Tapa de clavegueram disparada
Terrassa

Demanen 12 milions per digitalitzar el servei d’abastament de l’aigua i el clavegueram

El projecte inclou la digitalització dels comptadors d’aigua, incorporant el sistema de telemesura

L’Ajuntament de Terrassa ha tramitat una sol·licitud de subvenció al Ministerio para laTransición Ecológica y el Reto Demográfico per optar als ajuts Next Generation del«Proyecto Estratégico para la Recuperación y la Transformación Económica de Digitalización del Ciclo del Agua» (PERTE), aprovat pel govern de l’Estat. Terrassa ha presentat el Projecte de Transició Digital i Millora en l’Eficiència del cicle de l’aigua, que busca millorar l’eficiència hidràulica i energètica de tot el cicle integral de l’aigua a través de la sensorització i la digitalització del servei d’abastament i clavegueram.

El document inclou la realització d’un model digital i hidràulic de la xarxa municipal de clavegueram, que permetrà optimitzar el disseny, la planificació i la gestió de la xarxa, utilitzant-lo per predir el seu comportament en situacions futures, simulant i analitzant diferents escenaris de disseny o operació que han de determinar el millor enfocament dels diferents projectes, o senzillament, de presa de decisió municipal.

El projecte inclou la neteja i diagnosi amb una inspecció integral amb càmera robotitzada dels col·lectors

La previsió és que el projecte s’iniciï en el segon semestre del 2023 i finalitzi el segon semestre del 2025. El projecte té un pressupost total d’11.715.359,51 euros, dels quals es podrien finançar uns 8 milions que, d’aconseguir-se, representaria un impuls a la implantació del sistema de telemesura de comptadors per aconseguir que el servei i gestió de l’aigua a Terrassa sigui més sostenible i eficient. D’aquesta manera, es podrien controlar millor els consums, alhora que s’obtindria una major eficiència energètica.

En aquests moments,  tota la infraestructura de transport i distribució d’aigua potable està preparada perquè els seus processos siguin digitalitzats

A banda de la implantació de la telelectura al servei d’abastament, el projecte també recull l’aixecament topogràfic i modelització de la xarxa de clavegueram, la neteja i diagnosi amb una inspecció integral amb càmera robotitzada dels col·lectors i, per últim, sensoritzar les captacions i els pous del riu Llobregat, la xarxa d’abastament i la de clavegueram i, també, la dels sobreeixidors a les rieres. En aquests moments,  tota la infraestructura de transport i distribució d’aigua potable està preparada perquè els seus processos siguin digitalitzats.

Modernitzar la gestió del cicle de l’aigua

El projecte recull totes les actuacions que ja figuraven en els estudis previs que tant l’Ajuntament com Taigua havien fet de les xarxes d’abastament i sanejament per minimitzar les pèrdues i disposar, així, de sistemes més sostenibles i eficients. A més, també dona resposta a la proposta de resolució presentada per l’OAT per modernitzar la gestió del cicle de l’aigua amb la implantació d’un sistema de telemesura. En aquest sentit, per a la tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, optar en aquesta convocatòria dona resposta a la proposta de l’OAT perquè «compartim amb l’Observatori tant la necessitat d’invertir en la modernització dels sistemes de gestió, com la necessitat de buscar finançament per poder-lo tirar endavant. A la nostra ciutat hi ha uns 100.000 comptadors i, actualment, només uns pocs centenars tenen telemesura, per tant, tenim un llarg i costós camí a seguir». Es tracta, en definitiva, d’una oportunitat per fer la transició digital, implementant les noves tecnologies i la digitalització de la xarxa d’abastament i sanejament.

La implantació de la telemesura als comptadors de la ciutat, un dels objectius del projecte que aspira a finançament europeu /Nebridi Arñoztegui

Un programa estatal

El context actual d’emergència hídrica ha comportat la necessitat d’incorporar noves solucions per optimitzar la gestió de l’aigua, especialment, a les zones urbanes ja que són molt vulnerables als efectes del canvi climàtic. El govern de l’Estat va aprovar el març de 2022 el PERTE de digitalització del cicle de l’aigua per modernitzar el sector i avançar cap a una gestió més eficient i sostenible, per ser un dels països de la Unió Europea amb un major estrès hídric. Un dels objectius és, precisament, avançar en la lluita contra el canvi climàtic i el repte demogràfic, millorant l’eficiència, la reducció de pèrdues en les xarxes d’abastament, amb la finalitat de contribuir a l’estalvi d’aigua i d’energia. Pel que fa al sistema urbà de l’aigua, el PERTE contempla mesures per millorar la integració de noves tecnologies al llarg de tot el cicle, des de la seva captació, potabilització, distribució, telelectura, sanejament, depuració, reutilització i la seva tornada a la naturalesa.

Jornada monogràfica sobre telecomptadors

Aquesta tarda, l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), acull una jornada monogràfica organitzada per l’Observatori de l’Aigua de Terrassa (OAT) sobre els beneficis i els costos dels nous telecomptadors d’aigua, que substitueixen els comptadors mecànics.

La trobada d’avui compta amb la presència del gerent de Taigua, Ramon Vázquez, i del responsable de l’àrea de planificació i tecnologia de l’empresa municipal, de Jordi Cabot, que explicaran la proposta de Terrassa sobre els telecomptadors. També participen Joseba Quevedo, de l’OAT; Raquel Compta (Aigües de Mataró); Albert Roca (Aigües de Reus) i Adrià Salvans (AVSA, de Vic). La jornada se celebrarà de 16 h a 19 h i l’entrada és gratuïta.

Demanen 12 milions per digitalitzar el servei d’abastament de l’aigua i el clavegueram
To Top