Terrassa

Sense mascaretes ni covid a l’UCI

A Terrassa la situació epidemiològica és inèdita. Només hi ha un ingrés a Mútua i tres a l’Hospital de Terrassa. Cap a cures intensives

/ Alberto Tallón

El final de la pandèmia és a tocar després que el Consell de Ministres hagi aprovat el final de la mascareta al transport públic, una mesura que entra en vigor aquest dimecres, després de la publicació al BOE.

La pantalla bucal no serà obligatòria al bus, ni al tren ni al metro, però caldrà continuar portant-la als hospitals, als CAP, a les farmàcies i a les residències de gent gran.

Les dades epidemiològiques són estables i tot apunta que els pics de contagis són cosa del passat, sempre que una mutació no alteri l’estabilitat de les estadístiques. Dos factors han estat determinants en la decisió del Govern de l’Estat de posar fi a l’obligatorietat de les mascaretes al transport públic. La pandèmia no va repuntar després de les festes nadalenques. Tampoc es van disparar els contagis coincidint amb l’obertura de fronteres a la Xina, tot i l’onada de contagis que registrava el país asiàtic.

A Terrassa, les dades hospitalàries apuntarien que el final de la pandèmia de la covid, tal com l’hem conegut fins ara, és a tocar.

Un 67% han caigut els casos a Mútua respecte a la setmana anterior. Ara només tenen un ingrés a planta

A l’Hospital de Terrassa, aquesta setmana hi ha ingressats només tres pacients amb covid, i dos més, tot i que sense símptomes. De fet, “és el dia que més ingressos tenim”, explica la doctora Marta Andrés Santamaria, responsable de la Unitat de Malalties Infeccioses del Consorci Sanitari de Terrassa (CST). “La setmana passada per primera vegada no vàrem tenir cap pacient ingressat des de l’inici de la pandèmia”.

Tres pacients amb covid hi ha a l’Hospital de Terrassa, dos més sense símptomes. La setmana passada no van tenir cap ingrés

A Mútua, avui només hi ha un pacient ingressat a planta (la setmana passada 2) i cap a l’UCI. La doctora Esther Calbo, cap del servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa, explica que la situació és de “baixa ocupació de llits i caiguda en picat en les darreres dues setmanes del nombre de nous diagnòstics i de pacients que requereixin ingrés a l’hospital”.

Les doctores Calbo i Andrés coincideixen que les darreres setmanes, amb la reducció de casos de covid, també han caigut “les bronquiolitis i les infeccions per estreptococ” que han saturat les consultes i les urgències aquest hivern.

Últimes mascaretes obligatòries aquest dimarts al bus. A partit de dimecres, la decisió queda en mans de l’usuari /Alberto Tallón

Estudi de la incidència

La Fundació Assistencial Mútua Terrassa està portant a terme un estudi que analitzarà la incidència de la malaltia en aquest moment de la pandèmia. El treball també analitzarà quina és l’afectació que la Covid té a les activitats de la vida diària dels pacients.

Menys covid persistent

La doctora Esther Calbo explica que els casos de covid persistents haurien minvat amb les darreres variants del virus. “Sembla demostrat -diu-, tot i que hi ha algun factor de confusió, que la freqüència de covid persistent en aquesta darrera onada on ha predominat òmicron i les seves subvariants és inferior a la resta de variants en onades prèvies”. Respecte al tractament, ja hi ha dades que “els programes de rehabilitació neurocognitiva poden ser eficaços per millorar la cognició dels pacients amb covid persistent”.

Al bus, la mampara es queda

Terrassa ha estat una ciutat modèlica en el compliment de l’obligatorietat de dur mascareta al transport públic. Ho expliquen des de Tmesa, l’empresa que gestiona el servei, que aquesta nit retira dels vehicles el cartell amb l’obligatorietat de dur la protecció. “La gent ho ha fet molt bé. Les incidències han estat minoritàries”, expliquen des de l’empresa. Alguna mascareta mal posada, algun viatger despistat i molts usuaris disposats a oferir una pantalla bucal per evitar haver de baixar del bus.
Una situació que ja no es repetirà. Això sí, les mampares protectores dels conductors han arribat per quedar-se. Les pantalles de metacrilat continuaran “protegint” els i les xòfers, molts dels quals han portat fins ahir la mascareta per seguretat o per “solidaritat” amb els clients, tot i no estar obligats a dur-la.

I la ciutadania, què pensa?

Quatre terrassencs implicats en la supressió de l’obligatorietat de la mascareta al transport públic i en l’àmbit de la salut opinen sobre la mesura.

Marta Bueno, farmacèutica

“Sembla que no hi hagi pandèmia, i no és així”

“Valoro la decisió negativament, perquè la mascareta redueix el risc de contagi de virus i bacteris i la seva eficàcia està provada. Tenim molt assumit que en espais tancats com els hospitals, les farmàcies o el transport públic, el risc de transmissió creix… Sembla que s’hagi acabat la pandèmia i no és així. I ara tenim moltíssims refredats comuns. Si no fos per la mascareta, la situació seria molt pitjor de la que és. Si fos per mi, deixaria la mascareta com a obligatòria de manera permanent als espais tancats i, per descomptat, també als centres de salut i a les farmàcies. No la prohibiria al carrer, és clar, però sí allà on el risc de contagi és alt”.

Alejandro Cano, conductor de bus

“Com abans poguem fer vida normal, millor”

“Els conductors tenim l’opció de portar-la o no i jo vaig decidir posar-me-la la major part del temps, tot i que més tard, com què amb la mampara no era necessari, després de moltes hores intento anar alternant estones sense ella. Me la poso sobretot quan el bus va molt ple. La decisió de suprimir l’obligatorietat al transport públic em sembla bé. La gent s’ha acostumat a no portar-la i a nosaltres ens facilita molt la feina. Al final és opcional i la gent decidirà si la porta o no, però jo crec que avui la majoria dels viatgers se la trauran. Algun usuari m’ha dit que la continuarà portant, però crec que seran minoria. Jo crec que com abans puguem fer vida normal, millor”.

Marta Andrés, responsable de Malalties Infeccioses del Consorci Sanitari de Terrassa (CST)

“La situació és molt diferent a la de fa dos anys”

“L’ús de la mascareta ha estat un punt clau i fonamental pel control de la pandèmia. Però la situació actual és molt diferent de la de fa dos anys. Ara, amb la majoria de la població immunitzada, sigui per la vacunació o per infeccions, crec que la mascareta s’ha de fer servir com a mecanisme de protecció individual en els pacients susceptibles, més que com un sistema de control de transmissió poblacional. A partir d’ara, caldrà veure l’impacte que tindrà la retirada de la mascareta en espais tancats com és el cas del transport públic, però no crec que sigui molt diferent del d’altres espais on ja no es feia servir, com és el cas dels locals d’oci”.

Pedro Anchante, auxiliar d’infermeria i usuari del tren

“Jo en espais tancats la seguiré portant”

“No tenia ni idea que avui s’elimina l’obligatorietat de portar la mascareta al tren. Jo crec que la decisió depèn de cadascú de nosaltres. Si un es vol cuidar, de la Covid o dels virus que circulen en aquest moment per tot arreu, és lògic continuar portant-la. Personalment, als espais tancats jo la continuaré portant. Per seguretat, jo crec que estarà bé tenir una mascareta a la butxaca sempre, perquè som vulnerables i ens podem contagiar en alguns entorns. A mi em sembla que les mesures no es prenen en funció de la situació epidemiològica. Ara estem en un pic de virus. Crec que hauria estat més adequat aixecar la prohibició en un canvi d’estació”.

Sense mascaretes ni covid a l’UCI
To Top