Terrassa tindrà una ordenança de Paisatge Urbà, un document inèdit al Vallès. La nova normativa vol posar ordre a l’entorn urbà, protegint l’estètica dels seus referents paisatgístics i monumentals i regulant aspectes del paisatge urbà com les façanes, les mitgeres, però també el cablejat, la instal·lació de tendals, les antenes de telefonia o les plaques fotovoltaiques. L’objectiu és “adaptar-nos a la realitat social actual i protegir i millorar la ciutat i la seva imatge”, ha comentat la tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, durant la presentació del procés per la redacció de l’ordenança. “Aquesta normativa definirà la Terrassa que volem pels pròxims anys” i ha de contribuir que “la gent tingui un major sentiment de pertinença”.
Què regula l’ordenança?
Tots els elements que configuren el paisatge urbà, amb l’objectiu que es garanteixi el dret col·lectiu a gaudir d’un entorn agradable. D’aquesta manera, es regularà com han de ser les façanes, les mitgeres, els paviments, les cobertes. També intervindrà sobre instal·lacions de serveis, concretament sobre com i on es poden col·locar les plaques fotovoltaiques, els aparells de climatització, les antenes, els rètols, els cartells i les anteles de telecomunicacions.
En quins espais intervindrà?
L’ordenança de Paisatge Urbà intervindrà a l’interior de la ciutat, però també als elements dels polígons industrials i de l’entorn natural. Ho farà a les 2.200 hectàrees del terme municipal, fixant l’estratègia dels elements paisatgístics al nucli històric, als polígons industrials, a la ciutat consolidada i als espais de baixa intensitat.
Quan s’aplicarà?
No hi ha un calendari tancat. El govern té un avantprojecte que sotmetrà a debat en un procés participatiu obert a la ciutadania i als gremis afectats, com arquitectes, aparelladors i constructors. El procés participatiu arrenca amb la publicació de l’avantprojecte al portal municipal Participa, on es podran formular propostes de manera telemàtica. Presencialment, s’han previst dues sessions de debat: el dia 1 de març al Quadrant.0 i el dia 22 de març a la Masia Freixa.
Hi ha alguna ordenança de referència?
Si. L’Ajuntament pren com a document de partida l’ordenança del Paisatge Urbà de la ciutat de Lleida, que ha estat pionera. La Paeria ha regulat de manera específica les àrees d’interès paisatgístic, aplicant figures de protecció a les actuacions al seu entorn, a l’àmbit urbà i el rural. Inclou el Centre Històric, el Turó de la Seu Vella o la façana fluvial, entre d’altres. Lleida ha regulat les construccions i instal·lacions, i defineix com s’ha d’actuar en façanes, parets mitgeres, terrats, balcons, cobertes, solars buits, locals tancats i paradetes de fira. També regula la instal·lació del cablejat, els rètols, els tendals, les antenes, la publicitat, i fins i tot activitats domèstiques com la instal·lació de jardineres, aparells de climatització o marquesines. Lleida obliga a donar tractament a les façanes i a integrar les mitgeres al paisatge urbà, exigeix compartir espai a les companyies de telecomunicacions, dignificar els aparadors dels locals buits i fins i tot estableix que la roba s’estengui de manera que no sigui visible des dels espais públics.
En paral·lel a la tramitació de l’ordenança del Paisatge Urbà, el govern impulsa la revisió de l‘ordenança municipal de Llicències Urbanístiques, per adaptar-la a la nova realitat. L’actual és de 1985 i el procés seguirà el model de la nova ordenança de Llicències de Barcelona. En aquest cas, la normativa regularà aspectes com l’execució d’obres, la comunicació d’obres, els informes urbanístics i els plans d’inspecció, entre d’altres. “La previsió és que durant 2024 entri en vigor”, apunta Carles Caballero.
Les dues ordenances són complementàries i han de posar al dia la regulació en matèria de llicències i paisatgística, adaptant la normativa municipal a una ciutat que ha canviat en molts aspectes els darrers anys.