Terrassa

Acord: consens i eliminació del trànsit de pas a Galileu i Arquimedes

Els veïns aconsegueixen el compromís municipal de reduir dràsticament el volum de vehicles

Eduard Montull i Enric Domènec, representants de la plataforma Salvem Galileu i Arquimedes, aquest matí al ple /Nebridi Aróztegui

El ple d’avui ha servit perquè els veïns de Galileu i Arquimedes exposin la seva queixa pel soroll i la contaminació dels 20.000 cotxes que circulen diàriament per aquestes vies i que “ens fa viure en condicions insuportables i perjudica la nostra salut”, en paraules d’Enric Domènec, portaveu de la plataforma Salvem Galileu i Arquimedes. També per assolir un acord que restava mesos bloquejat.

Els veïns han portat al ple una proposta de resolució redactada originalment pel govern sobre la que no hi havia acord, amb la intenció d’aconseguir el suport del consistori. La diferència de posicionament era rellevant. Els veïns volen eliminar el trànsit de pas i l’executiu acceptava, fins ara, només restringir-lo. Demanava temps per aplicar mesures més contundents.

Després d’un intens debat, amb ball d’ofertes, rectificacions i crítiques creuades entre govern i oposició, els veïns han arribat a un acord de darrera hora amb l’executiu, “in vocce” i directament amb Jordi Ballart.

L’alcalde accepta eliminar, no pas restringir, el trànsit de pas per Arquimedes i Galileu. La mesura, però, queda subjecta a “estudiar, consensuar amb els comerciants i els veïns” un nou model de circulació a l’eix que millori les condicions de vida i redueixi contaminació i soroll. El “consens” és important en uns carrers on veïns i botiguers poden tenir visions no plenament coincidents. A Galileu i Arquimedes, l’alta presència de botigues i establiments que veuen en el trànsit de persones la supervivència dels seus negocis.

La proposta de resolució que els veïns han portat al ple ha tingut el suport de tots els grups. A banda de cercar el consens per eliminar el trànsit rodat, els acords inclouen “estudiar, consensuar i executar” la reurbanització dels carrers “per fer-los més amables i perquè el protagonisme recaigui en el vianant i no en el trànsit rodat”. I un tercer punt que fa referència al canvi d’hàbits de desplaçament dels conductors. Ho fa amb una campanya de comunicació “a curt termini” per sensibilitzar la ciutadania.

Al ple, els veïns de Galileu i Arquimedes han recordat que els seus són “carrers estrets d’un sol carril, carrers i no autopistes. No hi ha límits d’horaris per camions i és insuportable”. I afegeixen. “El fum i la pudor no ens deixa obrir les finestres i quan sortim al carrer respirem aire contaminat”.

Durant el debat, el govern ha recordat que en els pròxims dies començaran els treballs a la plataforma elevada de la parada de bus del carrer d’Arquimedes, a l’altura del carrer de la Columel·la, i les actuacions d’urbanisme tàctic que permetran guanyar espai per al vianant mitjançant el pintat de la calçada. En una segona fase, està previst instal·lar càmeres per detectar els vehicles de pas i intervenir entorn de la plaça del Progrés, per convertir-la en una illa de vianants. Aquests projectes estan vinculats a finançament europeu a través dels fons Next Generation.

Lluïsa Melgares, tinenta d’alcaldia de Territori i Sostenibilitat, s’ha manifestat convençuda que l’obertura al trànsit del tram Viladecavalls-Olesa de la B-40, prevista per abans de final d’any, ha de portar a molts conductors a utilitzar l’eix C-58/ C-16 i B-40 per creuar la ciutat. “Serà una bona opció per no passar pels carrers”, ha dit.

Acord: consens i eliminació del trànsit de pas a Galileu i Arquimedes
To Top