Terrassa

Així són els solars on es faran els nous CAP de Terrassa

Les parcel·les sumen uns 4.700 metres quadrats

En aquesta zona es farà el nou CAP Terrassa Nord / ALBERTO TALLÓN

L’Ajuntament de Terrassa ofereix a la Generalitat dos solars municipals per a la construcció de sengles equipaments sanitaris en els propers anys: el nou CAP Terrassa Nord i la nova Àrea Bàsica de Salut (ABS) composta per un CAP i un Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) al carrer de Pau Marsal. En total, es tracta d’un mínim de 4.700 metres quadrats. Els tràmits per a la cessió tot just han començat però la previsió del Departament de Salut és tenir enllestits els dos equipaments a finals del 2026. Aquestes són les característiques de les dues parcel·les i d’una tercera on es preveu ampliar el CAP Terrassa Sud.

El CAP Nord va ser inaugurat l’any 1989, el mateix dia de la presentació de l’Hospital de Terrassa. Tots dos depenen del Consorci Sanitari de Terrassa (CST). Estava concebut per atendre una població de 28.000 persones, però va arribar als 42.000. Aviat es va quedar petit. Les queixes per la seva saturació anaven creixent i el juliol del 2021 es va desencadenar una protesta veïnal demanant una solució que no passés necessàriament pels mòduls prefabricats que s’havien instal·lat al costat de l’ambulatori durant un temps.

El terreny del futur CAP Nord està a la confluència del carrer de Provença amb l’avinguda de Béjar / ALBERTO TALLÓN

Ara fa un any, el Departament de Salut va informar que tenia la intenció de fer un nou CAP Nord i que havia començat a treballar amb l’Ajuntament per trobar-ne un lloc adequat. Semblava clar que el CAP nou desdoblaria el primer, el situat entre l’avinguda del Vallès i el carrer del Vint-i-cinc de Setembre, però no serà així: no hi haurà dos CAP Nord, sinó un de sol, el nou, que substituirà el primer.

Després de pensar en diferents ubicacions al districte 6, l’opció de fer les obres en una part del futur parc de la República es va anar imposant. Finalment, el CAP Terrassa Nord serà aixecat en un terreny situat a la intersecció del carrer de Provença amb l’avinguda de Béjar, en el mateix àmbit del parc. Allà s’havia reservat un espai per a la construcció d’un poliesportiu, opció que va quedar descartada en el dibuix definitiu del projecte del parc. Ara, la cantonada nord-oest de l’àmbit de nova urbanització no serà completada per un pavelló sinó per un ambulatori.

Tràmits administratius

El solar reservat té una superfície d’uns 2.500 metres quadrats. Tenint en compte que el CAP actual disposa de 1.200 metres quadrats i que la Generalitat demanava una finca amb una superfície mínima similar (amb 3.200 metres de sostre edificable), el terreny sembla adient. El projecte requerirà un tràmit de modificació puntual del POUM per ajustar la qualificació, i de l’expedient pertinent de cessió a favor del CatSalut.

Un complex CAP-CUAP

L’altre solar, el del carrer de Pau Marsal que ara serveix d’aparcament provisional per a la UPC, requerirà un tràmit de pla parcial. El CatSalut demanava una superfície mínima en planta baixa de 2.200 metres quadrats i un sostre edificable de 3.600 metres quadrats, amb l’objectiu de construir allà una nova área bàsica de salut amb un CAP nou i un CUAP. Aquest equipament per a urgències haurà de situar-se de manera preferent en la planta baixa.

L’aparcament de la UPC ha estat objecte d’intervencions per la brutícia

I un tercer terreny per ampliar el CAP Sud

Era el “tapat”. Les queixes pel funcionament del CAP Terrassa Sud, a l’avinguda de Santa Eulàlia, també formaven part del catàleg de denúncies sobre el mal estat de l’atenció primària a la ciutat. El 17 de febrer passat, quan el conseller de Salut, Manel Balcells, i l’alcalde, Jordi Ballart, van visitar el CAP Can Roca i van fer públic el Pacte de Salut, la Generalitat i l’Ajuntament van parlar també de l’ampliació del CAP Terrassa Sud, gestionat per Mútua. El Departament de Salut n’estudia l’ampliació amb la construcció d’un edifici en el solar situat al costat de l’actual CAP. És un terreny municipal de 1.273 metres quadrats usat d’aparcament. L’ampliació podria ser una realitat el 2027.

Així són els solars on es faran els nous CAP de Terrassa
To Top