El Gremi de la Construcció del Vallès, amb els Mossos d’Esquadra i la Policia Municipal de Terrassa, han definit un protocol d’actuació per evitar les ocupacions il·legals d’habitatges de nova promoció i habitatges pendents d’enderroc o reforma.
L’objectiu d’aquest mecanisme és “evitar que les ocupacions il·legals es consolidin i que, per tant, els cossos policials puguin actuar amb celeritat i garantir que es restitueix la propietat de forma immediata“, afirma el gremi.
A Terrassa es té constància actualment més de 1.300 ocupacions consolidades, principalment en habitatges que pertanyen a grans tenidors, tot i que cada cop més, les petites i mitjanes empreses terrassenques del sector es veuen afectades per aquestes ocupacions il·legals.
El gremi recorda que quan es produeix una ocupació il·legal, els propietaris o els promotors de l’obra pateixen la interrupció del projecte de construcció. Això genera pèrdues per al promotor, però també per a les empreses i treballadors que treballen a l’obra.
Damnificats
No es pot perdre de vista també, diuen els empresaris, “que uns dels principals damnificats per una ocupació d’una obra a punt d’acabar són els compradors dels habitatges que sovint necessiten l’immoble per la data pactada al contracte (es casen, es muden i ja han venut o compromès el seu habitatge actual, etc.) i es troben sense el seu nou habitatge; un fet que destaquem com a gravíssim, ja que lesiona el dret fonamental que tenen totes les persones a tenir accés a un habitatge adequat i digne”.
D’altra banda, “l’ocupació il·legal ocasiona un conjunt molt elevat de costos addicionals, ja que l’empresa ha de prendre mesures de protecció i assumir els costos de la reparació dels habitatges desallotjats. A més, els costos legals poden augmentar si es necessita recórrer a un procés judicial per desallotjar als ocupants”.
Reputació i pèrdues
L’ocupació il·legal, afegeix el comunicat, “en molts casos també lesiona la reputació de l’empresa ja que genera una pèrdua de confiança i pot frustrar noves operacions en un futur”.
Per tot això, el sector de la construcció considera “de vital importància” que es tingui cura dels drets de la propietat “i que es vetlli per garantir el dret al lliure exercici d’una activitat econòmica, com a dret fonamental que reconeix la llibertat de les persones a realitzar activitats comercials i econòmiques sense interferències indegudes per part dels governs i de tercers”.