Terrassa

Terrassa tindrà un punt de recàrrega ràpida a la zona del Doré a 54 cèntims el kWh

La ciutat acaba d’aprovar les tarifes dels punts de recàrrega públics: en punts estàndards costarà 43 cèntims el kWh i als ràpids, 54 cèntims

Carregar el cotxe, la furgoneta o la moto elèctriques deixa de ser gratis a Terrassa, on l’empresa municipal Egarvia ha aprovat les tarifes de recàrrega que s’abonaran a partir d’ara als punts municipals. S’estableixen dos preus diferents en horari diürn i nocturn per a cadascuna de les dues categories de càrrega: punt lent o punt de càrrega ràpida. D’aquesta manera, recarregar el vehicle elèctric a Terrassa en un punt estàndard (entre 7 kwh i 22 kwh) costarà 43 cèntims el kWh en horari diürn, i 37 cèntims kWh durant la nit.

Aquestes tarifes són les més econòmiques i corresponen als punts de recàrrega lenta. En una primera fase, s’instal·laran sis punts de càrrega a cadascun dels aparcaments següents: plaça del Progrés, de Lluís Companys, del Primer de Maig, carrer de Sant Leopold i avinguda de Barcelona. En total, seran 30 punts nous.

Punt de recàrrega elèctrica al pàrquing de la plaça del Progrés/Alberto Tallón

La primera fase inclou la implantació d’un primer punt de càrrega ràpida a la ciutat, a la zona del Doré-estació d’autobusos. Està pensat per a vehicles de 50 kW o més. Fer provisió d’electricitat en aquest punt costarà 54 cèntims el kWh durant el dia i 48 cèntims en horari nocturn.

Els 31 nous punts de recàrrega públics de la primera fase estan en procés de licitació i ja s’ha fet l’adjudicació provisional. Si no hi ha cap impugnació, l’Ajuntament preveu signar el contracte en unes dues setmanes amb les adjudicatàries, que disposaran de dos mesos per fer la instal·lació i posar en funcionament les electrolineres públiques.
Els nous punts de recàrrega haurien d’estar en servei a mitjan abril, després de Setmana Santa. El sistema preveu el pagament de les recàrregues exclusivament via targeta de crèdit, tant en els punts situats a l’interior dels aparcaments, com el de recàrrega ràpida situat a la via pública.

Pla Estratègic del Vehicle Elèctric 2022-2025 de Terrassa per acompanyar la descarbonització del parc automobilístic de la ciutat preveia 21 mesures, entre elles la implantació de 130 punts de recàrrega elèctrica a la ciutat, una bonificació del 75% en l’impost de vehicles elèctrics, la substitució de la flota municipal per vehicles zero emissions i la concessió de noves llicències de taxi per a vehicles elèctrics. L’impacte del pla en la qualitat de l’aire havia de ser amb el seu total desplegament d’una reducció del 3% en els nivells de CO2, l’equivalent a 900 tones; un 6% menys d’emissions de diòxid de nitrogen i un 5% menys de partícules en suspensió.

Objectiu: electrificar la mobilitat

La Unió Europea té com a objectiu electrificar el mercat automobilístic del continent per a reduir les emissions en l’horitzó 2030. Els estats i les corporacions del motor tenen un paper clau, però també els municipis. La xarxa de recàrrega ha de ser suficient i assequible a mesura que augmenti el parc de vehicles elèctrics.
Grans ciutats europees com París, Roma i Londres ja fa temps que cobren les recàrregues. A Espanya, la xarxa Endolla BCN compta amb 512 punts de recàrrega per a cotxes i motos i ha creat un abonament anual de 50 euros (25 euros el primer any) que els usuaris poden compartir. Amb l’abonament, recarregar costa 40 cèntims kWh i sense, 49 cèntims kWh.

Les ciutats estan adaptant la seva estratègia d’electrolineres a la realitat de cada mercat automobilístic. A Madrid, per exemple, recarregar costa 47 cèntims kWh i l’Ajuntament aplica un recàrrec de 20 euros si el vehicle supera els 60 minuts d’estada als punts de recàrrega. És una fórmula per evitar que els cotxes bloquegin els punts de subministrament un cop finalitzada la càrrega.

En aquest moment no hi ha una tarifa unificada i cada administració i operadora fixa els seus preus, que sempre estan molt per sota del combustible fòssil. Un informe de Real Automòbil Club d’Espanya (RACE) conclou que recarregar a restaurants o supermercats sol sortir gratis; si es fa a punts públics (ajuntaments), costa entre els 20 i els 50 cèntims kWh, i omplir el dipòsit surt entre els 8 i els 20 euros. Si carreguem a les electrolineres de les diferents operadores, les tarifes oscil·len entre els 15 i els 80 cèntims i carregar el vehicle surt entre 6 i 31,6 euros. Cas a part són els punts ultraràpids, per exemple, de Tesla, amb tarifes més altes.

Sigui com sigui, l’opció més econòmica per recarregar el vehicle elèctric és a casa. Amb els preus de l’electricitat estables, es pot triar l’hora vall o plana. Fer un trajecte de 100 quilòmetres en vehicle elèctric costa 2,53 euros si carreguem a casa, i fins a 6,16 euros si el carreguen a punts públics o electrolineres.

L’experiència de recàrrega a Noruega

A Europa, els països afronten el repte de l’electrificació del parc mòbil i l’existència de suficients punts de recàrrega. A Noruega, però, ja han capgirat la situació. Al país amb més vehicles elèctrics, productor de petroli, ja és més car carregar el cotxe elèctric que omplir el dipòsit de benzina. Recentment, el municipi d’Oslo va decidir doblar el preu de la recàrrega elèctrica, de 2,66 euros l’hora a 4,66 euros l’hora de connexió. Les crítiques han obligat l’ajuntament noruec a fer marxa enrere.

Creix la venda d’híbrids i elèctrics

Terrassa tindrà un punt de recàrrega ràpida a la zona del Doré a 54 cèntims el kWh
To Top