Gabriel Ruiz té 83 anys. Paladeja el sol d’hivern en un banc davant del Pla de la Corneta de Terrassa mentre assenyala els voltants: “Tot estava negat aquells dies”. Ell, veí de Ca n’Anglada, va viure, com pràcticament tots els terrassencs, els efectes de les riuades del setembre de 1962. Més amunt, recorda, “la riuada es va endur la dona i la filla d’un amic del poble (Villa del Río, Còrdova). No van aparèixer mai”, L’amic i els centenars d’egarencs i vallesans víctimes d’aquella catàstrofe tindran allà, al parc del Pla de la Corneta, al sector Montserrat, un espai d’homenatge: un memorial, una plaça amb una escultura i altres elements. El pressupost previst per al projecte és de gairebé 85.000 euros.
La intenció de l’Ajuntament passa per dur a terme les obres enguany. El pla era executar-les abans, per inaugurar el memorial el setembre passat, en el marc de la commemoració dels 60 anys del desastre. Es tractava d’una xifra rodona, però el projecte es va endarrerir per diverses circumstàncies i el consistori, arasí, espera desenvolupar la iniciativa en els propers mesos. A finals del 2022 va quedar enllestit el pla de construcció del memorial, queportarà per títol “Marca d’aigua” i ha estat descrit com “un projecte d’intervenció artística en l’espai públic relatiu a les riuades del 1962”.
Neix “amb la idea d’esdevenir un memorial” per a totes les persones afectades i de convidar els visitants a “ser presents en un indret per a la contemplació i la reflexió”. El conjunt estarà format “per diferents elements simbòlics que interactuen en un mateix espai” i que fan referència a la ciutat, les rieres i el temps. Es farà ús de la forma, la llum i l’ombra “per fer present de forma poètica el camí de l’aigua, el territori, la memòria i el cicle”.
L’escultura sobre la qual pivotarà l’espai d’homenatge és obra de Gabriel Verderi i és un prisma que tindrà deu metres d’altura. Estarà orientada en direcció nord-oest, assenyalant el naixement de la riera de les Arenes. Els raigs del sol projectaran la seva forma angulosa en el terra representant, una altra vegada, la riera. L’ombra canviarà durant el dia, gràcies a la inclinació de la peça, com si fos el gnòmon d’un rellotge de sol, i a la nit la il·luminació serà de llums LED amb el mateix objectiu.
La base del monument és “com un tros de paper en blanc irregular de 440 x 360 centímetres” que sembla levitar sobre el terra. Serà travessat per la sinuosa forma d’acer inoxidable, l’agulla metàl·lica que imitarà el deambular de la riera de les Arenes, situada a uns 300 metres del parc, i la del Palau. Però hi haurà més elements. A més de la llosa tridimensional (la base), de 12 centímetres de gruix de formigó, i la llarga peça d’acer (el nom: “Camí d’aigua”), la nova plaça d’homenatge disposarà d’un entorn pavimentat amb formigó rentat amb àrid blanc. En total, la superfície d’intervenció serà de 225,60 metres quadrats.
Ombra i llum
El conjunt escultòric serà construït en la intersecció de dos camins al nord del solar de l’antic mercadal, ara utilitzat com a aparcament lliure, entre aquest recinte i el centre comercial Terrassa Plaça. Serà un espai “de trànsit i observació” i, segons els autors del projecte, la seva ubicació “i el nou context vegetal” facilitaran “tant l’aproximació al conjunt com les diferents visites del memorial”. Durant el dia “es podrà veure com es projecta l’ombra del ‘Camí de l’aigua’ i durant la nit serà la línia de llum que dibuixarà el camí de les rieres”.
El pla constructiu està pressupostat en 84.669,60 euros i inclou la instal·lació de dos tipus d’enllumenat, un de general i un d’específic per a l’escultura, el “Camí de l’aigua” que es convertirà de nit en línia de llum Per obrir rases caldrà modificar la xarxa de reg actual i replantar la gespa en els trams afectats per la intervenció.
Gabriel Ruiz observa el lloc on es construirà una plaça en memòria de les víctimes. “Està molt bé. Tot el que sigui recordar-les i recordar allò està molt bé”, diu el Gabriel, i assenyala tot això, “que va quedar inundat”.
Més tard
“L’Ajuntament es va comprometre al fet que el memorial estaria enllestit per la commemoració del 60è aniversari de les riuades, però no va ser així. L’explicació oficial va ser que el projecte seria més ampli que l’inicial, la qual cosa requeria més temps”. Pablo Gómez, històric activista de les Arenes i un dels més intensos demandants del memorial, diu que la construcció “arriba tard”, perquè l’alcalde va anunciar al juny del 2021 que l’obra seria una realitat al setembre passat. El projecte del memorial va ser presentat als membre de la Taula de Rieres la setmana passada sense especificar, però, quan es començaran les obres.
El setembre del 2022, el consistori va afirmar que ja havia començat els tràmits de licitació. La Comissió de Rieres de Terrassa, que integra diverses entitats, entén que l’espai d’homenatge i record serà erigit enguany. Així ho manifesta Irene Sarlé, la seva secretària: “L’Ajuntament ens va informar que el projecte ja estava a punt”. Les formes del conjunt escultòric van sorprendre membres de la comissió, però l’explicació del simbolisme artístic va semblar convèncer-los de l’obra, dissenyada per l’artista Gabriel Verderi, professor de l’Escola Municipal d’Art i Diseny de Terrassa.
Una zona “veterana”
El memorial de les riuades completarà el conjunt. El Pla de la Corneta, situat entre el recinte de l’antic mercadal de Montserrat, l’avinguda del Vallès, l’avinguda de les Nacions i el carrer de Cantàbria, ja acull monuments de record al desastre de 1962, sobretot en el vessant solidari. L’any 2012, amb motiu dels 50 anys de les riuades del 25 de setembre, es van inaugurar diverses obres emplaçades al costat de l’avinguda del Vallès. Es tracta d’un monòlit dedicat al periodista Joaquín Soler Serrano, radiofonista i autor del programa especial amb què es va impulsar un moviment humanitari d’ajut a tot Espanya; i de quatre peces d’acer “a la memòria” de les víctimes. En tres d’elles es poden llegir les paraules voluntariat, solidaritat i associació.