té el jovent és molt ampli”, diu.
Pere Ejarque, 46 anys (CECOT)
“Cal donar informació als joves per tal que decideixin”
Hi ha molts joves amb molts interessos diferents. El Pere Ejarque, consultor a la Cecot, considera que el principal objectiu de la fira Terrassa Tria Futur ha de ser ajudar als joves a orientar els seus interessos envers aquella formació que més encaixi amb ells i els seus interessos. “Els joves poden tenir idees molt interessants. No és qüestió de canviar-les, sinó de proporcionar-los la informació necessària perquè prenguin ells mateixos les decisions més encertades de cara al seu futur professional”, comenta. La Fira Tria Futur proporciona una orientació “molt necessària per a despertar en els joves un interès cap a quina serà la seva formació laboral”. En aquesta edició, els estudiants tenen al seu abast expositors de centres de formació de tota mena, així com d’empreses locals.
Erika Martínez , 30 anys (PIMEC)
“Als joves els crida més l’atenció el sector digital”
L’Erika Martínez és tècnica d’orientació laboral a PIMEC. Explica que els principals interessos que tenen els joves giren entorn del món digital i el màrqueting. “Els joves, de seguida dominen les noves tecnologies i els crida més l’atenció tota aquella formació que inclou aquest sector digital”. I afegeix: “Van perduts perquè se’ls exigeix des d’una edat molt primerenca saber què han d’estudiar i a què s’han de dedicar en el seu futur laboral”, comenta l’Erika. En comparació amb altres anys, a dia d’avui hi ha una oferta molt més àmplia de sectors formatius, molts dels quals són desconeguts entre la majoria de la població. En aquest sentit, les fires d’orientació, com és el cas de Terrassa Tria Futur, constitueixen un excel·lent espai de trobada i un important punt d’ajuda per als joves, que hi descobreixen noves alternatives i possibilitats.
Cinc joves a la recerca d’un futur laboral
Maria Herrerías, 19 anys
Perruqueria. La Maria està estudiant un grau mitjà de Perruqueria i també estudia música a les tardes. “M’agrada molt la música i voldria fer un grau superior i més endavant anar a la universitat”, comenta. Creu que a la Fira Terrassa Tria Futur és un excel·lent espai on podrà conèixer propostes interessants i alternatives. “Ara tinc clar el què vull fer, però estic oberta a descobrir noves opcions, perquè realment n’hi ha moltes”, assegura.
Noa Martínez, 18 anys
Infermeria. La Noa actualment està estudiant perruqueria, però assegura que també vol ser auxiliar d’infermeria. “En aquesta Fira he vist molta oferta formativa i ja m’ha cridat l’atenció algun expositor de graus mitjans”, explica. Molts joves estudien diversos graus perquè veuen que hi ha més d’una opció. La Fira Tria Futur és el millor lloc per conèixer totes les alternatives que existeixen per tal de poder orientar als joves en el seu futur.
Sergio Murillo, 21 anys
Gestió de vendes. El Sergio va deixar el Batxillerat i està estudiant gestió de vendes i espais comercials als Salesians. “No sabia què fer amb la meva vida, em sentia molt perdut i aquests estudis m’han donat una gran possibilitat de trobar una sortida laboral. Estic motivat i molt content”. Assegura que aquestes fires són molt importants per orientar als estudiants que com ell s’han sentit perduts durant l’institut i veure tota l’oferta formativa.
Nora Neira, 18 anys
Infermeria. Actualment, la Nora està cursant un cicle d’auxiliar d’infermeria. L’any vinent cursarà un grau superior d’Educació Infantil. “M’agrada molt tenir contacte amb la gent i ajudar-los. Em sento molt bé quan ho faig, i per això vull estudiar les dues coses”. També assegura que la Fira Tria Futur és “una molt bona oportunitat per veure tota l’oferta formativa existent” i està oberta a “conèixer totes les propostes” que s’exposen.
Guillem Navarrete, 21 anys
Enginyeria industrial. El Guillem vol dedicar-se al món del motor. Està estudiant enginyeria industrial, ja que engloba moltes especialitats diferents. “Ara mateix hi ha molts joves interessats en enginyeria i crec que és molt important que vinguin a la Fira a conèixer el que fem”, explica. Ell tenia clar des d’un inici que volia estudiar, i en aquesta fira es troba a l’expositor de la UPC, decidit a orientar aquells joves que busquen opcions formatives.