Mirant el cel. O millor dit, una App de predicció del temps del telèfon mòbil. Així s’aniran a dormir dissabte els membres de l’entitat Amics de Sant Antoni Abat. Que diumenge celebraran la festa d’Els Tres Tombs per Terrassa.
I és que la participació de carruatges varia considerablement entre un dia de sol a un de pluja. Al tancament d’aquesta edició, què s’hi preveu? Una mica de “xirimiri”. Potser n’hi ha que preguin per un dia de cel blau, en la missa solemne dissabte a la Catedral del Sant Esperit (20 hores), que enceta els actes festius.
Demà, amb independència del clima, traginers, genets i acompanyants s’aplegaran a l’entorn dels dipòsits d’aigua de Can Boada. I allà dalt, amb l’“skyline” de la ciutat, esmorzaran de botifarra i seques. No podrà ser regat amb vi negre, o no amb excés, doncs l’Ajuntament va començar a realitzar controls d’alcoholèmia l’any 2021.
Es tracta d’una de les mesures que la regidoria de Benestar Animal aplica per garantir la seguretat de la jornada i evitar estrès als cavalls. “Tota manera, no hi ha hagut cap positiu en els dos anys que han fet controls”, explica Kim Riera. “No ens oposem a la mesura, no cal anar alegres -alcoholitzats, vaja- a fer les passades”, sosté.
Veterinaris
De fet, sosté que són pioners en bones pràctiques. “Fa 7 anys que vam incorporar el veterinari, ‘motu propi’. I ja de l’any passat tenim uns protocols propis de bon comportament”, afegeix.
L’Ajuntament, a més a més, també farà controls de videovigilància, així com l’aportació de veterinaris extra.
Són les conseqüències pràctiques de la intensificació del debat “animalista”. A Terrassa, per exemple, s’ha creat una regidoria “ad hoc”. A més a més, en un gest molt simbòlic, l’alcalde Jordi ballart i la regidora de Cultura Rosa Boladeras ja no s’hi passegen en carrutage, sinó que fan un recorregut a peu.
En la rua d’enguany hi participaran activament unes 300 persones, en un total de 25 carros i carruatges, tirats per uns 25 cavalls. Hi haurà presència terrassenca, però també reforços de Martorell, Igualada, Sabadell, La Llagosta, etc. “Avui en dia guardem tant els carros com els cavalls, majoritàriament, a les hípiques”, explica Kim Riera. “Ja no es guarden a casa, com es feia fa un temps”, afegeix. De fet, Riera diu que encara recorda veure el lleter repartint la llet en carro.
Hi ha uns oficis i un temps que és passat, però Els Tres Tombs torna cada any per recordar la seva essència.
Talls de trànsit i modificacions a la xarxa de bus pels Tres Tombs