Una de les àrees de lliure circulació de gossos de Terrassa romandrà tancada durant uns dies. Es tracta del pipicà situat a l’avinguda de Béjar. El motiu: unes obres per acabar amb les esllavissades de terres que cauen a les voreres i han provocat relliscades de vianants, segons ha denunciat l’associació de veïns de Can Tusell.
Les obres van començar aquest dilluns passat i l’Ajuntament preveu que el recinte torni a estar operatiu aquest divendres vinent, 17 de febrer.
Els treballs consisteixen, en una primera fase, en rebaixar part de l’espai, en una superfície d’uns dos metres a partir de les tanques. Després es construirà un cavalló per a la contenció de les terres. El consistori afirma que l’ús diari del pipicà ha anat acumulant les terres contra les tanques del perímetre.
El recinte està situat entre l’avinguda de Béjar i els carrers de l’Alguer i de la Tramuntana. És sobretot en aquest segon carrer on els efectes de les esllavissades eren més palpables.
La queixa veïnal
L’associació de veïns de Can Tusell, barri on es troba la instal·lació, es va queixar del problema, les caigudes de veïns per culpa de la terra que es desplaçava des del pipicà, però sobretot es queixava del que considerava falta de resposta adequada de l’Ajuntament. L’entitat veïnal va decidir presentar un greuge a la síndica de Terrassa.
L’àrea s’aixeca uns 40 centímetres per sobre del nivell de la vorera i el recinte no disposa de murs de contenció que evitin el desplaçament de terra, tant en la seva caiguda natural com en els moviments provocats pels cans, cap a la vorera.
La conclusió: la vorera s’omplia de terra, especialment al carrer de la Tramuntana. Diverses persones han relliscat en caminar pel sector. A l’associació de veïns, almenys, li constaven dues caigudes de persones grans per relliscades quan, el 25 de gener, va presentar una instància al consistori sol·licitant una solució.
Una resposta “inadequada”
No era la primera vegada. L’entitat recorda que al setembre del 2022 ja va plantejar el problema directament a l’alcalde i a regidors en una reunió. La resposta facilitada per l’Ajuntament a la instància del 25 de gener es va produir unes hores després, el 26 de gener i era succinta: en aquells moments el servei corresponent, el d’Espais Verds i Biodiversitat Urbana, no disposava de dotació pressupostària per a la realització del projecte.
La reacció de l’associació va ser preguntar si donava aquesta resposta als veïns afectats. L’obra, afegia, era de poca envergadura (la construcció d’un petit mur de contenció) i no era l’entitat l’encarregada d’elaborar un projecte sobre aquest tema. L’associació considerava “inadequada” la resposta municipal i el dissabte 4 de febrer va decidir obrir un greuge en la sindicatura local. Dies després, aquest dilluns, 13 de febrer, començaven uns treballs que, segons les previsions, acabaran aquest divendres.