Terrassa és i ha estat terra d’emprenedors, gent que ha destacat en el seu àmbit i ha exportat coneixement i emprenedoria arreu del món. Us oferim 5 exemples destacats de descobertes terrassenquistes. Es tracta d’objectes, llocs o menjars que van sortir de la nostra ciutat i van fer fortuna arreu.
Des de la “Mery” fins als locals de frankfurts, passant per l’emblemàtic cabaret Moulin Rouge de París. Totes aquestes descobertes porten el segell terrassenc en el seu ADN.
(1) La Mery
Si hi ha un invent estrictament terrassenc que ha fet la volta al món i ha revolucionat la manera de fregar les cases, aquest és la Mery. Som davant d’una d’aquelles marques que ha esdevingut un nom genèric. L’any 1958, a la plaça del Progrés es van obrir les galeries Gunfaus. Joan Gunfaus va popularitzar la “Mery”, un modest pal amb una baieta per fregar que canviaria de forma radical la manera de fer les tasques de la llar arreu del país. Ho havia vist a Anglaterra. Un enginyer de la casa va idear un triangle per escórrer que s’encaixava al cubell. Li volien posar Maria de nom, però van decidir traduir-lo a l’anglès.
(2) Josep Oller Roca i el Moulin Rouge
Segur que heu sentit a parlar del Moulin Rouge, l’emblemàtic cabaret parisenc fundat l’any 1889 i encara obert al públic. Està situat al número 82 del boulevard de Clichy de la capital francesa. Potser el coneixeu gràcies al musical que Baz Luhrmann va rodar l’any 2001, interpretat per Nicole Kidman i Ewan McGregor. Hi apareix la figura d’un dels seus fundadors, el francès Charles Zidle. L’altre era el terrassenc Josep Oller Roca (Terrassa, 1839-París, 1922). Fill d’un empresari tèxtil de la nostra ciutat, Oller es va establir a París des dels 3 anys. L’empresari va ser un dels personatges principals del París de la Belle Epoque. A banda d’obrir el Moulin Rouge, va inventar un sistema d’apostes que s’empra en les curses de cavalls. Descansa al cementiri Père Lachaise.
(3) El frankfurt d’Isidre Vallès
Òbviament, els frankfurts no són un invent terrassenc. Aquesta mena de salsitxes provenen d’Alemanya i d’altres zones de centreeuropa. El que sí que és estrictament terrassenc són els locals que des de mitjans dels anys 50 del segle passat i fins ara coneixem com a “frankfurts”: uns establiments de menjar ràpid on se serveixen tota mena d’embotits, lloms i carns i, sovint, es consumeix a peu dret. L’any 1964 va arribar a Terrassa, concretament al carrer dels Gavatxons, el primer frankfurt. Era un establiment obert al carrer, sense portes, i decorat amb llaunes de cervesa d’arreu. El seu propietari, Isidre Vallès, va obrir a Montcada i Reixac una fàbrica on produïa les salsitxes per al seu establiment. A principis dels setanta, els frankfurts van proliferar per la ciutat, principalment a l’entorn del Portal de Sant Roc.
(4) El Seat Bocanegra
El seu nom oficial és Seat 1200 Sport, un model dels anys 70 fet i dissenyat a Catalunya, però que no es va crear ni a la Zona Franca ni a Martorell. El cotxe, conegut com a Bocanegra, va ser ideat per un grup de terrassencs que, constituïts en cooperativa, van proposar a la companyia un nou model, davant l’anunci que el popular 850 es deixaria de fer. Al principi, Seat els va ignorar però, finalment, els va comprar el projecte, i fins i tot el va publicitar com a cotxe seu, tot i que no ho era. L’aventura només va durar cinc anys. Se’n van fer poc més de 19.000 unitats i el 1980 es va deixar de fabricar. Avui dia, en queden uns 300 al món, una trentena dels quals es troben a Catalunya.
(5) Joaquim Rius i Torrella, inventor, astrònom i pedagog
Nascut a Terrassa l’any 1869, Joaquim Rius i Torrella és un dels inventors catalans més destacats del segle XIX. Aquest mestre de primària, molt aficionat a l’astronomia, va ser el creador del primer aparell mecànic automàtic de pla vertical demostratiu pràctic del sistema astronòmic que es va tenir per veritable. L’any 1914, va exposar a Barcelona un aparell mecànic automàtic d’horari mundial que indicava, per mitjà de manetes mòbils, l’hora exacta de 31 capitals mundials en hores i minuts. Incloia un calendari perpetu, amb els dies de la setmana, els mesos de l’any, les estacions i les posicions de la Terra respecte al Sol, entre d’altres informacions complementàries.