La decisió de Salut de revertir el circuit de derivació de pacients del CAP Can Roca ja és efectiva. El centre es va estrenar com a ambulatori mixt – el Consorci Sanitari de Terrassa gestionava l’atenció primària i MútuaTerrassa l’especialitzada, les proves i les intervencions quirúrgiques-, i ara, cinc mesos després, passa a ser un CAP convencional, íntegrament gestionat pel CST.
La decisió implica que tots els pacients del CAP Can Roca passen a ser atesos pels especialistes del Consorci i que les urgències, les proves i els processos quirúrgics es faran a l’Hospital de Terrassa.
El centre ha estrenat avui el nou circuit de derivació de pacients i ho ha fet informant a tots els usuaris de la metodologia per facilitar el procés. “Tots els pacients que en aquest moment tinguin un procés obert a MútuaTerrassa, es mantenen amb els seus metges especialistes”, ha explicat la doctora Rosa Maria Jurado, directora del CAP Can Roca. “Si tenen una visita demanada, una prova pendent o una intervenció quirúrgica, el procés el culminarà a Mútua. Un cop acabi, qualsevol nou procés ja es farà amb el Consorci Sanitari”.
Els pacients que tinguin visites, proves o intervencions en curs amb Mútua continuaran amb Mútua fins que s’acabi. Qualsevol nou procés es farà ja amb els especialistes del CST
El CAP Can Roca calcula que poc més de 2.000 pacients dels 20.000 usuaris del centre estarien en aquest procés de migració transitori: actualment atesos pels especialistes de Mútua, a l’espera d’incorporar-se al CST. La resta, prop de 18 mil, són usuaris del CAP i, en cas de derivació, ho faran a través del circuit del CST, que ja exerceix com a gestor únic del nou ambulatori.
Entre els usuaris del CAP, hi ha un col·lectiu que viurà una doble migració. Es tracta dels pacients procedents del CAP Nord que tenien especialistes del CST, ara havien passat a ser atesos per Mútua, i amb la reversió tornaran a ser derivats al circuit del CST. No hi ha un càlcul de quants usuaris es troben en aquesta situació, però la solució serà la mateixa: culminaran el procés mèdic amb Mútua i, un cop finalitzat, els nous processos es faran amb professionals del CST.
El CAP ha informat avui mateix a tots els seus pacients de la modificació del circuit de derivació. Els usuaris han rebut un SMS amb la notificació i paral·lelament poden consultar els seus dubtes al document de preguntes freqüents del CAP Can Roca.
Montse Ureña (directora d’Atenció Primària del CST): “El sentit comú diu que la millor opció és la continuïtat en l’atenció amb un mateix proveïdor”
“El sentit comú diu que la millor opció és la continuïtat en l’atenció amb un mateix proveïdor”, comenta Monts Ureña, directora d’Atenció Primària del CST-. La doctora ha explicat que durant les darreres setmanes, des que el conseller de Salut Manel Balcells anunciés la reversió del model, molts pacients “han mostrat la seva preocupació per què passaria si ara els atenien a Mütua. Han d’estar tranquils. Tant si tenen un visita o una intervenció amb Mútua, com si estan pendents que els donin hora, fins que acabin no passaran al CST. I les històries clíniques de l’especialitzada són compartides, de manera que tenim tota la informació”.
El nou circuit unificat comportarà, tot i que de forma progressiva, que els 20.000 pacients del CAP Can Roca passen a ser usuaris de l’Hospital de Terrassa en especialistes, urgències, intervencions o proves diagnòstiques. “Estem preparats per rebre aquests pacients – ha apuntat la doctora Ureña-. Hi ha metges residents que acaben aviat i, tot i l’escassetat de professionals, la resposta serà bona”.
Rosa Maria Jurado (directora del CAP Can Roca): “Durant els dos últims mesos, gairebé 2.000 nous pacients han demanat l’alta al CAP Can Roca
L’acollida del nou CAP Can Roca entre la població de referència està sent molt bona. El centre va obrir amb una part dels pacients procedents del CAP Nord -6.100- i un altre del CAP Rambla -17.700-. “Durant els darrers dos mesos hem obert un període d’altes per a les persones que volguessin incorporar-se al centre i gairebé 2.000 nous pacients s’han donat d’alta“, explica la doctora Jurado. Són sobretot veïns de la zona que eren atesos a altres centres i que amb l’obertura del nou CAP han optat per fer el canvi i ser atesos prop de casa.
La majoria són altes pediàtriques. En aquest moment, “el CAP Can Roca ja té el 100% de la seva població pediàtrica donada d’alta”. El procés d’altes continua viu, de manera que la xifra pot créixer els pròxims mesos, a mesura que la població necessiti anar al CAP. El CAP té capacitat per atendre una població de 24 mil usuaris. “Estem preparats per atendre població de la zona i d’altres territoris – convida la directora d’Atenció Primària del CST, Montse Ureña-, cosa que ajudarà a congestionar altres centres”.