No deu fer ni vint metres quadrats i hi deu haver més de vint persones, amuntegades a la barra. Armando, darrere el marbre, omple tassons petits de vermut i deixa el sifó a tir de mà dels clients, perquè s’hi serveixin a gust.
I en la concorreguda bodega del Raval, entre carrerons que els turistes encara no han colonitzat, sona el “pssssst” de l’aigua amb gas esquitxant dins el got.
Si us fixeu en el sifó (antiga ampolla de vidre reutilitzada encara avui en dia), veureu que en la malla color taronja de l’exterior hi diu Geiser. O sigui, feta per “la Sanmy” de Terrassa.
I és que, efectivament, els “xifoniers” de Terrassa sacsegen el vermut arreu de Catalunya. L’empresa Sanmy, radicada a la ciutat des de l’any 1992 (a la històrica fàbrica on abans treballava La Casera, ubicada a la carretera de Castellar) és ja el principal productor de begudes locals catalanes.
Tant pel que fa a la soda del sifó (aigua, gas, sals i bicarbonat), com a la gasosa (aigua, llima i edulcoració). Si algú demana un got a una vermuteria de Barcelona i el Vallès, és quasi impossible que el sifó que l’acompanyi no sigui de Sanmy.
De fet, queden poques empreses que encara produeixin aquest producte; destacant la radicada a la Bisbal (l’Empordà): la Casa Negre.
I és que Sanmy es va fer especialment forta els anys 80 quan, a banda de produir el seu sifó, va començar a establir acords amb altres sifoneries catalanes per produir-los i embotellar-los el sifó (mentre que l’empresa originària s’encarregava de la seva distribució). Un procés de concentració del sector motivat, però, pels canvis d’hàbits socials i la consegüent caiguda del sector: aterraven els refrescos ensucrats, guanyava pes la cervesa per damunt del vi i el vermut (considerat begudes de vell), es massificava la producció d’ampolles de plàstic…
Tanmateix, dècades més tard, els sifons viuen una segona vida. Allò que en els anys 60 i 70 no era més que un objecte quotidià, ara s’ha convertit en una marca de distinció estètica. I alhora, terrassa en la fàbrica de Catalunya.
On trobar-ne a Terrassa
Bars i botigues de Terrassa ofereixen acompanyar el got amb un esquitx de sifó egarenc. Quins són?
- Bar Cal Felip
Enric Abad explica, darrere la barra, que malgrat que sempre hi hagi hagut afició al vermut, “ara la gent jove està tirant del carro”. Al seu bar i restaurant, n’ofereixen per fer l’aperitiu. Però també el tenen com a element decoratiu: “També el posem a les taules de la terrassa, perquè fa bonic. No ens enganyem: a Barcelona es va posar de moda i nosaltres mirem cap allà: Barcelona és la meca de la restauració a nivell europeu”, declara Abad.
- Bar Ítaca
A la Plaça Vella també trobareu un sifó damunt de cada taula de la terrassa del bar Ítaca. A més, el lliguen amb les conserves per fer vermut de la casa Espinaler, de Vilassar de Mar (Maresme), molt en auge en els darrers anys a Catalunya: Llaunes d’escopinyes, musclos en escabetx, cloïsses al natural, navalles, anxoves, seitons en vinagre… Ep! O una senzilla bossa de patates xips amanida amb sala Espinaler.
- Bar Cal Truites
David Chaler es mou aquests dies entre els fogons del seu petit local al carrer del Pare Llaurador cuinant caragols, un plat d’hivern per acompanyar la temporada de calçotades. Si demaneu vermut, podreu tirar-li una bona esquitxada de sifó Sanmy.
- Bar Teca Vins
El projecte liderat per Cesc Castellet ofereix a la seva gastrobotiga els productes tant per menjar o beure in situ, com per emportar a casa. El mateix apassa amb el sifó: Poder fer-hi el vermut, o comprar una ampolla retornable per endur-vos a casa vostra (pagant un dipòsit per l’envàs). També tenen xifons antics de col·lecció.
- Bar La Fàbrica
El bar del MNACTEC ofereix el vermut amb esquitx de la Sanmy, per gaudir en el seu pati industrial. També tenen ampolles personalitzades.
- Celler del Cava i L’Egarenca
La venda a particulars és molt més reduïda. A Terrassa es pot trobar a comerços com el Celler del cava i l’Egarenca, entre d’altres. El vidre té un cost variable d’entre 3 i 4 euros de dipòsit (retornable), mentre que reomplir-lo de líquid costa entre 1 i 1 euro i mig.
Sanmy estudia fer un Museu del sifó a la factoria de Terrassa