Terrassa

L’Ajuntament demana diners a Europa per als dos primers busos elèctrics

La compra costaria 1,4 milions i els fons Next Generation aportarien una subvenció de 400.000 euros

Terrassa torna a provar sort a Europa per finançar la transició de la flota d’autobusos de la ciutat cap a la tecnologia elèctrica. L’Ajuntament ha presentat als fons Next Generation un total de 6 actuacions en matèria d’accessibilitat i zona de baixes emissions, entre les quals figura la compra dels dos primers vehicles elèctrics.

L’adquisició dels autobusos té un cost d‘1,48 milions d’euros i la subvenció seria de 400.000 euros, un 27% de l’import global.

Si finalment Europa atorga l’ajut, la flota d’autobusos faria un pas decisiu cap a la seva electrificació. Fins ara, l’administració havia apostat per a la incorporació de vehicles de tecnologia híbrida i havia deixat per més endavant la compra d’autobusos elèctrics, pel cost de la inversió i per raons d’eficiència. L’executiu de Jordi Ballart volia comprovar l’eficàcia, les prestacions i l’adaptació de la tecnologia elèctrica al transport urbà de passatgers i a les peculiaritats del servei a Terrassa.L’abril de 2022 Tmesa, l’empresa mixta que gestiona el servei d’autobusos a la ciutat, va fer circular en proves un bus elèctric a la línia 8, la de les avingudes. Mitjançant un acord amb Volvo, la cessió del vehicle va permetre comprovar el comportament d’un bus elèctric per les diferents orografies de la ciutat i veure com responia tant en rutes ràpides, per les avingudes, com en altres més complexes o amb pendents.

Vehicle elèctric en proves a la ciutat, el juny de 2022 /Nebridi Aróztegui

La compra dels dos primers busos elèctrics de Terrassa forma part d’un paquet de sis actuacions en matèria de mobilitat i zona de baixes emissions que demana ajut als Next Generation i que té un pressupost global d’11,3 milions d’euros. Es tracta de la segona convocatòria a la qual es presenta la ciutat en matèria d’accessibilitat i mobilitat i inclou també la sol·licitud de 6,6 milions per a la millora de l’accessibilitat de zones i itineraris de vianants, 1,8 milions per a la pacificació del trànsit dels carrers Arquimedes i Galileu, i noves partides per a la creació de punts de recàrrega elèctrica i per a la implantació de la zona de baixes emissions a la ciutat.

En aquest moment, Terrassa té actius 10 projectes candidats als fons europeus Next Generation per un import global de 47,7 milions d’euros, segons ha informat la tinenta d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert Ona Martínez. Entre ells hi ha la sol·licitud de 3,4 milions d’euros per a la redacció del pla estratègic i l’avantprojecte de renaturalització de les rieres de Terrassa: -riera de les Arenes i trasvassament del Palau. També la redacció, tramitació i execució del projecte executiu per millorar la connectivitat dels barris de les Fonts i Can Parellada amb el centre urbà, renaturalitzant l’entorn fluvial de les rieres de les Arenes i de Rubí, i la construcció d’una nova passarel·la a l’estació de FGC de les Fonts.

Riera de les Arenes, a l’altura de Les Fonts / Alberto Tallón

Es tracta de la tercera sol·licitud de subvenció que presenta Terrassa per a les rieres. Les dues anteriors van ser desestimades.

Al llistat de projectes aspirants a subvenció europea també hi ha un paquet d’actuacions de rehabilitació d’habitatges a diferents barris de la ciutat (6,4 milions, dels que els fons NNGG aportarien 609.719 euros).

Alguns d’aquests projectes estan en fase de redacció, pendents de ser presentats. Es tracta d’un estudi que permeti predir les necessitats socials de la població de Terrassa; un paquet de mesures per a la digitalització del cicle de l’aigua i una nova candidatura per finançar la transició verda i digital del modernisme industrial i de l’oferta turística de Terrassa, així com el seu posicionalment com a destinació.

L’Ajuntament demana diners a Europa per als dos primers busos elèctrics
To Top